VID vitenskapelige høgskole

VID får to millioner til å forske på ungt utenforskap

Del

Hvordan kan man lykkes med å få flere unge ut i utdanning og arbeid? Det skal VID bidra til å finne svar på.

Illustrasjonsfoto: Johnér
Illustrasjonsfoto: Johnér

- Ungt utenforskap er en kompleks problematikk. Utgangspunktet for dette prosjektet er å se på de tiltakene som lykkes, på dem som får til det ingen andre klarer. Det kan være en enkeltveileder, et NAV-kontor eller en kommune. Når noe fungerer, hvorfor fungerer det og kan det samme gjøres andre steder? forteller Elisabeth Brodtkorb. Hun er førsteamanuensis ved Fakultet for sosialvitenskap, og har vært med på å utforme søknaden til Norges forskningsråd.

Nylig ble det klart at NAV Innlandet og Høgskolen i Innlandet får 7 millioner av Norges forskningsråd til et prosjekt om ungt utenforskap. Med på laget er også VID, som får rundt 2 av de 7 forskningsmillionene.

Skal studere positive avvik

Høgskolen i Innlandet skriver i sin pressemelding at VID er blant institusjonene i Norge med de fremste forskerne innen barnevern.

- Gode folk å ha med på laget, kommenterer prosjektleder Ingjerd Thon Hagaseth.

- Unge som har hatt oppfølging av barnevernet, er i en ekstra sårbar situasjon i overgangen til voksenlivet. Derfor er det viktig å finne gode måter å bistå dem på, påpeker Brodtkorb.

Målet med midlene fra Norges forskningsråd er å bidra til mer innovasjon i de offentlige helsetjenestene. Prosjektet tar utgangspunkt i at det er behov for å tilnærme seg utenforskapsutfordringen på radikalt nye måter. Selv om NAV har prioritert å jobbe med ungdom som står i fare for å falle helt ut av skole og arbeidsliv, viser tallene at de ikke har lyktes.

Prosjektet skal se på dem som faktisk får det til.

- Vi skal se på såkalte positive avvik, og identifisere hva det er de gjør og hvorfor det virker - fra individnivå og helt opp til kommunenivå, forteller Brodtkorb.

Bidrag på tvers av fakulteter

Prosjektet har fått tittelen “Positive avvik – en innovativ tilnærming til ungt utenforskap”, og skal gå frem til 2027.

VID skal bidra med et tverrfaglig forskerteam med kompetanse innenfor både NAV, barnevern og ledelse.

-Vi gleder oss veldig til å komme i gang. Prosjektet føyer seg inn i rekken av prosjekter der vi samarbeider tett med praksisfeltet, slik vi her gjør med NAV. Det er veldig nyttig for oss som utdanningsinstitusjon å være tett på praksisfeltet, forteller Brodtkorp.

I tillegg til Fakultet for sosialvitenskap, er Fakultet for teologi og samfunnsvitenskap involvert i prosjektet.

- Det er kjempegøy at vi på verdibasert ledelse skal lede en arbeidspakke om organisering og ledelse. Det vil gi oss mulighet til å lære mer om hvordan tjenester samhandler, og hvordan ledere og ansatte kan legge til rette for gode samarbeid på tvers av flere aktører, sier førsteamanuensis Chris Rønningstad.

- Vi skal se på både systemer og konkrete lederpraksiser knyttet til å utvikle og utnytte positive avvik i organisasjoner. Dette er kunnskap som både vil bidra til bedre tjenester og være nyttig for masterstudentene våre, påpeker han.

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

VID vitenskapelige høgskole er en privat, akkreditert vitenskapelig høgskole med verdibasert og kirkelig forankring. VID driver utdanning og forskning innenfor helse- og sosialfag, pedagogikk, ledelse, diakoni og teologi. Høgskolen tilbyr omtrent 50 studieprogrammer på bachelor-, master- og ph.d.-nivå, og har som mål å utvikle seg som nasjonal aktør gjennom regionalt samarbeid. Bokstavene VID står for verdiene skolen er bygd på: Vitenskapelig, Internasjonal og Diakonal.

Følg pressemeldinger fra VID vitenskapelige høgskole

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra VID vitenskapelige høgskole på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra VID vitenskapelige høgskole

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye