Kvinner får dårlig samvittighet av å spise i julen
I en ny undersøkelse kommer det frem at mange kvinner sliter med matskam i høytiden. 2 av 3 kvinner under 45 år sier de får dårlig samvittighet av alt julematen.
Totalt svarer over halvparten av befolkningen at de i forbindelse med alle festlighetene i desember får dårlig samvittighet for å spise for mye usunn mat, men verst står det til med yngre kvinner - der svarer hele 65 prosent at de kjenner ekstra på den dårlige følelsen etter at de har kost seg med julemat.
Dette viser en landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Ernæringsrådgiveren i Melk.no mener det er synd at mat i økende grad blir forbundet med skam og dårlige følelser, snarere enn matglede og kos.
- Mange av oss opplever å stå i en spagat hele desember mellom hyggelige sammenkomster med mye god mat og drikke på den ene siden, og et uromoment av angst og frustrasjon rundt matgildet på den andre siden, sier Terese Glemminge Arnesen i Melk.no.
Et godt råd ifølge ernæringsrådgiveren er å tenke på at det ikke er mellom jul og nyttår som er avgjørende, men heller maten man spiser mellom nyttår og jul som virkelig teller.
– For å ha et sunt kosthold generelt, kommer du langt med helt vanlig mat kombinert med sunne måltidsvaner og fysisk aktivitet. En passelig mengde grove kornprodukter, meieriprodukter, kjøtt og fisk, og rikelig med frukt og grønnsaker, sier Glemminge Arnesen.
Kostholdsrådgiveren mener det er positivt å ha fokus på helse og kosthold, men at det derimot ikke er sunt om julen blir en tid hvor mange kjenner på skam og forvirring fremfor matglede.
– Det er synd at så mange sitter igjen med dårlig samvittighet i en tid hvor det skal være lov å kose seg litt ekstra og kjenne på den gode matgleden, avslutter Glemminge Arnesen.
Spørsmål: «Desember er en måned med adventstid, julebord, juleselskaper, nyttårsfeiring og andre festligheter. Har det, i forbindelse med disse festlighetene, hendt at du har fått dårlig samvittighet for at du har spist for mye usunn mat?
Svar |
Alle |
Menn 18-45 |
Kvinner 18-45 |
Menn 46+ |
Kvinner 46+ |
Får dårlig samvittighet |
|||||
Ja, ofte |
16 |
18 |
27 |
8 |
13 |
Ja, noen ganger |
35 |
35 |
37 |
31 |
38 |
TOTALT |
51 |
53 |
64 |
39 |
51 |
Nei |
47 |
44 |
34 |
60 |
48 |
Vet ikke |
2 |
3 |
2 |
1 |
1 |
100 |
100 |
100 |
100 |
100 |
Kontakter
Stine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noOm Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Melketrenden fortsetter i første kvartal6.5.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Salget av helmelk har hatt en økning i første kvartal av 2024, viser tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter. I kategorien yoghurt skiller særlig naturell variant seg ut.
Gjør endringer etter 20 år i melkens tjeneste30.4.2024 12:51:36 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter feirer 20-årsjubileum, og markerer det hele med nytt navn og ny logo.
Nyt kakao med god samvittighet i påsken26.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Den tradisjonelle påskekakaoen byr ikke bare på en smakfull opplevelse – lages den fra bunn med gode råvarer, får man også i seg en rekke næringsstoffer. Slik kan man nyte den søte drikken helt uten dårlig samvittighet i ferien.
Ta med grove vafler i matpakken på mandag22.3.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
På mandag er det vaffeldagen, en god anledning til å unne seg selv eller ungene en ekstra digg lunsj. Grove vafler er et godt alternativ og metter magen tilstrekkelig.
Én av tre har gjort endringer etter omstridt matdebatt18.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Hele 32 prosent av nordmenn som har fått med seg debatten rundt ultraprosessert mat, har tatt grep i eget kosthold.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom