Hafslund

Hafslund inngår langsiktig kraftavtale med SkiGA for grønn ammoniakkproduksjon

Del

Hafslund har inngått en industrikraftavtale (PPA) med en varighet på 15 år med SkiGA for produksjon av grønn ammoniakk i Skipavika, Gulen kommune. Kontrakten sikrer hoveddelen av den fornybare energien som kreves til storskala produksjon av utslippsfri ammoniakk.

Illustrasjon av den nye, grønne ammoniakkfabrikken som skal bygges i Skipavika, Vestland fylke.
Illustrasjon av den nye, grønne ammoniakkfabrikken som skal bygges i Skipavika, Vestland fylke. SkiGA

Avtalen dekker levering av inntil 130 MW fornybar, utslippsfri kraft og opprinnelsesgarantier, som vil gi inntil 100 000 tonn grønn ammoniakk per år og et årlig grunnlastvolum på opptil 1.1 TWh. Kraften vil leveres i prisområde NO5. 

- Grønn ammoniakk er en forutsetning for den grønne omstillingen og kutt i klimagassutslipp. Avtalen med Hafslund gir prosjektet tilgang på fornybar kraft til konkurransedyktige priser, og er avgjørende for å skape forutsigbarhet for produksjon av grønn ammoniakk og etablering av nye arbeidsplasser i Skipavika, sier Cornel Russi, administrerende direktør i SkiGA. 

SkiGA er et utbyggingsprosjekt i regi av Fuella AS, et prosjektutviklingsselskap med fokus på grønn ammoniakk. 

- En sentral del av Hafslunds strategi er å være partner og støttespiller for grønn industriutvikling. Grønn ammoniakk er en sentral løsning i overgangen til et avkarbonisert og utslippsfritt samfunn. Denne kontrakten er et viktig bidrag til dette, og kan i tillegg sørge for nytt industriforbruk i et prisområde der Hafslund har mye fornybar kraftproduksjon, sier Kristin Lian, administrerende direktør i Hafslund Eco Vannkraft AS.  

SkiGA er et prosjekt med en planlagt oppstart av drift i 2027. Kraftleveransen er betinget av endelig investeringsbeslutning for ammoniakkprosjektet. 

Om SkiGA

Skipavika Green Ammonia (SkiGA) er et av Europas mest avanserte storskala grønne ammoniakkproduksjonsprosjekter. Plassert innenfor industriklyngen i Fensfjordbassenget i Norge, er SkiGA banebrytende i overgangen til grønne drivstoff. Prosjektet er utviklet av Fuella i samarbeid med Skipavika Næringspark og EnBW Energie Baden-Württemberg. 

Om Hafslund 

Hafslund er Norges nest største kraftprodusent. Konsernet eier og drifter over 80 vannkraftverk i Sør-Norge og produserer årlig 21 TWh fornybar energi. Konsernet er Norges største fjernvarmeaktør og leverer 1,9 TWh fjernvarme i Oslo. Hafslund har store ambisjoner om vekst innen fornybar kraftproduksjon og om å ta en aktiv rolle i elektrifiseringen av Norge, og jobber aktivt med å finne nye forretningsmuligheter i den fornybare verdikjeden. 

Kontakt: 

Per Storm-Mathisen, kommunikasjonssjef, Hafslund Eco Vannkraft, 982 55 406, per.storm-mathisen@hafslundeco.no  

Terje Simmenes, Project Manager, SkiGA, 971 77 980, Skiga@fuella.no 

Nøkkelord

Kontakter

Om Hafslund

Vi jobber "For en verden i balanse, med fornybart"

I Hafslund går vi på jobb hver dag for å sikre at Norge har tilgang på ren, fornybar energi – og dette er noe vi har gjort i hele 130 år. Hvert år produserer vi 21 TWh vannkraft fra våre anlegg, eller sagt med andre ord, vi forsyner over 2,6 millioner innbyggere med strøm. I tillegg leverer vi 1,9 TWh fjernvarme til 400 000 mennesker og bedrifter i Oslo og har 900 000 nettkunder gjennom eierskapet i Elvia.

Følg pressemeldinger fra Hafslund

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hafslund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Hafslund

Martin S. Lundby blir ny administrerende direktør i Hafslund Celsio og Knut Inderhaug blir ny administrerende direktør i Hafslund Vekst28.6.2024 08:59:41 CEST | Pressemelding

Hafslund Celsio har vært igjennom en omfattende reise de siste to årene med å etablere selskapet og prosesser på nytt i Hafslund samtidig som den økonomiske situasjonen har vært krevende på grunn av krevende rammevilkår. Hafslund Celsio står nå overfor en ny fase hvor et viktig fokus blir mulig investeringsbeslutning og påfølgende bygging av Norges første karbonfangstanlegg på et avfallsanlegg. Hafslund Vekst ble etablert i 2022 og har blitt bygget opp under Lundby sin ledelse til å bli et virksomhetsområde med over 60 ansatte og en solid eierskapsportefølje. For å styrke potensialet i å tydeliggjøre Hafslunds strategi knyttet til kundemarkedet går Knut Inderhaug inn som ny administrerende direktør i Hafslund Vekst, mens Martin S. Lundby, som i dag er administrerende direktør i Hafslund Vekst, blir ny administrerende direktør i Hafslund Celsio. Lundby kjenner fjernvarmevirksomheten godt etter kjøpsprosessen som han ledet fra Hafslunds side i 2022. – Med denne endringen får både fjernva

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye