Flere lyspunkter for norsk matproduksjon i 2025
Historisk eplesesong, teknologiutvikling og flere unge bønder er blant en rekke positive utviklingstrekk fra norsk landbruk i 2025. Matprat har samlet noen av årets nyheter.

I en tid preget av global uro og økt fokus på beredskap, leverer norsk landbruk konkrete resultater. Fra rekordår for norske epler til nye satsinger på dyrehelse og bærekraft, har dette året bydd på flere positive endringer i norsk matproduksjonen.
– Det skjer mye positivt i norsk landbruk som det er viktig å synliggjøre. 2025 viser at vi kan styrke både matsikkerhet og bærekraft samtidig, sier Katrine Lekang, biolog og seniorrådgiver bærekraft i Matprat.
Bedre rekruttering og god sesong
Etter flere års nedgang i rekrutteringen til bondeyrket, ser trenden ut til å ha snudd: Hver femte bonde er nå under 40 år, som er det høyeste på to tiår. Samtidig holder jordbruksarealene som er i drift seg stabile, og kornavlingene på Østlandet har vært gode.
– Dette er gode nyheter og viser at norsk matproduksjon stadig utvikler seg i en positiv retning, sier Lekang.
I tillegg spiser norske forbrukere mer hjemlige råvarer. Potetforbruket har økt med nesten 5 kilo per person det siste året, mens eplesesongen 2025 er den største i moderne tid. Siden 2015 er det totale matsvinnet i Norge redusert med 24 prosent.
Teknologisk forbedring
Ny teknologi åpner for smartere ressursbruk: Droner brukes eksempelvis til å overvåke beitedyr i krevende terreng, mens virtuelle gjerder gjør det enklere å styre beitingen. I grøntproduksjonen bidrar teknologien til redusert bruk av gjødsel og plantevernmidler.
Og gjennom et nytt nasjonalt prosjekt med oppstart i år har svinenæringen tatt et stort steg for bedre dyrehelse, med målsetning om å få alle svinebesetninger over på spesifikk patogenfri-status innen 2030.
Høy tillit til landbruket
Forbrukerundersøkelser fra 2025 viser at nordmenn har høy tillit til landbruket. Sju av ti mener Norge bør produsere mest mulig av egen mat, og mange ser matproduksjon som en strategisk ressurs på linje med nasjonalt forsvar.
– Vi ser tendens til at mange mennesker viser mer interesse for hvordan matproduksjon foregår og er opptatt av nasjonal opprinnelse. Det gir norsk landbruk et godt utgangspunkt, sier Anne Zondag, sosiolog og samfunnsanalytiker i Matprat.
Nøkkelord
Kontakter
Jonas Eide HollundKommunikasjonssjefMatprat
Tel:92646685jonas.hollund@matprat.noBilder


Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Matprat ansetter ny direktør3.11.2025 15:05:42 CET | Pressemelding
Mariann Sletten ansettes som direktør i Matprat. Hun kommer fra stillingen som marketingsjef og har vært konstituert som leder siden desember.
Nordmenns middagsvaner kartlagt: Høsten er smaken av Norge!2.10.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
For 7 av 10 nordmenn er middagen dagens høydepunkt. Nye tall fra Matprats matkulturundersøkelse viser at norske tradisjoner står sterkt, og at høsten er tiden da fellesskap og norske råvarer virkelig setter preg på middagsbordet.
Nordmenn vil ha grovere brød25.9.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Flere vil ha grovt brød og vi er opptatt av mer energi og tarmhelse når vi velger mat. Dette viser Matprats nyere undersøkelser gjennomført av Opinion. Grovt brød leverer på begge deler.
Halvparten av unge kvinner får i seg for lite jern30.6.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Jernmangel rammer særlig unge kvinner, og de må få bedre informasjon om hvilken mat som inneholder jernet de trenger - rødt kjøtt er en av våre beste kilder.
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom