Milliardstøtte fra EU til norske hydrogensatsinger
Tirsdag ble det klart at flere norske selskaper får støtte gjennom EUs hydrogenauksjon. Det kan styrke den norske satsingen på fornybart hydrogen.

Hydrogenauksjonen er en del av EUs Innovasjonsfond og gir støtte til produksjon av fornybart hydrogen. Også i årets runde har norske selskaper markert seg i konkurranse med aktører fra hele Europa.
– Gratulerer til selskapene som har vunnet frem i EUs hydrogenbank, dette er en gledens dag for norske hydrogensatsinger! Norske selskaper viser igjen at de hevder seg godt i det europeiske markedet for grønn teknologi, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap).
Og legger til:
— Dette er et viktig steg i arbeidet med å kutte utslipp, bygge ny industri og skape nye arbeidsplasser. Den grønne omstillingen går fremover, og Norge har et solid samarbeid med EU for å finne nye løsninger og teknologier, sier han.
Produksjon av hydrogen tre steder i Norge
De norske selskapene GreenH, Gen2 Energy og Norwegian Hydrogen får tildelt til sammen 1,1 milliarder kroner, eller 96,6 millioner euro, i støtte av EU.
Selskapene skal produsere fornybart hydrogen på Rjukan, i Mosjøen og i Hammerfest.
– Vi har ambisjoner om å bidra til utviklingen av fremtidens hydrogenverdikjeder i samarbeid med EU. Auksjonsordningen gir norske aktører en verdifull mulighet til å få tilgang til et voksende europeisk marked og styrke sin posisjon i nye, grønne verdikjeder, sier energiminister Terje Aasland (Ap).
Slik er tildelingene per selskap:
-
Norwegian Hydrogen på Rjukan: 154,1 millioner kroner (13,2 millioner euro).
-
Gen2 Energy i Mosjøen: 719,1 millioner kroner (61,6 millioner euro).
-
GreenH i Hammerfest: 255,7 millioner kroner (21,9 millioner euro).
Styrker norsk maritim hydrogensatsing
Tildelingen gis gjennom EUs budsjett for hydrogenproduksjon til maritim transport.
– Støtten fra EU vil bidra til å styrke den norske satsingen og bekrefter samtidig at Norge er helt i front internasjonalt, når det gjelder å ta i bruk og demonstrere hydrogen og ammoniakk som drivstoff i maritim sektor, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova.
– Dette legger et viktig grunnlag for omstillingen av næringen mot et lavutslippssamfunn, sier han.
Enova har en satsing på å realisere de første fungerende verdikjedene for hydrogen og ammoniakk i maritim sektor. Så langt er det støttet rundt 30 fartøy og sju produksjons- og bunkringsanlegg langs kysten.
Oppforder flere til å søke
Enova er nasjonalt kontaktpunkt for EU innovasjonsfond og tilbyr både økonomisk støtte og faglig veiledning til norske søkere.
– Vi håper at enda flere norske selskaper vil benytte seg av denne unike muligheten fremover, sier Ingunn Syrstad, seniorrådgiver og nasjonalt kontaktpunkt for EUs innovasjonsfond i Enova.
– Vi vet at det krever innsats å sende inn en god søknad. Derfor tilbyr vi både økonomisk støtte og tett oppfølging. Vår erfaring er at dette øker sjansen for å lykkes, sier hun.
Neste runde
Neste hydrogenauksjon er ventet å åpne før nyttår, med budfrist i løpet av våren 2026. EU har varslet at budsjettet vil være på 1 milliard euro.
– Vi står klare til å bistå nye søkere. Ta kontakt med oss tidlig, så kan vi hjelpe dere i gang, sier Syrstad.
Spørsmål om tildelingen kan rettes til kontaktperson Ingunn Syrstad.
Nøkkelord
Kontakter
Ingunn SyrstadSenior adviser Enova SF
Tel:+47 472 49 425ingunn.syrstad@enova.noMariann StrandPresseansvarlig Enova SF
Tel:+47 906 41 873mariann.strand@enova.noBilder




Lenker
Om oss
Livskraftig forandring
Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.
Enova SF er lokalisert i Trondheim og har cirka 100 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet.
Følg pressemeldinger fra Enova
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Enova på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Enova
La det bli året vi setter oss mer foran peisen31.3.2025 12:36:58 CEST | Kronikk
Ikke overse det store potensialet som mindre bruk av strøm til oppvarming kan ha: Å gi plass til andre. I peiskos ligger en smart løsning på nettproblemet.
En avgjørende tid for omstilling13.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Etter nok et år preget av krig, prisvekst og uro i internasjonal handel, satser mange norske bedrifter likevel på omstilling. Over 25 000 fremtidsrettede prosjekter fikk grønt lys av Enova i fjor, som kan gi utslippskutt tilsvarende at 560 000 nordmenn reiser med fly mellom Oslo og New York.
Banebrytende prosjekt for utslippsfri kalk i Mo i Rana13.2.2025 20:00:00 CET | Pressemelding
Kalk er helt avgjørende for både industrien og jordbruket, men produksjonen av kalk og sement står for hele åtte prosent av de globale klimagassutslippene.
Vi må få flere elektriske lastebiler på norske veier28.1.2025 15:08:51 CET | Kronikk
Klimamålene nås ikke med dieseldrevne kjøretøy, og lastebilbransjen står overfor en stor, nødvendig og krevende omstilling. Vi i Enova ønsker å bidra til omstillingen for de som ønsker å kjøpe elektrisk eller hydrogendrevet lastebil.
Ny teknologi innen flytende havvind: — Stort potensial for reduserte kostnader27.1.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
For første gang skal det bygges en multirotorvegg på flytende plattform i havet, og det skal skje i norske farvann.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom