VID vitenskapelige høgskole

Får støtte av Forskningsrådet til å få flere menn i toppstillinger

Del

VID har fått en million fra Forskningsrådet til å få flere menn inn i toppstillinger på helse- og sosialfagutdanningene.

Seniorrådgiver i forskningsadministrasjonen Trine Powell og prorektor for forskning Gunhild Odden skal lede prosjektet. Foto: Stine Førland
Seniorrådgiver i forskningsadministrasjonen Trine Powell og prorektor for forskning Gunhild Odden skal lede prosjektet. Foto: Stine Førland

I akademia har manglende kjønnsbalanse vanligvis handlet om en overvekt av menn. Ved VID vitenskapelige høgskole er problemet motsatt: 75 prosent av de ansatte i undervisnings- og forskerstillinger er kvinner. Enda skjevere er kjønnsbalansen på fakultetene som huser helse- og sosialfagutdanningene.

- Vi har mange kvinner i ulike stillingskategorier ved VID. Det er kjempeflott, men det betyr også at vi ikke har så mange menn. Ved noen enheter ser vi at det særlig er lav andel menn i professor- og lederstillinger. Nå har vi fått midler til å finne ut hvorfor det er slik, i tillegg til å sette i gang en rekke tiltak rettet mot menn, slik som kvalifiseringsstipend, mentorordninger og kurs rettet mot høgskolelektorer som ønsker å søke på stipendiatstillinger, sier Gunhild Odden.

Odden er prorektor for forskning ved VID, og skal lede prosjektet sammen med seniorrådgiver i forskningsadministrasjonen, Trine Powell.

Få menn på topp i helsefag

Tildelingen er en del av Forskningsrådets BALANSE-program. Hovedmålet med programmet er å bedre kjønnsbalansen i faglige toppstillinger og forskningsledelse.

Helse- og sosialfag tiltrekker seg statistisk sett flere kvinner enn menn. Ved Fakultet for helsevitenskap ved VID blir forskjellene faktisk større jo høyere opp i stillingshierarkiet man går, med særlig få menn i professor- og lederstillinger.

- Vi mener at en bedre kjønnsbalanse på disse utdanningene vil styrke både utdanningene og forskningen tilknyttet disse. Det vil igjen gagne både samfunnet, kommende potensielle studenter og VID som institusjon, påpeker Powell og Odden i søknaden.

- Kanskje kan vi på sikt også få flere menn inn i helse- og sosialutdanningene våre? Det håper vi! sier Odden.

Skal undersøke “glasstaket” for menn

Hovedmålet med prosjektet er å utvikle og formidle kunnskap om kjønnsubalanse i helse- og sosialutdanningene, med hensikt om å øke andelen menn i undervisnings- og forskerstillinger både generelt og i første-, topp- og lederstillinger.

Delmål i prosjektet er å utforske hvorfor andelsmessig færre menn enn kvinner deltar i eksisterende kompetansehevingstiltak, og bevisstgjøre ansatte og ledere om konsekvensene av kjønnsubalanse.

Det skal også øke andelen menn i stipendiatstillinger og i kompetanseløp rettet mot kommende førstelektorer og professorer/dosenter.

- Jeg gleder meg til å gå i gang med dette spennende prosjektet. Det har vært snakket mye om at det finnes et “glasstak” som hindrer kvinner i å nå lederstillinger, nå skal vi undersøke om det finnes slike barrierer for menn, forteller Powell.

- Prosjektet åpner for mer mangfold i helse- og sosialutdanningene våre. Det kommer alle til gode, mener hun.

Prosjektet har planlagt oppstart i april i år, og vil gå fram til april 2026.

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

VID vitenskapelige høgskole er en privat, akkreditert vitenskapelig høgskole med verdibasert og kirkelig forankring. VID driver utdanning og forskning innenfor helse- og sosialfag, pedagogikk, ledelse, diakoni og teologi. Høgskolen tilbyr omtrent 50 studieprogrammer på bachelor-, master- og ph.d.-nivå, og har som mål å utvikle seg som nasjonal aktør gjennom regionalt samarbeid. Bokstavene VID står for verdiene skolen er bygd på: Vitenskapelig, Internasjonal og Diakonal.

Følg pressemeldinger fra VID vitenskapelige høgskole

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra VID vitenskapelige høgskole på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra VID vitenskapelige høgskole

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye