Tankesmien Agenda

Fiskekvoter verdt milliarder skal fordeles i vår

Del

I et nytt Agenda-notat om situasjonen i norsk fiskerinæring tar Tankesmien Agenda til ordet for at kystsamfunnene bør komme bedre ut av fiskeripolitikken.

 

Fiskerinæringen bidrar til store verdier til norsk økonomi. Samtidig er det en næring i endring, hvor kvotene har blitt samlet på stadig færre hender og en rekke kystsamfunn har mistet fiskeriaktivitet de siste tiårene. 

Fredag 12.01 legger fiskeriminister Cecilie Myrseth fram en stortingsmelding om framtidens kvotesystem, og her er det varslet at det vil komme et forslag som sier noe om hva som skal skje med strukturkvotene som snart begynner å løpe ut. Disse har en verdi rundt 50 milliarder kroner, og det store spørsmålet er hvor mye av disse som skal gå til de mindre kystfartøyene og hvor mye som skal gå til de største havgående fartøyene.

- Nå når strukturkvotene skal fordeles, er det viktig at det blir en debatt hvor flere enn næringa alene er med og diskuterer veien videre. Fordelingen av strukturkvotene vil kunne slå direkte inn på utviklingen av arbeidsplasser og bosetting i kystsamfunnene. Dette vil ha stor betydning for mange, sier Trine Østereng, rådgiver i Tankesmien Agenda.

Notatet «Ei fiskerinæring for dei mange eller for dei få? Ei kort innføring i fiskeripolitikk» gir en innføring i prinsippene i norsk fiskeripolitikk, dagens regelverk og hva som er ventet i regjeringens kvotemelding 12.01. Notatet har også med en ordliste, for å legge til rette for at flere kan sette seg inn i hvordan fiskeripolitikken fungerer.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om Tankesmien Agenda

Tankesmien Agenda er en partipolitisk uavhengig tankesmie som bidrar til samfunnsanalyse og politikkutvikling for det moderne sentrum-venstre.

Enkeltindividets frihet forutsetter et bærekraftig samfunn med like muligheter, tillit og små forskjeller. Tankesmien Agenda skal styrke det offentlige ordskiftet gjennom kunnskapsformidling, utredninger, meningsutveksling og forslag til nye politiske løsninger som fremmer et slikt samfunn.

Tankesmien Agenda er en møteplass for fremtidsrettet politisk nytenkning i hele landet, hvor samfunnsengasjerte mennesker fra politikk, akademia, organisasjonsliv, næringsliv og media kan bidra med ulike oppfatninger og perspektiver.

Tankesmien Agenda er organisert som et ideelt AS, og eies av Landsorganisasjonen i Norge (LO).

Følg pressemeldinger fra Tankesmien Agenda

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Tankesmien Agenda på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Tankesmien Agenda

Agenda og mannsutvalget markerer mannsdagen 19. november17.11.2023 08:08:28 CET | Pressemelding

-Mannsrollen er i endring. Derfor er det viktig å diskutere den i et fremtidsperspektiv: Hvordan kommer mannsrollen til å se ut i 2050? Og hva slags politikk trenger vi for å fremme reell likestilling mellom kjønnene? sier Trygve Svensson, daglig leder i Tankesmien Agenda. - Vi har markert 8. mars siden oppstarten som tankesmie. Det er helt naturlig, siden vi er opptatt av likestilling og kjønn. De siste årene er det blitt stadig tydeligere at det også er viktig å diskutere menns utfordringer i et likestillingsperspektiv. Derfor markerer vi for første gang mannsdagen med både humor, musikk og paneldiskusjoner, fortsetter han. Den internasjonale mannsdagen har vært markert 19. november siden 80-tallet. Regjeringen satte ned Mannsutvalget i 2022, og de skal levere en offentlig utredning med oversikt over hvilke likestillingsutfordringer menn møter gjennom livet. På Youngs i Oslo møtes flere denne søndagen for å debattere både mannsrollen frem mot 2050 og menn og det moderen arbeidslivet.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye