Kifinfo

Nye europeiske føringer for likestilling i akademia

Del

EU-prosjektet GENDERACTIONplus inviterer til konferanse om likestilling i februar. Hvorfor er denne konferansen viktig for norske forskningsinstitusjoner?

Jente vifter med EU-flagg
Snart kommer det nye føringer fra EU med det tiende rammeprogrammet for forskning og en ny politikkagenda for Det europeiske forskningsområdet (ERA). (Illustrasjonsbilde: iStockphoto)

Av: Kristin Aukland, Kifinfo

Likestilling i bred forstand i Det europeiske forskningsområdet (ERA) står på dagsordenen for konferansen ERA of Inclusive Gender Equality 13. februar. 

Arrangørene i prosjektet GENDERACTIONplus inviterer aktører i forskning og innovasjon til å diskutere hvordan likestillingspolitikken både skal styrkes og bli mer inkluderende.

Nåværende forskningsprogram Horisont Europa er i siste periode, og nå planlegger EU et nytt rammeprogram for forskning fra 2028.

Hva skal til for å sikre at likestilling fortsatt blir prioritert i europeisk forskningspolitikk?

Behov for en bredere likestillingspolitikk

Arrangørene GENDERACTIONplus ønsker for det første at kjønnslikestilling og inkludering får stor betydning i ERAs neste politikkagenda og i det tiende og neste forskningsprogrammet i EU. Målet er at likestilling altså skal få større plass enn tidligere.

For det andre ønsker arrangørene en likestillingspolitikk som ikke bare handler om kjønn, men likestilling med en interseksjonell tilnærming. Det betyr å se på hvordan flere diskrimineringsgrunnlag samvirker og ofte forsterker diskriminering av noen grupper.

GENDERACTIONplus retter søkelyset mot inkluderende forskningsmiljøer, men også mot hvordan kjønnsperspektiver i forskning og innovasjon øker forskningens kvalitet og gjør den mer relevant, ifølge invitasjonen til konferansen på genderaction.eu.

Det som blir lagt fram på konferansen skal i etterkant spilles inn til ERAs nye politikkagenda, for perioden 2025–2027. I neste omgang skal det bidra inn til det neste europeiske rammeprogrammet for forskning og innovasjon.

EUs nye forskningsprogram vil legge føringer som også norske institusjoner må innfri i kampen om europeiske forskningsmidler, mener Heidi Holt Zachariassen, som deltar i GENDERACTIONplus-prosjektet fra Kif-komiteen.

Les hele saken hos Kifinfo

Nøkkelord

Kontakter

Om Kifinfo

Følg pressemeldinger fra Kifinfo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kifinfo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye