FINN.no

- Mangler 10-15.000 utleieboliger i Norge i dag

Del

Prisene i Oslo har økt med nesten 30 prosent på tre år:  - Det finnes ingen rask løsning på problemet, sier FINNs boligekspert.

- I 2023 ble det publisert 135.000 bolig til leie-annonser på FINN eiendom. Sammenligner man dette med tall fra årene før pandemien (2019, 2020), vil jeg si at det mangler ca. 10-15.000 leieboliger i markedet i dag. 

Det forteller Jørgen Hellestveit, boligekspert og leder i FINN eiendom, som sitter på fersk innsikt om bolig- og utleiemarkedet.

- Ser man på leietallene så langt i år, ser det litt lysere ut. Per februar var det publisert 21.000 utleieboliger, mot 20.000 i samme periode i fjor, men det er likevel et enormt behov for utleieboliger, særlig i storbyene. Når det er lavere tilbud som nå, så går leieprisene opp. Dette har man merket spesielt tydelig det siste året - hvor leieprisene har nådd stadig nye høyder.

30 prosent økning i pris
Tall fra FINN eiendom viser at du i januar måtte ut med 17.900 kroner (i snitt) for en leilighet i Oslo, mens du i januar 2021 måtte ut med 14.400 kroner. 

- Dette er en økning på 3500 kroner i måneden, nesten 30 prosent, på bare tre år. Alle skjønner at dette fører til et svært tøft marked for de som er på jakt etter leiebolig, sier boligeksperten. 

Den samme utviklingen sees i alle de største byene.  I Stavanger måtte man ut med ca. 13.800 kr for en leilighet i januar i år, mens snittprisen i 2021 var på 10.500 kroner. I Trondheim var prisen i januar på 13.600 kr, mens i 2021 lå den på 10.900 kr. I Bergen måtte du ut med 14.300 kr i januar i år, og 11.300 kr i januar .

- I pressområdene, slik som de store byene, ser vi at det er svært vanskelig å få tak i utleiebolig nå. Her kjemper både studenter, flyktninger og andre om de samme boligene, forteller Per Arne Horne, Direktør i Direktoratet for Byggkvalitet, som står bak infosiden Boligdugnaden.no.

 - I Norge er vi opptatt av at folk skal eie sin egen bolig. Vi har ingen tradisjon for å bygge utleieboliger - utover kommunale boliger og studentboliger. Det er derfor et stort behov for at flere privatpersoner nå leier ut sine ledige kvadratmetre, og særlig nå når vi nå skal bosette titusenvis av flyktninger

null
Per-Arne Horne er Direktør i Direktoratet for Byggkvalitet, som står bak nettsiden Boligdugnaden.no.

Anbefaler å utvide søket
Også Hellestveit i FINN eiendom oppfordrer alle som kan og har mulighet til å leie ut, men har likevel tro på at det må mer til for å løse boligmangel-problemet. 

- Leiemarkedet henger tett sammen med boligmarkedet, og per i dag er det et problem at det ikke bygges nok boliger, spesielt i de største byene, hvor etterspørselen er høyest. Det er med andre ord ingen rask løsning på dette. At flere leier ut vil selvfølgelig bidra positivt og vise at man tar samfunnsansvar, noe som er veldig viktig i den situasjonen vi er i nå, men, det vil ikke mette den enorme etterspørselen, sier han: 

- Et alternativ, som vi må snakke høyere om, er om flere utvider boligsøket sitt - uavhengig om man skal leie eller eie. Kjøp deg busskort og flytt litt utenfor storbyen, da får du mye mer for pengene, i tilegg vil det dempe prispresset i de største byene. 

Tall fra FINN eiendom viser dette tydelig. Bare 20-30 minutter utenfor Oslo (med kollektivtransport) er leieprisen vesentlig lavere. 

- Ser man på områder som Drammen eller Lillestrøm, som kun er en kort togreise unna, så er prisene på et lavere nivå enn i Oslo. I Drammen måtte du ut med (i snitt) 13.400 kr for en utleieleilighet i januar i år, og i Lillestrøm lå prisen på 14.700 kr. Sammenligner man dette med snittprisen i Oslo (17.900 kr),  ser man raskt at det kan lønne seg, sier Hellestveit. 

Kontakter

Bilder

Boligekspert og leder i FINN eiendom
Boligekspert og leder i FINN eiendom
Last ned bilde

Om FINN

Vi er der for deg når du skal selge boligen din, når du er på jakt etter en pent brukt sofa, når du er moden for et karriereskift, hvis du finner ut at du vil bytte bil, reise på ferie eller leie hytte til påsken; vi er der for de fleste anledninger. 

FINN er Norges største markedsplass, og skal du kjøpe eller selge, stort eller smått, så er FINN stedet. 

Vil du vite mer om menneskene bak produktet FINN, og litt om hva vi driver med, så besøk oss gjerne på vår inspirasjons- og innholdsside FINNspirasjon, eller på Jobbifinn.finn.no.

Har du spørsmål om data, tall eller innsikt fra FINN? Send en henvendelse til presse@finn.no (i helger og ferier er det dessverre ikke sikkert vi rekker å besvare alle henvendelser). 

Følg pressemeldinger fra FINN.no

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FINN.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra FINN.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye