Parat

Mekling med streikefare for Norwegian-pilotene

Del

Norwegian-pilotene har ikke kommet til enighet med ledelsen i selskapet om ny tariffavtale. Leder for Norwegian-pilotene, Alf Hansen, sier avstanden er stor og at det er fare for streik om de ikke blir enige i meklingen.

leder for Norwegian Pilot Union (NPU), Alf Hansen.
leder for Norwegian Pilot Union (NPU), Alf Hansen. Foto: Trygve Bergsland/Parat

Partene som består av Norwegian-pilotene og Parat på den ene siden, og Norwegian ledelsen og NHO på den andre siden, møtes til mekling med endelig frist 31. mai.

Krever bedre balanse mellom arbeid og privatliv
Hansen sier det er uenighet om både arbeidstidsbestemmelser og lønn.
– Vi jobber i 6 av 9 helger. I tillegg har vi høyest arbeidsbelastning i periodene folk flest-, og familien, vil ha fri. Dette gjelder sommerferie, høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie og andre høytider. Vi jobber mindre i vinterhalvåret, men vi må komme til enighet om en bedre balanse mellom arbeid og privatliv, sier han.

Hansen sier kravene er knyttet til bedre balanse mellom arbeid og privatliv, i form av mer forutsigbarhet.
– Vi piloter må være på jobb når folk flest vil ut og reise, men i likhet med andre må vi også ha et liv med familien utenfor jobben. Det er derfor fremmet krav om en jevnere arbeidsbelastning og lenger varslingstid ved endringer i arbeidsprogrammet, sier han.

Et europeisk arbeidsmarked
Pilotlederen sier lønn er en utfordring.
– Pilotlønningene er høye sammenlignet med norsk industriarbeiderlønn, men vi har gjennom flere år tapt i lønnskampen sammenlignet med det europeiske arbeidsmarkedet vi er en del av. Dette gapet mellom vår lønn og kollegaers lønn i Europa, også innenfor eget selskap, må vi gjøre noe med, sier Hansen.

Han sier streikefaren er stor, dersom ikke selskapet kommer pilotene i møte.
– Selskapet vi jobber for tjener penger, ledelsen innvilger seg høye lønninger og store bonuser. Gjennom tunge perioder- og rekonstruksjon i selskapet har vi bidratt til vekst og overskudd. Nå er det tid for å tette lønnsgapet til kollegaer i selskapet som jobber på andre baser i Europa. Selskapet må innse at vi er en del av et europeisk arbeidsmarked, og vi må lønnes deretter, sier Hansen.

Kontakter

Bilder

leder for Norwegian Pilot Union (NPU), Alf Hansen.
leder for Norwegian Pilot Union (NPU), Alf Hansen.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Parat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Parat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Parat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye