Matprat

Flere lyspunkter for norsk matproduksjon i 2025

Del

Historisk eplesesong, teknologiutvikling og flere unge bønder er blant en rekke positive utviklingstrekk fra norsk landbruk i 2025. Matprat har samlet noen av årets nyheter.

Årets etikk- og tillitsundersøkelse gjennomført av Opinion, viser 8 av 10 har høy tillit til landbruket
Årets etikk- og tillitsundersøkelse gjennomført av Opinion, viser 8 av 10 har høy tillit til landbruket Foto: matprat.no

I en tid preget av global uro og økt fokus på beredskap, leverer norsk landbruk konkrete resultater. Fra rekordår for norske epler til nye satsinger på dyrehelse og bærekraft, har dette året bydd på flere positive endringer i norsk matproduksjonen.

– Det skjer mye positivt i norsk landbruk som det er viktig å synliggjøre. 2025 viser at vi kan styrke både matsikkerhet og bærekraft samtidig, sier Katrine Lekang, biolog og seniorrådgiver bærekraft i Matprat.

Bedre rekruttering og god sesong

Etter flere års nedgang i rekrutteringen til bondeyrket, ser trenden ut til å ha snudd: Hver femte bonde er nå under 40 år, som er det høyeste på to tiår. Samtidig holder jordbruksarealene som er i drift seg stabile, og kornavlingene på Østlandet har vært gode.

– Dette er gode nyheter og viser at norsk matproduksjon stadig utvikler seg i en positiv retning, sier Lekang.

I tillegg spiser norske forbrukere mer hjemlige råvarer. Potetforbruket har økt med nesten 5 kilo per person det siste året, mens eplesesongen 2025 er den største i moderne tid. Siden 2015 er det totale matsvinnet i Norge redusert med 24 prosent.

Teknologisk forbedring  

Ny teknologi åpner for smartere ressursbruk: Droner brukes eksempelvis til å overvåke beitedyr i krevende terreng, mens virtuelle gjerder gjør det enklere å styre beitingen. I grøntproduksjonen bidrar teknologien til redusert bruk av gjødsel og plantevernmidler.

Og gjennom et nytt nasjonalt prosjekt med oppstart i år har svinenæringen tatt et stort steg for bedre dyrehelse, med målsetning om å få alle svinebesetninger over på spesifikk patogenfri-status innen 2030.

Høy tillit til landbruket

Forbrukerundersøkelser fra 2025 viser at nordmenn har høy tillit til landbruket. Sju av ti mener Norge bør produsere mest mulig av egen mat, og mange ser matproduksjon som en strategisk ressurs på linje med nasjonalt forsvar.

– Vi ser tendens til at mange mennesker viser mer interesse for hvordan matproduksjon foregår og er opptatt av nasjonal opprinnelse. Det gir norsk landbruk et godt utgangspunkt, sier Anne Zondag, sosiolog og samfunnsanalytiker i Matprat.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Katrine Lekang, seniorrådgiver bærekraftig matproduksjon
Katrine Lekang, seniorrådgiver bærekraftig matproduksjon
Foto: matprat.no
Last ned bilde
Anne Zondag, samfunnsanalytiker i Matprat
Anne Zondag, samfunnsanalytiker i Matprat
Foto: matprat.no
Last ned bilde

Om Matprat

Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra Matprat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Matprat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye