Kalkun er fortsatt nyttårsfavoritten
1 av 3 planlegger å spise kalkun på nyttårsaften i år, det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion. Men hva menyen blir på nyttårsaftenen er ikke like tradisjonsbundet som på julaften.
![Kalkun er nyttårsfavoritten.](/data/images/public/17847931/18031886/3210a946-899e-42f5-9132-2252f7763b2e-w_720.jpg)
Kalkun mest populært
På spørsmål om hva du kommer til å spise på nyttårsaften i år, fordeler svarene seg slik:
- 32 % - Kalkun
- 30 % - Vet ikke
- 14 % - Pinnekjøtt
- 5 % - Ribbe
- 5 % - Biff/helstekt indre/ytrefilet
– Når det gjelder nyttårsmiddagen ser vi at ritualene ikke er like rigide som på for eksempel julaften. På julaften er det sterke tradisjoner rundt hva man spiser, mens nyttårsaften er ikke tradisjonene like sterke og folk føler nok de står friere til å velge. Likevel er det klare forventninger om å spise god mat, sier Anne Zondag, samfunnanalytiker i MatPrat.
På nyttårsaften er det mer rom for å variere på hva som settes på bordet.
– Mange voksne og yngre velger å feire nyttårsaften sammen med venner, naboer eller familie. Hvem som sitter rundt bordet varierer i større grad denne kvelden enn for eksempel på julaften. På julekvelden tar man med seg tradisjoner fra barndommen, men så er nyttårsaften en kveld man setter mer av sitt eget preg på. For eksempel så kan man velge friere blant retter og festmat man liker godt, du kan tilpasse det bedre til gjestene, både når det gjelder meny og antall, sier Zondag.
Yngre som i størst grad spiser kalkun på nyttårsaften
– En morsom ting vi ser i undersøkelsen det er de yngste, de mellom 18 og 25, som i størst grad forteller at de spiste kalkun i fjor og som har lyst til å spise det i år. Forklaringen på dette er nok flere, forteller Zondag.
Mye av det handler om assosiasjoner og kulturelle referanser til årets siste kveld.
– Jeg tror at de er inspirert av amerikansk kultur hvor kalkunen ofte løftes frem som det mest naturlige valget på både thanksgiving og nyttårsaften. Det andre poenget er at kalkunen for mange nordmenn er den retten som tydeligst fremkaller assosiasjoner til nyttårsaften. På denne måten vil folk uten lang materfaring gripe til de mest åpenbare matkoblingene til kvelden når det skal stille i stand til nyttårsaften, kanskje for først gang, sier Zondag.
– Det er mer mangfold å spore på tallerkenen på nyttårsaften, men det er de mer åpenbare koblingene til nyttårsaften som de unge kaster seg over, avslutter Zondag.
Nøkkelord
Kontakter
Jonas Eide HollundKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:92646685jonas.hollund@matprat.noBilder
![Anne Zondag, samfunnsanalytiker i MatPrat.](/data/images/public/17847931/18031886/122a3573-fbcd-4dd9-9d48-d4924fee0658-w_240.jpg)
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Ikke glem kjøleskapet før du drar på ferie3.7.2024 11:05:45 CEST | Pressemelding
Mange skal straks ut på ferie og en som ikke skal på tur, det er kjøleskapet ditt. MatPrat-kokken, Anette Fjelleng Hansen, gir deg tipsene til hva du lager av det du har igjen og hvilke matvarer du ikke må glemme i kjøleskapet før du stikker på ferie.
Dette serverer du til fotball-EM13.6.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
Server bratwurst i ølbad for en tysk fulltreffer, og albondigas om du heier på Spania. Er du fan av både Italia og Tyrkia, er kebabpizza stang inn. Her er EM-menyen for kompisgjengen.
Befolkningens grillfavoritter er burgere og pølser31.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sommeren nærmer seg, og de unge er ivrige etter å fyre opp grillen. En fersk undersøkelse fra MatPrat, utført av YouGov viser at pølser og burgere til enhver tid er de mest populære rettene på grillen i Norge.
Gjør grillen klar før 17.mai med disse tipsene!13.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
17.mai nærmer seg, og det er på tide å gjøre klar grillen for en ny sesong med grillglede. Ifølge kokk Anette Fjelleng Hansen i MatPrat er det flere viktige ting å huske på for å sikre at grillen er i toppform. Anette griller ofte og gjennom hele om sommerhalvåret, ofte opp til 5 – 6 ganger i uka. Hun har de beste tipsene for å gjøre grillen i ordentlig stand til sesongen.
Livskvalitet er viktigere enn vektnedgang når unge velger kosthold6.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn under 30 år oppgir at økt livskvalitet er det som i størst grad motiverer dem til å følge et bestemt kosthold eller en type diett. Det kommer frem i en ny undersøkelse fra MatPrat utført av Opinion der 1600 ble spurt om sitt forhold til kosthold og dietter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom