FINN.no

- Flere hytter på markedet enn på fem år

Del

Hyttedrømmen står fremdeles sterkt blant nordmenn. Tall fra FINN viser at det er mange hytteannonser ute på markedet nå, noe som kan gi gode kjøpsmuligheter.

Den erfarne hyttemegleren Christian Haatuft i EiendomsMegler 1 Fjellmegleren minner om at hytteøkonomien blir mer bærekraftig hvis man utnytter potensialet for leieinntekter.
Den erfarne hyttemegleren Christian Haatuft i EiendomsMegler 1 Fjellmegleren minner om at hytteøkonomien blir mer bærekraftig hvis man utnytter potensialet for leieinntekter.

Nordmenn elsker friluftslivet, enten det er snakk om fjellet, sjøen – eller noe midt imellom. Hyttetilværelsen er en naturlig del av dette, og drømmen om en egen hytte er sterk hos mange. Hvis du har mulighet til å bære de høye rentene vi har nå, så kan du potensielt gjøre et godt hyttekjøp.

– Det er mange hytter til salgs nå i begynnelsen av februar målt mot samme tidspunkt årene før. Akkurat nå ligger det 3954 fritidsboliger til salgs på FINN og dette er en oppgang fra i fjor på nesten 8 prosent. Det hører med til historien at det ble en eksplosjon i kjøp av hytter under pandemien og det er kanskje dette vi ser etter-effekten av nå. Vi måler interessen for hyttekjøp i antall besøk på annonsene, og her har det vært en nedadgående trend de siste to årene og vi må tilbake til 2018 for å finne tilsvarende besøkstall. Dyrtiden har nok gjort at mange nordmenn prioriterer andre ting enn hyttekjøp, sier boligekspert og leder i FINN eiendom, Jørgen Hellestveit.

– Vi ser også at over en tredjedel av de annonserte fritidsboligene i 2023 ble republisert etter ikke å ha blitt solgt i løpet av første periode. Dette er en økning på 32 prosent fra 2022. Samtidig er det viktig å understreke at det ikke er snakk om noen kollaps. Nordmenn har generelt svært høy interesse for hytter og antall besøk på hytteannonsene er på et sterkt nivå, fortsetter Hellestveit. 

null
Boligekspert og leder i FINN eiendom, Jørgen Hellestveit.

Muligheter for både kjøper og selger

En av Norges mest erfarne hyttemeglere er Christian Haatuft i EiendomsMegler 1 Fjellmegleren. Han bekrefter at markedet innebærer bedre kjøpsmuligheter enn på lenge. 

– Det er nå mer kjøpers marked enn vi har sett på en stund. Mitt råd er at i et marked der flere sitter på gjerdet, bør man selv være litt fremoverlent. De beste kjøpene gjør du gjerne når andre sitter stille, da kommer du oftere i en bedre forhandlingsposisjon. Er du interessert i en hytte som er annonsert for salg, har gjerne selgeren bestemt seg for å realisere salget. Da er han eller hun ofte villig til å diskutere betingelsene, og det er klokt å benytte seg av, sier Haatuft. 

Han minner både kjøpere og selgere om at en hytte ikke bare må være en utgift, den kan også generere inntekter:

– Fritidseiendom har ofte et betydelig potensial for leieinntekter, ikke minst med tanke på de stadig flere utlendingene som ser hit som følge av gunstige valutakurser. De fleste hytter står ubrukt størstedelen av året. Mitt råd er derfor å se på muligheten for å la leieinntekter bli en del av hytteregnskapet, enten du skal kjøpe eller allerede har en hytte, sier Haatuft. 

– Dette er bærekraftig på flere måter – både for egen økonomi, men også ved at det gir flere muligheten til å glede seg over det nettopp ditt hytteområde har å by på. I en tid hvor vi ser det kan bli mer begrensninger på naturområder som reguleres for hyttebruk, både tror og håper jeg flere ser på mulighetene som ligger i å leie ut egne hytter, fortsetter Haatuft. 

Den erfarne «fjellmegleren» påpeker også at et roligere hyttemarked ikke betyr noen kollaps, og minner om at fremtidige rentenedganger raskt kan gjøre markedet hetere. Han mener et balansert marked er det beste for både kjøper og selger 

– Jeg tror nok at vi etter hvert vil bevege oss tilbake til et mer normalisert marked. Rentenivået fra pandemien kommer neppe tilbake, men et lavere rentetrykk vil nok gjøre at prisene sakte beveger seg oppover igjen. I mine øyne er svak stigning mer bærekraftig enn rask stigning. Et hyttemarked som går rolig oppover er mer forutsigbart, og et hyggeligere sted å være, for både kjøpere, selgere og oss som jobber for å bistå begge parter, avslutter Christian Haatuft i EiendomsMegler 1 Fjellmegleren.

De 10 mest sette annonsene for fritidsbolig i januar 2024:

1. Hafjell

2. Brandbu

3. Grinder

4. Sirevåg

5. Holsåsen

6. Jarfjord

7. Hafjell

8. Tjelsund

9. Blefjell

10. Beitostølen

null

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om FINN

Vi er der for deg når du skal selge boligen din, når du er på jakt etter en pent brukt sofa, når du er moden for et karriereskift, hvis du finner ut at du vil bytte bil, reise på ferie eller leie hytte til påsken; vi er der for de fleste anledninger. 

FINN er Norges største markedsplass, og skal du kjøpe eller selge, stort eller smått, så er FINN stedet. 

Vil du vite mer om menneskene bak produktet FINN, og litt om hva vi driver med, så besøk oss gjerne på vår inspirasjons- og innholdsside FINNspirasjon, eller på Jobbifinn.finn.no.

Har du spørsmål om data, tall eller innsikt fra FINN? Send en henvendelse til presse@finn.no (i helger og ferier er det dessverre ikke sikkert vi rekker å besvare alle henvendelser). 

Følg pressemeldinger fra FINN.no

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FINN.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra FINN.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye