Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
![Finalistene til Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2023. F.v. Margit Dale, Kari Støfringsdal, Inger Lise Fevang Jensen og Annechen Bahr Bugge.](/data/images/public/9442021/18033406/8dc62c49-acad-4e31-96e1-6e3853fbc7d2-w_720.jpg)
Nå kan du stemme på din kandidat
Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris deles i år ut for 30. gang, og nå kan publikum være med på å bestemme hvem som får den gjeve prisen.
Ingrid Espelid Hovig var en av landets mest innflytelsesrike formidlere av kostholds- og matkultur. I hennes ånd skal prisen i år gå til en person som har utmerket seg som en inspirerende formidler og pådriver i arbeidet for et sunt norsk kosthold, samt for å bevare og videreføre norske mattradisjoner og matkultur som helhet.Etter en åpen nominasjonsprosess har styret og fagjuryen valgt ut fire finalister blant de 38 nominerte.
Prisen består av et diplom og et stipend på 30.000 kroner og deles ut på Stiftelsen Norsk Mat sitt 30-årsjubileum 15.02.2024. Hvem som vinner, avgjøres av både folkets og fagjuryens stemmer som teller likt.
Slik stemmer du:
Du kan stemme på én av de fire nominerte av gangen, og kun én gang per dag. Stemmegivningen avsluttes 22. januar 2024. Stemmesiden ligger her. Dette er årets fire finalister:
Margit Dale
Margit Dale bruker både tradisjonelle og moderne kanaler for å spre sin matkultur med dype røtter i hjembygda Valle i Setesdal. Bestemorens gulnede oppskriftsbøker er utgangspunktet, og både gamle og moderniserte oppskrifter spres ved hjelp av kokebøker, TV-serier og hennes populære blogg. Sørlandets mat er basert på råvarer fra hav, fjell, skog, fjøs, hage og jorder, og Margit er selv både jeger, fisker og bonde. Dalie sier selv at det var en sterk forpliktelse til arv og tradisjon som gjorde at hun valgte å overta slektsgården fra 1300-tallet.
Inger Lise Fevang Jensen
Inger Lise Fevang Jensen fra Sandefjord har brukt sitt yrkesaktive liv til å undervise om mat og helse for elever på ungdomstrinnet og for studenter ved Universitet i Sørøst-Norge. Hun skal ha mye av æren for at det fremdeles eksisterer et Mat- og helsefag i dag. I sin ledelse av Landslaget for Mat og Helse og Sandar Historielag har hun inspirert mange til å bruke kortreist mat i et sunt kosthold. Fevang Jensen ledet i mange år Den Kulturelle Skolesekken, og hun har bidratt til å hedre minnet om foregangskvinnen Dorothea Christensen, som etablerte det første folkeskolekjøkken i Norge i 1890.
Kari Støfringsdal
Fjordamattunet i Jølster er hjertet i den formidlingen av kompetanse om tradisjonsmat og matkultur som har preget livet til Kari Støfringsdal. Bonden og husstellæreren har også vært med på å forfatte flere bestselgende kokebøker som "Ta kaka" og serien om Fjordamat. Vestlandsmaten står hennes hjerte nærmest, og Kari mener at man godt kan eksperimentere og putte litt chili i raspeballene. Støfringsdal har vært sentral i oppbyggingen av Norges Bygdekvinnelags nettsted om tradisjonsmat.
Annechen Bahr Bugge
Sosiolog og forsker Annechen Bahr Bugge har en doktorgrad i den norske middagspraksis. Hun står bak det omfattende bokverket "Fattigmenn, tilslørte bondebiker og rike riddere" om norske spisevaner fra 1500-tallet og frem til i dag. Bahr Bugge leder forskningsprosjektet FoodLessons, der man ser nærmere på vår kulinariske arv som en mulig ressurs i byggingen av "Matnasjonen Norge 2030". Her skal det synliggjøres at matglede, matkultur, kosthold, helse og produksjon av mat henger nøye sammen.
Bilder
![Finalist Annechen Bahr Bugge. Foto: Sonja Balci/OsloMet](/data/images/public/9442021/18033406/1e550eeb-bda4-4f5d-9bb0-c5a7d656150b-w_240.jpg)
![Finalist Inger Lise Fevang Jensen](/data/images/public/9442021/18033406/ed790101-6733-44a5-9d11-1befad5b21dd-w_240.jpg)
![Finalist Kari Støfringsdal](/data/images/public/9442021/18033406/b7a31632-cfd5-4934-a596-61b50f6bff20-w_240.jpg)
![Finalist Margit Dale](/data/images/public/9442021/18033406/1298a828-7f75-451c-8378-f831d8662705-w_240.jpg)
Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Lofotens unike lammekjøtt får internasjonal geografisk beskyttelse2.7.2024 22:01:16 CEST | Pressemelding
"Denne milepælen markerer en ny æra for Lofotlam og setter Lofoten på kartet som en leverandør av lammekjøtt i verdensklasse til det europeiske markedet. Gratulerer til alle involverte! ", sier adm.dir Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat.
Fjellam frå Ryfylke fikk prestisjefylt og historisk anerkjenning27.6.2024 11:18:03 CEST | Pressemelding
"Dette er ein historisk milepæl! Eg er stolt over å kunngjere at Fjellam frå Ryfylke no har status som Beskytta geografisk nemning. Det er første gong eit produkt frå Ryfylke får denne anerkjenninga", sa landbruks- og matminister Pollestad under opninga av Gladmatfestivalen i Stavanger.
Lokalmat med en smak av norsk natur og skog17.6.2024 09:00:00 CEST | Pressemelding
«Her er det alt på plass - farge, lukt, konsistens og ikke minst – smak! Disse bærproduktene smaker virkelig av norsk natur og skog», sa statsforvalter Knut Storberget under tildelingen av Spesialitet til Ebbas Matgleder på Statens Hus på fredag 14. juni.
Hederspris til institusjon på Torshov15.5.2024 13:05:51 CEST | Pressemelding
- Med 120 år på baken og et omdømme de fleste i kjøttbransjen kan misunne, går årets hederspris til pølsemakermester Alf Strøm-Larsen AS fra Torshov i Oslo, sa adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Stiftelsen Norsk Mats hederspris på Ambassaden i Oslo.
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom