Denne uka i FN: Hva skjer i FN i 2024?
DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Hva skjer i FN i 2024? Dette er høydepunktene
I 2024 har FN som ambisjon å være kjernen av «dugnaden» som skal ta tak i verdens mest presserende utfordringer – fra å styrke den globale økonomien, til å støtte klimatiltak og opprettholde fred. Les saken på fn.no.
Fred og sikkerhet
Uka fremover i Sikkerhetsrådet:
I januar har Frankrike presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram finner du her.
Mandag: Sikkerhetsrådet skal holde en orientering om vestlige våpenoverføringer til Ukraina.
Tirsdag: Rådet vil holde sin kvartalsdebatt om «Situasjonen i Midtøsten, inkludert Palestina», på ministernivå. Utenriksminister Espen Barth Eide vil delta. Les mer her.
Onsdag: Rådet skal holde konsultasjoner om Syria.
Torsdag: Rådet vil holde en åpen orientering, etterfulgt av lukkede konsultasjoner, om Haiti. Rådet vil også holde et privat møte der generaldirektøren for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) vil orientere om Ukraina.
Denne uken forventes rådsmedlemmer å fortsette å diskutere et utkast til en presidenterklæring om Israel-Hamas-krigen som ble foreslått av Russland. De vil sannsynligvis også fortsette å overvåke eskalerende regionale ringvirkninger fra krigen, inkludert utviklingen knyttet til Houthi-angrep i Rødehavet. Rådet forventes også å fortsette å følge nøye med på spenningene mellom Etiopia og Somalia.
Gaza-krisen: De siste tallene og FNs respons
FN-sambandet gir deg det siste fra den humanitære krisen i Gaza og hva FN gjør på bakken for å beskytte sivile, sikre nødhjelp og humanitær tilgang til stripen, og finne langvarige løsninger. Les saken på fn.no.
Utenriksminister Espen Barth Eide: — Svært bekymringsfullt at Netanyahu avviser hele ideen om en tostatsløsning. Les saken på regjeringens sider.
Ukraina-krigen: FN lanserer responsplaner for rammede kvinner, menn og barn i 2024. Les saken på fn.no.
Norge fordømmer Nord-Koreas overføring av ballistiske missiler til Russland og oppskytning av missil. Les saken på regjeringens sider.
Sudan: «All støtte mulig» til sivile trengs, oppfordrer Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Les saken på UN News.
Menneskerettigheter
Hva er folkemordskonvensjonen? FN-sambandet forklarer
Sør-Afrika har anklaget Israel for brudd på folkemordskonvensjonen, og retter søkelyset mot den katastrofale situasjonen på Gazastripen. Men, hva går denne viktige avtalen ut på? Les saken på fn.no.
UNICEF advarer: Et urolig år i vente for verdens barn
Barn rundt om i verden vil sannsynligvis oppleve mer vold, krig og økonomiske vanskeligheter i 2024. Les saken på fn.no.
Åpent møte om Norges høring i FNs menneskerettighetsråd. Les saken på regjeringens sider.
Utredning om hvordan FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) skal innlemmes i norsk lov. Les saken på regjeringens sider.
Arbeidsliv
ILO slår alarm: Arbeidsledigheten vil stige i 2024, økende sosiale ulikheter bekymringsverdig
Selv om arbeidsledighet og jobbgapet falt til under førpandeminivået i 2023, er det trolig at dette vil snu i år. Mer ulikhet og stagnerende produktivitet er grunn til bekymring, ifølge en fersk rapport. Les saken på fn.no.
ILO sender over 300 sakspapirer knyttet til streikerett-tvist til Den internasjonale domstolen. Les saken på ILOs sider.
Matsikkerhet
FAO: Matprisindeksen gikk ned i desember
Referansemål for verdens matvarepriser endte i 2023 omtrent 10 prosent under nivået i slutten av 2022. Les saken på FAOs sider.
Moldova: WFP utvider bistanden med norsk støtte, jobber med regjerings- og FN-partnere for å øke sosial beskyttelse. Les saken på WFPs sider.
Helse
Covid-19 vaksiner har reddet mer enn 1,4 millioner liv i Europa
Siden covid-19 vaksinene ble introdusert i desember 2020, har de redusert antall dødsfall som følge av pandemien med minst 57 prosent og reddet mer enn 1,4 millioner liv i Europa. De fleste av dem som ble reddet var 60 år eller eldre, den gruppen som har høyest risiko for alvorlig sykdom og dødsfall. Den første oppfriskningsdosen alene reddet 700 000 liv. Les saken på UNRICs sider.
WHO: Koleratilfeller øker globalt, de dødeligste utbruddene i Malawi, Haiti. Les saken på UN News.
WHO trenger 1,5 milliarder dollar for å levere helsetjenester i kriser. Les saken på UN News.
Klima og miljø
Ny FN-dag: Ren energi til alle
26. januar markeres Den internasjonale dagen for ren energi for første gang. Les saken på fn.no.
WMO bekrefter: Global temperaturrekord «knust til smuler» i 2023. Les saken på WMOs sider.
Utvikling
Fersk FN-rapport fremhever hvorfor globalt samarbeid er nøkkelen
FNs flaggskipsrapport om verdensøkonomien og utsikter for 2024 anslår en nedgang i den globale veksten – fra anslagsvis 2,7 prosent i 2023 til 2,4 prosent. Les saken på fn.no.
Afghanistan: Krisen vedvarer til tross for «forbedringsflimmer», kvinners rettigheter er nøkkelen. Les saken på UNDPs sider.
FN-sambandet forklarer
Hvilke partier prioriterer FN høyest?
I forbindelse med forslaget til statsbudsjett for 2024 har de politiske partiene laget sine alternative statsbudsjetter. FN-sambandet har rangert partiene ut fra hvordan de prioriterer økonomisk støtte til FN og FN-organisasjonene. Les saken på fn.no.
Merk deg! Kommende arrangementer
22. januar: Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) vil lansere sin globale appell for 2024. Les mer her.
22.–31. januar: 2024-sesjonen til komiteen for ikke-statlige organisasjoner. Les mer her.
22. januar–2. februar: Den 45. sesjonen til FNs menneskerettighetsråds arbeidsgruppe for de periodiske landhøringene (UPR). Les mer her.
22. januar–2. februar: Den 95. sesjonen til FNs barnekomité. Les mer her.
22. januar–27. mars: Del I av nedrustningskonferansen. Les mer her.
23. januar: Konferanse om forebygging og adressering av vold og trakassering i arbeidslivet gjennom sikkerhet og helse på arbeidsplassen, arrangert av Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO). Les mer her.
23. januar: Bern III-konferansen om samarbeid mellom naturmangfoldrelaterte konvensjoner for implementering av Kunming-Montreal-rammeverket. Les mer her.
23. januar: Spesialmøte i Det økonomiske og sosiale rådet (ECOSOC) om fremtidens arbeid, arrangert av FNs departement for økonomiske og sosiale saker (UN DESA), i samarbeid med Den økonomiske kommisjonen for Latin-Amerika og Karibia (ECLAC), Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) og FNs utviklingsprogram (UNDP). Les mer her.
Fra FN-kalenderen:
24. januar: Den internasjonale dagen for utdanning
26. januar: Den første internasjonale dagen for ren energi
Nøkkelord
Kontakter
Ellen SporstølKommunikasjonslederFN-sambandet
Tel:46817117ellen.sporstol@fn.noIselin Løvslett DanboltKommunikasjonsrådgiverFN-sambandet
Tel:47484209iselin.danbolt@fn.noOm oss
FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.
Følg pressemeldinger fra FN-sambandet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra FN-sambandet
Regjeringen foreslår å kutte FN-systemet – igjen7.10.2024 13:31:45 CEST | Pressemelding
— Viktige bevilgninger til FN blir kuttet med ostehøvel. Dette skjer på et tidspunkt hvor vi trenger mer, ikke mindre, støtte til internasjonalt samarbeid, understreker Catharina Bu, generalsekretær i FN-sambandet.
Denne uka i FN: Et år etter angrepet mot Israel og krigen i Gaza – Hva er framtidsutsiktene?7.10.2024 12:59:08 CEST | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Denne uka i FN: Fremtidens toppmøte – tre ting vi har lært23.9.2024 14:03:03 CEST | Pressemelding
DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
UNGA79: Uka fremover i FNs generalforsamling19.9.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Allerede denne helgen begynner høynivåuken av FNs generalforsamling (UNGA). FN-sambandet forklarer hva som skjer, dag for dag.
Denne uka i FN: FN-sambandets guide til høynivåuken av UNGA7916.9.2024 15:12:15 CEST | Pressemelding
DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom