NorFraKalk og Ocean GeoLoop får Enova-støtte til banebrytende karbonfangst-prosjekt
NorFraKalk og Ocean GeoLoop tar det første skrittet mot storskala CO2-fangst med ambisjonen om å gjøre NorFraKalk klimanøytrale. Det Enova-støttede prosjektet, med utgangspunkt i Trøndelag, setter Norge i front for å kutte utslipp fra brentkalkproduksjon.

Kalk- og sementindustrien står for en knapp tidel av verdens CO2-utslipp og er en av industriene der CO2-fangst er helt nødvendig for å nå klimamålene. Dette vil man nå gjøre noe med.
– Det er en glede å offentliggjøre ett av de mest spennende karbonfangstprosjektene i Europa, hvor vi tar de første skrittene mot vår visjon om å være klimanøytrale i 2050. Det finnes ikke hyllevareteknologi for effektiv fangst av CO2 fra brentkalkproduksjon, men gjennom samarbeidet med Ocean GeoLoop har vi stor tro på at vi har funnet en løsning for å kutte utslippene, sier styreleder Hanne Markussen Eek i NorFraKalk.
Samarbeidets første fase er å utrede et pilotanlegg for karbonfangst ved NorFraKalks kalkovn i Verdal Industripark. Anlegget slipper i dag ut rundt 200 000 tonn CO2 per år. Pilotprosjektet, som nå skal utredes, skal fange 10 000 tonn CO2, for å dokumentere at løsningen fungerer i brentkalkproduksjon.
– Teknologien vår har bred anvendelse, også i industrier som ikke kan benytte eksisterende fangstteknologier. I samarbeid med NorFraKalk og Franzefoss Minerals skal vi vise hvordan vår grunnlegger Hans Gude Gudesens nyskapende teknologi kan gjøre karbonfangst effektivt, rent og energieffektivt. At Enova støtter prosjektet gjør at vi kan kommersialisere teknologien enda raskere, sier Odd-Geir Lademo, administrerende direktør i Ocean GeoLoop.
NorFraKalk har de seneste årene, gjennom deltakelse i flere ulike SINTEF-ledede studier, undersøkt mulig bruk av ulike teknologier for CO2-fangst fra kalkovnene. Ett av de viktigste hindrene for mange fangstteknologier er mangel på overskuddsvarme til å drive prosessen. Ocean GeoLoop benytter en helelektrisk trykksving-prosess for CO2-fangst, som ikke er avhengig av overskuddsvarme. Teknologien har gjennom 2022 og 2023 gjennomgått vellykket testing på det industrielle pilotanlegget ved Norske Skog Skogn, parallelt med et omfattende test- og dokumentasjonsprogram ved SINTEFs karbonfangst-lab i Trondheim.
– Karbonfangst har et stort potensial i klimaomstillingen, og kan bidra med betydelige utslippsreduksjoner og være et viktig bidrag for å nå Norges klimamål. Vi har dialog med flere aktører som vurderer og planlegger for dette på sine anlegg, blant annet innen industri og avfallsforbrenning. Enovas virkemidler vil bidra med risikoavlastning for dem som er først ute med å utforske mulighetene for å satse på karbonfangst. NorFraKalks prosjekt vil kunne vil være et viktig bidrag for utslippskutt, sier adm.dir. Nils Kristian Nakstad i Enova.
– Karbonfangst vil kunne bidra med betydelige utslippsreduksjoner. Men vi trenger teknologiutvikling for at karbonfangst skal kunne tas i bruk raskere, billigere og i flere sektorer. Enovas støtte vil bidra med viktig risikoavlastning for disse aktørene som ønsker å utvikle ny og bedre fangstteknologi, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Nøkkelord
Kontakter
Odd-Geir LademoAdm.dir. Ocean GeoLoop
Tel:+47 92 05 29 01Glenn Håkon BekkelidDaglig leder NorFraKalk
Tel:+47 990 17 305Ståle KvernrødSeniorrådgiverEnova SF
Tel:+47 908 42 932stale.kvernrod@enova.noAnders OnarheimStyreleder Ocean GeoLoop
Tel:+47 97 40 15 11Hanne Markussen EekStyreleder i NorFraKalk, konsernsjef Franzefoss Minerals AS
Tel:+47 976 11 505Arne Morten Lundhaug JohnsenFung. pressesjefEnova SF
Tel:+47 916 85 896arne.johnsen@enova.noBilder




Om oss
Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet. Enova SF er lokalisert i Trondheim og har omkring 100 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.
NorFraKalk produserer og selger brentkalk og tilhørende produkter fra eget anlegg på Ørin industriområde i Verdal. Hovedproduktet er kalk som brukes som fyllstoff i papirproduksjon og andre typer industri i Nord-Europa. Kalksteinen i Tromsdalen er et unikt råmateriale for papirpigment på grunn av sin hvithet, renhet og reaktivitet. Produktene transporteres fra Verdal Havn. NorFraKalk ble grunnlagt i 2004 og eies av Franzefoss Minerals AS (50 %) og det finske selskapet Nordkalk Oy Ab (50 %).
Ocean GeoLoop AS bruker naturens egen måte å løse vår tids utfordringer på en sirkulær måte. Selskapet har introdusert GeoLoop CC-teknologien som fanger opp CO2-utslipp fra punktkilder ved bruk av naturlige og ufarlige prosesser. Ocean GeoLoop skal hjelpe bedrifter og land med å nå sine mål om reduserte utslipp og å få tilgang til fornybar elektrisitet for den grønne omstillingen. Selskapet er notert på Oslo Børs Euronext Growth under tickeren OCEAN.
Følg pressemeldinger fra Enova
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Enova på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Enova
– Viktige steg mot utslippsfrie skip30.6.2025 15:30:00 CEST | Pressemelding
Enova støtter nå nye prosjekter som tar i bruk hydrogen og ammoniakk som drivstoff i skip. I tillegg gis det støtte til etablering av anlegg for lagring av ammoniakk.
Rekordhøy interesse for elektriske lastebiler26.6.2025 12:22:50 CEST | Pressemelding
Enova tildelte i juni støtte til 116 elektriske lastebiler, den største enkeltutdelingen så langt. Totalt har Enova støttet over 400 elektriske lastebiler hittil i 2025.
Verdens største elektriske containerskip13.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Enova gir rundt 362 millioner kroner i støtte til sju elektriske fartøy og fire ladeanlegg. Blant prosjektene er det som kan bli verdens største batterielektriske containerskip, et gjennombrudd for utslippsfri skipsfart.
Derfor er det smart å handle for fremtiden nå5.6.2025 09:13:33 CEST | Debattinnlegg
Legg ned Enova og kutt tolv milliarder i skatt, skriver Kjell Erik Eilertsen i Industri og Næringspartiet (INP). Hvis vi gjør som han foreslår, kan det bli svært dyrt for oss alle når sluttregningen kommer. Og industrien her hjemme vil trolig stå i fare for å bli avviklet eller flagget ut.
Milliardstøtte fra EU til norske hydrogensatsinger20.5.2025 12:32:05 CEST | Pressemelding
Tirsdag ble det klart at flere norske selskaper får støtte gjennom EUs hydrogenauksjon. Det kan styrke den norske satsingen på fornybart hydrogen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom