Hafslund

Vindkraft i Vestre Toten kan forsyne Raufoss-industrien med nødvendig kraft

Del

Eidsiva og Hafslund har identifisert et mulig vindkraftprosjekt i Vestre Toten kommune som ble presentert for formannskapet onsdag 7. februar. Ny lokal kraftproduksjon er viktig for Raufoss Industripark som har ambisiøse mål om vekst, samtidig som klimagassutslippene skal reduseres. 

Oversiktsbilde fra sør
Oversiktsbilde fra sør Raufoss Industipark

I Vestre Toten kommune i Innlandet har to av Norges største energikonsern, Eidsiva og Hafslund, identifisert et mulig vindkraftprosjekt som kan forsyne den lokale industrien med strøm. I dag ble formannskapet informert om prosjektet og hvilke muligheter det kan gi for kommunen og industrien. I første omgang skal kommunen kun ta stilling til om den ønsker å utrede prosjektet nærmere.

– Vi har identifisert det vi mener kan bli et godt prosjekt for Vestre Toten og Raufoss-industrien. Det er tydelig for oss at ny lokal kraftproduksjon må til for at industrien kan vokse og opprettholde konkurransekraften. At prosjektet i tillegg kan gi økte og stabile inntekter til kommunen og skape nye arbeidsplasser, er for oss svært motiverende, sier prosjektutvikler Sven Lersveen i Eidsiva.

Det mulige vindkraftverket er lokalisert ved Lauvhøgda og har et potensial opp mot åtte vindturbiner. Det utgjør en nettoårsproduksjon på 162 GWh, som er nok til å forsyne mer enn 10.000 husstander – eller dekke det årlige strømforbruket til Raufoss Industripark.

– Det er mange som benytter området til tur og skigåing, og vi ønsker å tilrettelegge for at det kan fortsette. Raskiftet vindkraftverk er et godt eksempel. Der kjøres det skiløyper om vinteren og mange benytter området til sykling i sommerhalvåret. Vi ser også eksempler andre steder der det bygges varmestuer og hvor vindkraft og rekreasjon går fint sammen, sier senior prosjektutvikler Anders Bergsli i Hafslund.

Ønsket av industrien

Raufoss Industripark er en av landets største og fremste industriparker. Parken har som mål å doble seg i størrelse innen 2030, samtidig som klimagassutslippene skal reduseres. Nammo er den største bedriften på Raufoss. Nylig fikk selskapet én milliard av regjeringen med mål om å øke den norske støtten til Ukrainas forsvarskrig. Utvidelsen til Nammo vil alene utløse 700 nye arbeidsplasser.

– Vi har planer om å doble i størrelse innen 2030. Tilgang på grønn kraft til konkurransedyktige priser er en avgjørende faktor for at Raufoss Industripark kan lykkes. Derfor er det svært spennende at Eidsiva og Hafslund har funnet et mulig prosjekt tett koblet på forbruket hos oss. Ny lokal strømproduksjon vil komme alle bedriftene våre til gode, sier administrerende direktør Øivind Hansebråten i Raufoss Industripark.

NHO Innlandet er også tydelige på at industrien trenger mer kraft. Rapporten «Kraftløftet Innlandet», utviklet i samarbeid med LO Innlandet og Innlandet fylkeskommune, viser at tilgang på kraft og mer nett er helt avgjørende for å beholde industriarbeidsplasser i regionen.

– Det er tydelig at Innlandet trenger mer kraft og nett. Det handler om å skape nye arbeidsplasser og beholde eksisterende. I tillegg risikerer vi å mislykkes med klimamålene og mister konkurransekraft, samt at strømprisene fortsatt blir høye i Norge. Vi heier derfor på alle gode initiativ som sikrer mer kraft til vår region, sier regiondirektør Jon Kristiansen i NHO Innlandet.

Kontakter

Bilder

Anders Bergsli
Anders Bergsli
Last ned bilde
Sven Lersveen
Sven Lersveen
Last ned bilde
Øivind Hansebråten
Øivind Hansebråten
Last ned bilde
Jon Kristiansen
Jon Kristiansen
Last ned bilde

Om Hafslund

Vi jobber "For en verden i balanse, med fornybart"

I Hafslund går vi på jobb hver dag for å sikre at Norge har tilgang på ren, fornybar energi – og dette er noe vi har gjort i hele 130 år. Hvert år produserer vi 21 TWh vannkraft fra våre anlegg, eller sagt med andre ord, vi forsyner over 2,6 millioner innbyggere med strøm. I tillegg leverer vi 1,9 TWh fjernvarme til 400 000 mennesker og bedrifter i Oslo og har 900 000 nettkunder gjennom eierskapet i Elvia.

Følg pressemeldinger fra Hafslund

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hafslund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Hafslund

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye