Parat Media kritisk til nedbemanning i mediebedriftene

Del

Leder for Parat Media, Liz Ovesen, sier hun er kritisk til alle mediekonsern som nå nedbemanner før nyttår. – For oss ser dette ut som mediene forbereder seg på lovendringen som kommer 1. januar, der konsern plikter å tilby annet arbeid ved oppsigelser, nedbemanning og omorganisering.

Leder for Parat Media, Liz Ovesen mener mediebedriftene nå tilpasser seg for å omgå arbeidsgiveransvaret. Foto: Ned Alley.
Leder for Parat Media, Liz Ovesen mener mediebedriftene nå tilpasser seg for å omgå arbeidsgiveransvaret. Foto: Ned Alley.

Ovesen sier arbeidstakere i Schibsted, Amedia, NTB og TV2 helt frem til nå i julen har mottatt oppsigelser og sluttpakker.
– Nedbemanningen forklares med behov for innsparinger, omorganiseringer og sparebehov. Samtidig er vi redd for at konsernene tar forhastede beslutninger, og skjærer for kraftig ned for å unngå nytt regelverk. Fra 1. januar innføres utvidede plikter for arbeidsgiver til å forsøke å finne annet passende arbeid. I tillegg innføres fortrinnsrett til nye stillinger i hele konsernet i ett år etter at oppsigelsesfristen er utløpt, sier hun.

Tilpasninger for å omgå arbeidsgiveransvar
Parat Medie-lederen sier stadig flere selskaper har organisert seg i konsern, noe som gir arbeidstakere en svakere posisjon.
– Den nye loven endrer på dette. Problemet er alle tilpasningene som gjøres nå før nyttår, sier Ovesen.

Hun viser til at både konsernsjef i Schibsted, Kristin Skogen Lund, og NHO-sjef Ole Erik Almlid har langt på vei har bekreftet – og oppfordret til slike nedbemanninger i intervjuer med Dagens Næringsliv og i Dagens Perspektiv.
– Vi mener mediebedriftene nå tilpasser seg for å omgå arbeidsgiveransvaret, sier Ovesen.

Nødvendig sikkerhet for ansatte
Forhandler og advokat i Parat, Katrine Andresen Roald, sier hun registrerer at flere store advokatfirma har oppfordret til tilsvarende tilpasninger på sine nettsider.
– Slike tilpasninger vi ser i mediebransjen er uheldig og rammer dyktige ansatte som nå sies opp, sier Roald.

Hun registrerer at det fra arbeidsgiversiden hevdes at loven vil påføre konsernselskap en saksbehandlingsbyrde de mener vil være vanskelig å oppfylle i praksis og som vil kunne frata selskapene retten til selv å velge sine egne ansatte.
– Det vi nå ser skjer i mediebransjen, bekrefter behovet for lovendringen. Vi mener loven som innføres gir ansatte en nødvendig sikkerhet, ved at de nå får fortrinnsrett når det er annet ledig arbeid i konsernet. Loven vil også hindre spekulative oppsigelser, ved at den ansatte får rett til gjeninnsettelse et år fra oppsigelsen, sier Parat-advokaten.  


Bakgrunn for den nye loven
Det nye tillegget i arbeidsmiljøloven kom i kjølvannet av blant annet Norwegian-rettssaken. Pilotene og kabinpersonalet streiket i 2015 mot at deres arbeidsforhold skulle flyttes fra morselskapet Norwegian Air Shuttle (NAS), til ulike datterselskap. Norwegian vant i Høyesterett som besluttet at piloter og kabinansatte ikke kan kreve å være ansatt i morselskapet. Som følge av Høyesteretts beslutning har Stortinget endret loven.

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Parat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Parat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Parat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye