Fiskekvoter verdt milliarder skal fordeles i vår
I et nytt Agenda-notat om situasjonen i norsk fiskerinæring tar Tankesmien Agenda til ordet for at kystsamfunnene bør komme bedre ut av fiskeripolitikken.
Fiskerinæringen bidrar til store verdier til norsk økonomi. Samtidig er det en næring i endring, hvor kvotene har blitt samlet på stadig færre hender og en rekke kystsamfunn har mistet fiskeriaktivitet de siste tiårene.
Fredag 12.01 legger fiskeriminister Cecilie Myrseth fram en stortingsmelding om framtidens kvotesystem, og her er det varslet at det vil komme et forslag som sier noe om hva som skal skje med strukturkvotene som snart begynner å løpe ut. Disse har en verdi rundt 50 milliarder kroner, og det store spørsmålet er hvor mye av disse som skal gå til de mindre kystfartøyene og hvor mye som skal gå til de største havgående fartøyene.
- Nå når strukturkvotene skal fordeles, er det viktig at det blir en debatt hvor flere enn næringa alene er med og diskuterer veien videre. Fordelingen av strukturkvotene vil kunne slå direkte inn på utviklingen av arbeidsplasser og bosetting i kystsamfunnene. Dette vil ha stor betydning for mange, sier Trine Østereng, rådgiver i Tankesmien Agenda.
Notatet «Ei fiskerinæring for dei mange eller for dei få? Ei kort innføring i fiskeripolitikk» gir en innføring i prinsippene i norsk fiskeripolitikk, dagens regelverk og hva som er ventet i regjeringens kvotemelding 12.01. Notatet har også med en ordliste, for å legge til rette for at flere kan sette seg inn i hvordan fiskeripolitikken fungerer.
Nøkkelord
Kontakter
Thea Joramo LysneKommunikasjonssjefTankesmien Agenda
Tel:418 51 940thea@tankesmienagenda.noTrygve SvenssonDaglig lederTankesmien Agenda
Tel:976 28 252trygve@tankesmienagenda.noTrine ØsterengRådgiverTankesmien Agenda
Tel:480 25 365trine@tankesmienagenda.noLenker
Om Tankesmien Agenda
Tankesmien Agenda er en partipolitisk uavhengig tankesmie som bidrar til samfunnsanalyse og politikkutvikling for det moderne sentrum-venstre.
Enkeltindividets frihet forutsetter et bærekraftig samfunn med like muligheter, tillit og små forskjeller. Tankesmien Agenda skal styrke det offentlige ordskiftet gjennom kunnskapsformidling, utredninger, meningsutveksling og forslag til nye politiske løsninger som fremmer et slikt samfunn.
Tankesmien Agenda er en møteplass for fremtidsrettet politisk nytenkning i hele landet, hvor samfunnsengasjerte mennesker fra politikk, akademia, organisasjonsliv, næringsliv og media kan bidra med ulike oppfatninger og perspektiver.
Tankesmien Agenda er organisert som et ideelt AS, og eies av Landsorganisasjonen i Norge (LO).
Følg pressemeldinger fra Tankesmien Agenda
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Tankesmien Agenda på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Tankesmien Agenda
Ekspertutvalg skal gi råd om Norges innsats for global helse13.8.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske nødhjelps- og utviklingsorganisasjoner og tankesmier går sammen om å sette ned et utvalg for å gi anbefalinger for Norges innsats for global helse i årene fremover. Norge har hatt en ledende rolle i det globale helsesamarbeidet de siste tiårene. Det må videreføres, mener oppdragsgiverne. Camilla Stoltenberg blir leder av det nye utvalget.
Investeringsnivået i Norge er rekordhøyt og er høyere enn det var under Solberg-regjeringen13.6.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Nytt Agendanotat viser at Norge er næringsvennlig, både for nordmenn og utenlandske investorer .
Nytt Agenda-notat om politikk i dyrtid23.11.2023 09:00:00 CET | Pressemelding
I et nytt Agenda-notat peker Tankesmien Agenda på den norske modellen som løsningen på dyrtiden.
Behov for en mer praktisk skole22.11.2023 09:00:00 CET | Pressemelding
Praktiske ferdigheter og arbeidsmåter i skolen trenger et løft for å fremme læring og svare på fremtidens kompetansebehov. Det er hovedkonklusjonen i et nytt Agenda-notat om skole.
Agenda og mannsutvalget markerer mannsdagen 19. november17.11.2023 08:08:28 CET | Pressemelding
-Mannsrollen er i endring. Derfor er det viktig å diskutere den i et fremtidsperspektiv: Hvordan kommer mannsrollen til å se ut i 2050? Og hva slags politikk trenger vi for å fremme reell likestilling mellom kjønnene? sier Trygve Svensson, daglig leder i Tankesmien Agenda. - Vi har markert 8. mars siden oppstarten som tankesmie. Det er helt naturlig, siden vi er opptatt av likestilling og kjønn. De siste årene er det blitt stadig tydeligere at det også er viktig å diskutere menns utfordringer i et likestillingsperspektiv. Derfor markerer vi for første gang mannsdagen med både humor, musikk og paneldiskusjoner, fortsetter han. Den internasjonale mannsdagen har vært markert 19. november siden 80-tallet. Regjeringen satte ned Mannsutvalget i 2022, og de skal levere en offentlig utredning med oversikt over hvilke likestillingsutfordringer menn møter gjennom livet. På Youngs i Oslo møtes flere denne søndagen for å debattere både mannsrollen frem mot 2050 og menn og det moderen arbeidslivet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom