Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
Nå kan du stemme på din kandidat
Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris deles i år ut for 30. gang, og nå kan publikum være med på å bestemme hvem som får den gjeve prisen.
Ingrid Espelid Hovig var en av landets mest innflytelsesrike formidlere av kostholds- og matkultur. I hennes ånd skal prisen i år gå til en person som har utmerket seg som en inspirerende formidler og pådriver i arbeidet for et sunt norsk kosthold, samt for å bevare og videreføre norske mattradisjoner og matkultur som helhet.Etter en åpen nominasjonsprosess har styret og fagjuryen valgt ut fire finalister blant de 38 nominerte.
Prisen består av et diplom og et stipend på 30.000 kroner og deles ut på Stiftelsen Norsk Mat sitt 30-årsjubileum 15.02.2024. Hvem som vinner, avgjøres av både folkets og fagjuryens stemmer som teller likt.
Slik stemmer du:
Du kan stemme på én av de fire nominerte av gangen, og kun én gang per dag. Stemmegivningen avsluttes 22. januar 2024. Stemmesiden ligger her. Dette er årets fire finalister:
Margit Dale
Margit Dale bruker både tradisjonelle og moderne kanaler for å spre sin matkultur med dype røtter i hjembygda Valle i Setesdal. Bestemorens gulnede oppskriftsbøker er utgangspunktet, og både gamle og moderniserte oppskrifter spres ved hjelp av kokebøker, TV-serier og hennes populære blogg. Sørlandets mat er basert på råvarer fra hav, fjell, skog, fjøs, hage og jorder, og Margit er selv både jeger, fisker og bonde. Dalie sier selv at det var en sterk forpliktelse til arv og tradisjon som gjorde at hun valgte å overta slektsgården fra 1300-tallet.
Inger Lise Fevang Jensen
Inger Lise Fevang Jensen fra Sandefjord har brukt sitt yrkesaktive liv til å undervise om mat og helse for elever på ungdomstrinnet og for studenter ved Universitet i Sørøst-Norge. Hun skal ha mye av æren for at det fremdeles eksisterer et Mat- og helsefag i dag. I sin ledelse av Landslaget for Mat og Helse og Sandar Historielag har hun inspirert mange til å bruke kortreist mat i et sunt kosthold. Fevang Jensen ledet i mange år Den Kulturelle Skolesekken, og hun har bidratt til å hedre minnet om foregangskvinnen Dorothea Christensen, som etablerte det første folkeskolekjøkken i Norge i 1890.
Kari Støfringsdal
Fjordamattunet i Jølster er hjertet i den formidlingen av kompetanse om tradisjonsmat og matkultur som har preget livet til Kari Støfringsdal. Bonden og husstellæreren har også vært med på å forfatte flere bestselgende kokebøker som "Ta kaka" og serien om Fjordamat. Vestlandsmaten står hennes hjerte nærmest, og Kari mener at man godt kan eksperimentere og putte litt chili i raspeballene. Støfringsdal har vært sentral i oppbyggingen av Norges Bygdekvinnelags nettsted om tradisjonsmat.
Annechen Bahr Bugge
Sosiolog og forsker Annechen Bahr Bugge har en doktorgrad i den norske middagspraksis. Hun står bak det omfattende bokverket "Fattigmenn, tilslørte bondebiker og rike riddere" om norske spisevaner fra 1500-tallet og frem til i dag. Bahr Bugge leder forskningsprosjektet FoodLessons, der man ser nærmere på vår kulinariske arv som en mulig ressurs i byggingen av "Matnasjonen Norge 2030". Her skal det synliggjøres at matglede, matkultur, kosthold, helse og produksjon av mat henger nøye sammen.
Bilder
Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Nyt Norge troner på toppen av merkekjennskap i Norge11.12.2023 14:40:06 CET | Pressemelding
Nyt Norge scorer høyt på den årlige undersøkelsen om forbrukerpreferanser og merkekjennskap og er mest kjent med hele 94 %. «Vi er utrolig kry over at Nyt Norge fortsatt er den mest kjente merkeordningen for mat når vi spør forbrukere», sier adm. dir. Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom