VID vitenskapelige høgskole

Foreldre i barnevernssaker er fornøyde med hjelpetiltak

Del
De vanligste hjelpetiltakene i barnevernet har vært lite forsket på. Tre nye rapporter viser at foreldrene stort sett er fornøyde med tiltakene.
VID vitenskapelige høgskole og NTNU Samfunnsforskning har forsket på barnevernets hjelpetiltak. Illustrasjonsfoto: Johnér.
VID vitenskapelige høgskole og NTNU Samfunnsforskning har forsket på barnevernets hjelpetiltak. Illustrasjonsfoto: Johnér.

- Hjelpetiltak er den mest brukte tiltakskategorien i barnevernet. Likevel har det vært lite forskning på mange av disse tiltakene, sier professor ved Fakultet for sosialfag ved VID vitenskapelige høgskole, Inger Oterholm.

På oppdrag fra Bufdir har VID og NTNU Samfunnsforskning gjennomført forskningsprosjektet «Virkning av hjelpetiltak i barnevernet». Prosjektet består av fem ulike delrapporter. Nylig publiserte VID tre av rapportene, som tar for seg henholdsvis besøkshjem og støttekontakt, foreldreveiledningsprogrammet Circle of Security Parenting og nettverksmobiliserende tiltak.

- Foreldrene som har deltatt i studien er generelt fornøyd med tiltakene, sier Oterholm, som har vært VIDs prosjektleder i studien. 

I tillegg til intervjuer med foreldre, bygger studien på intervjuer med ansatte i barneverntjenesten, støttekontakter og besøkshjem. Forskerne har også undersøkt barnevernets saksmapper, og gått gjennom tidligere forskning på de aktuelle tiltakene.

Besøkshjem og støttekontakt

Besøkshjem og støttekontakt er to av de mest tradisjonelle hjelpetiltakene i barnevernet, som «alltid» har vært der, men som er lite forsket på. 

I intervjuene med foreldrene kom det fram at de hadde gode erfaringer med bruk av besøkshjem og støttekontakt. Begrunnelsen for å sette inn disse tiltakene handlet både om barnas utfordringer og om foreldrenes behov for avlastning.

- Besøkshjem og støttekontakt hadde som mål å avlaste foreldrene, men også å være en arena hvor barnet kunne få nye opplevelser. Begge tiltakene kan bidra til å redusere noen av de belastningene familiene står i, sier Oterholm. 

Familiene som mottok besøkshjem og støttekontakt hadde ofte komplekse og sammensatte problemer, som dårlig psykisk eller fysisk helse, krevende omsorgsoppgaver og lite støtte i eget nettverk. 

Oterholm påpeker at selv om tiltakene påvirket barnas livssituasjon positivt, endret ikke tiltaket nødvendigvis barnets omsorgssituasjon på en slik måte at det ikke var behov for videre tiltak fra barnevernet.

Circle of Security Parenting

Målet med foreldreveiledningsprogrammet Circle of Security Parenting (COS-P) er å hjelpe foreldrene med å bygge en trygg relasjon til barna sine. 

- I intervjuene med foreldrene kom det fram at de var godt fornøyde med foreldreveiledningsprogrammet. De opplevde at det har gitt dem innsikt og verktøy til å håndtere både barnas og egne reaksjoner på en mer hensiktsmessig måte, sier Oterholm. 

Også de ansatte i barneverntjenesten vurderte innholdet i kurset som nyttig i flere situasjoner der foreldre trengte å jobbe med å forstå barns reaksjoner, og samhandle bedre med barna sine.

Mange benyttet elementer av COS-P i kombinasjon med andre tilnærminger. Det gjør det komplisert å vurdere virkningen av akkurat COS-P. 

En utfordring med COS-P er at den er utviklet ut fra en vestlig forståelse av betydningen av tilknytning og de følelsesmessige relasjonene mellom barn og foreldre. For foreldre med minoritetsbakgrunn var erfaringene med foreldreveiledningsprogrammet blandet. 

Nettverksmobiliserende tiltak

Nettverksmobiliserende tiltak er tiltak der familie og øvrig nettverk inkluderes i barnevernets arbeid med hjelpetiltak. 

Studien om nettverksmobiliserende tiltak har særlig sett på nettverksmøter, som er møter hvor man inviterer inn både det private og profesjonelle nettverket rundt familien.

- Nettverksmøtene bidro til å gi det private nettverket informasjon om familiens situasjon, og mobilisere støtte. Møtene var også med på å bedre samarbeidet mellom ulike instanser og familien. Foreldrene følte seg i større grad forstått og mindre alene om krevende omsorgsoppgaver, sier Oterholm.

Det var stor variasjon i barnevernets bruk av nettverksmøter. I noen kommuner var det mest fokus på familieråd. Andre kommuner så på nettverksmøter som et nyttig supplement, eller som mer nyttige enn familieråd fordi barnevernet og andre offentlige instanser i større grad var med i dialogen med familien. Flere pekte på at dette er en arbeidsform som kan styrkes, men at de da har behov for økt kompetanse på møteledelse. 

8. juni arrangerer Bufdir seminar ved VID vitenskapelige høgskole for å legge fram og drøfte resultatene. Det er også mulig å delta digitalt. 

Her kan du lese mer om arrangementet 

Rapportene finner du her: 

Besøkshjem og støttekontakt

Foreldreveiledningsprogrammet COS-P

Nettverksmobiliserende tiltak

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

VID vitenskapelige høgskole og NTNU Samfunnsforskning har forsket på barnevernets hjelpetiltak. Illustrasjonsfoto: Johnér.
VID vitenskapelige høgskole og NTNU Samfunnsforskning har forsket på barnevernets hjelpetiltak. Illustrasjonsfoto: Johnér.
Last ned bilde

Om VID vitenskapelige høgskole

VID vitenskapelige høgskole
VID vitenskapelige høgskole
Postboks 184 Vinderen
0319 OSLO

+47 99 09 00 05https://www.vid.no

VID vitenskapelige høgskole er en privat, akkreditert vitenskapelig høgskole med verdibasert og kirkelig forankring. VID driver utdanning og forskning innenfor helse- og sosialfag, pedagogikk, ledelse, diakoni og teologi. Høgskolen tilbyr omtrent 50 studieprogrammer på bachelor-, master- og ph.d.-nivå, og har som mål å utvikle seg som nasjonal aktør gjennom regionalt samarbeid. Bokstavene VID står for verdiene skolen er bygd på: Vitenskapelig, Internasjonal og Diakonal.

Følg pressemeldinger fra VID vitenskapelige høgskole

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra VID vitenskapelige høgskole på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra VID vitenskapelige høgskole

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye