Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Én av tre har gjort endringer etter omstridt matdebatt

Del

Hele 32 prosent av nordmenn som har fått med seg debatten rundt ultraprosessert mat, har tatt grep i eget kosthold. 

Folk ønsker tilsynelatende å spise mer råvarebasert i kjølvannet av ultraprosessert-debatten.
Folk ønsker tilsynelatende å spise mer råvarebasert i kjølvannet av ultraprosessert-debatten. Melk.no

Så mange som 70 prosent opplyser at de har fått med seg debatten rundt ultraprosessert mat i løpet av de siste 12 månedene. Det viser en landsrepresentativ undersøkelse, gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Blant de som har fått med seg debatten, opplyser hele 32 prosent, altså en tredjedel, at de har gjort endringer som følge av den.

I hvor stor grad folk har endret kostholdet vites ikke. Man har likevel sett en trend der folk søker renere råvarer, som trolig også henger sammen med at salget av helmelk har økt betraktelig.

Kan være en sammenheng

Tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser at det ble solgt 4,3 prosent mer helmelk i 2023, enn året før. Helmelk er i likhet med all annen vanlig hvit melk lite prosessert, og er derfor et godt valg dersom man er oppmerksom på ultraprosesserte produkter.

- Melk er en råvare som er lite prosessert, og både helmelk og lettere melk havner i denne kategorien. Selv om melkesalget har hatt en jevn nedgang over tid, ser vi at helmelken har økt og at det økte spesielt mye mot slutten av fjoråret. At så mange har fått med seg debatten om å spise rene og naturlige råvarer er nok med på å forklare dette, sier ernæringsrådgiver i Melk.no Terese Glemminge Arnesen.

At melk er en minimalt prosessert råvare, står i motsetning til eksempelvis plantedrikk laget av havre-, soya- og mandel, som er eksempler på typisk ultraprosesserte produkter.

Folks holdninger til plantedrikkens sunnhet har dessuten hatt en nedadgående trend de siste årene, viser Norstat-undersøkelsen gjort på vegne at Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no). Det er i motsetning til melk, der befolkningen har en stadig mer positiv holdning til at melk er sunt.

I 2023 svarte bare ni prosent at de mener plantedrikk er sunnest, mens hele 71 prosent mente at melk er det sunneste valget.

null
Mens folks holdninger til plantedrikk går ned, mener flere at vanlig hvit melk er sunnest. Melk.no

Slik kan du spise mer råvarebasert

Plantedrikker som eksempelvis havredrikk består av vann og rundt ti prosent havre, i tillegg til en rekke tilsatte ingredienser, som gjør at plantedrikk havner i kategorien ultraprosessert.  

Derfor anbefaler ernæringsrådgiveren heller en kombinasjon av vanlig hvit melk og havregryn, som havregrøt, dersom man vil spise så råvarebasert som mulig.

- Vi må ikke glemme at melk og havregryn har vært sunne og viktige matvarer vi har overlevd på i generasjoner her i landet. Melk inneholder blant annet kalsium, jod og B-vitaminer, og havregryn er rikt på fiber og jern. En kombinasjon av disse råvarene til frokost er blant det sunneste du kan servere familien din, sier Glemminge Arnesen.

Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) ble gjort i november 2023 med 1007 respondenter.

Kontakter

Bilder

Folk ønsker tilsynelatende å spise mer råvarebasert i kjølvannet av ultraprosessert-debatten.
Folk ønsker tilsynelatende å spise mer råvarebasert i kjølvannet av ultraprosessert-debatten.
Last ned bilde
Mens folks holdninger til plantedrikk går ned, mener flere at vanlig hvit melk er sunnest.
Mens folks holdninger til plantedrikk går ned, mener flere at vanlig hvit melk er sunnest.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye