Opplysningskontoret for frukt og grønt

Slik bruker du opp restene fra julematen

Del

Hele 40 % oppgir at de kaster mer mat i julen sammenlignet med resten av året (1). Her er tipsene på hvordan du bruker opp restene i julen.

Ribberester med asiatisk glaze vil bli din nye favorittrett i julen.
Ribberester med asiatisk glaze vil bli din nye favorittrett i julen.

Fråtser i alt 

Julen er tiden der vi fråtser i alt; mat, gaver, desserter og kaker. En spørreundersøkelse om nordmenns spisevaner i julen, utført av Respons Analyse viser at 3 av 4 kjøper mer mat enn nødvendig til juledagene (1). Det er det klassiske måltidet med ribbe, surkål og poteter som det kastes mest av.  

Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt tror mange ikke vet hvor lett det er å gi restene nytt liv med nye smaker. 

– Det er mye godt man kan lage av ribberester og poteter som ble til overs på julaften. Potetlefser er lett å lage av ferdig kokte poteter og kan brukes til flere retter; smør med pesto eller kremost og fyll dem med ribbe eller andre grønnsaker du har i kjøleskapet så har du plutselig en deilig forrett til festen neste dag. Potetlefser smaker også utrolig godt med bare smør, sukker og kanel på, som en liten dessert. 

Har du mye ribbe igjen anbefaler Sagen å prøve glasert ribbe med asiatiske smaker.  

– Mange blir kanskje lei av julesmakene underveis i romjulen og denne retten er en sprek og et eksotisk tilskudd som lett kan bli en favoritt. Det er også en relativ billig rett med norske rimelige råvarer som kål og gulrot.  

Vær kreativ 

De fleste har kanskje mye pepperkaker til overs etter jul. Hva med å bruke pepperkakerestene i en ny dessert til for eksempel nyttårsaften. Knuser du pepperkakene er det nydelig å bruke i både tilslørte bondepiker og ostekake. Begge er laget i glass så her er det enkelt å lage akkurat det du trenger uten å være redd for matsvinn. Har du frukt som har ligget litt for lenge i kjøleskapet og trenger å brukes opp er en forfriskende fruktsalat en deilig avveksling til julekaker. 

Sagen oppfordrer til å være kreativ med restene både fra julemiddagen men også dessertene. Kakerester kan også bli til nye kaker og desserter.  

– Vi spiser mye kjøtt i julen, og mange har sikkert mye til overs etter middagene. Prøv og bland restene med salater og grønnsaker så blir det til en litt lettere rett blant den tunge julematen, avslutter Sagen. 

  1. Spørreundersøkelse om nordmenns spisevaner i julen, på oppdrag fra Hellofresh, utført av Respons Analyse 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Det smaker godt med en frisk salat innimellom den tunge julematen.
Det smaker godt med en frisk salat innimellom den tunge julematen.
Last ned bilde
Mye poteter til overs fra julemiddagen- lag potetlomper!
Mye poteter til overs fra julemiddagen- lag potetlomper!
Last ned bilde
Pepperkaker, ostekrem og friske bær er en deilig smakskombinasjon
Pepperkaker, ostekrem og friske bær er en deilig smakskombinasjon
Last ned bilde
Pepperkaker passer perfekt i tilslørte bondepiker
Pepperkaker passer perfekt i tilslørte bondepiker
Last ned bilde

Om oss

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye