Slik bruker du opp restene fra julematen
Hele 40 % oppgir at de kaster mer mat i julen sammenlignet med resten av året (1). Her er tipsene på hvordan du bruker opp restene i julen.
Fråtser i alt
Julen er tiden der vi fråtser i alt; mat, gaver, desserter og kaker. En spørreundersøkelse om nordmenns spisevaner i julen, utført av Respons Analyse viser at 3 av 4 kjøper mer mat enn nødvendig til juledagene (1). Det er det klassiske måltidet med ribbe, surkål og poteter som det kastes mest av.
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt tror mange ikke vet hvor lett det er å gi restene nytt liv med nye smaker.
– Det er mye godt man kan lage av ribberester og poteter som ble til overs på julaften. Potetlefser er lett å lage av ferdig kokte poteter og kan brukes til flere retter; smør med pesto eller kremost og fyll dem med ribbe eller andre grønnsaker du har i kjøleskapet så har du plutselig en deilig forrett til festen neste dag. Potetlefser smaker også utrolig godt med bare smør, sukker og kanel på, som en liten dessert.
Har du mye ribbe igjen anbefaler Sagen å prøve glasert ribbe med asiatiske smaker.
– Mange blir kanskje lei av julesmakene underveis i romjulen og denne retten er en sprek og et eksotisk tilskudd som lett kan bli en favoritt. Det er også en relativ billig rett med norske rimelige råvarer som kål og gulrot.
Vær kreativ
De fleste har kanskje mye pepperkaker til overs etter jul. Hva med å bruke pepperkakerestene i en ny dessert til for eksempel nyttårsaften. Knuser du pepperkakene er det nydelig å bruke i både tilslørte bondepiker og ostekake. Begge er laget i glass så her er det enkelt å lage akkurat det du trenger uten å være redd for matsvinn. Har du frukt som har ligget litt for lenge i kjøleskapet og trenger å brukes opp er en forfriskende fruktsalat en deilig avveksling til julekaker.
Sagen oppfordrer til å være kreativ med restene både fra julemiddagen men også dessertene. Kakerester kan også bli til nye kaker og desserter.
– Vi spiser mye kjøtt i julen, og mange har sikkert mye til overs etter middagene. Prøv og bland restene med salater og grønnsaker så blir det til en litt lettere rett blant den tunge julematen, avslutter Sagen.
-
Spørreundersøkelse om nordmenns spisevaner i julen, på oppdrag fra Hellofresh, utført av Respons Analyse
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom