Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Unngå matsvinn og dårlig samvittighet i jula

Del

I løpet av høytiden handler, lager og baker vi nordmenn mat som aldri før, men mye av maten blir ikke spist opp og havner til slutt i søpla. I en fersk undersøkelse gjort av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) kommer det frem at over 40 prosent av befolkningen sliter med dårlig samvittighet for at de kaster for mye mat i forbindelse med jula.

Et godt tips for å unngå matsvinn er å planlegge riktig mengde per person og sørge for at matrester og tilbehør kan brukes i flere retter, sier Stine Wickmann i Melk.no.
Et godt tips for å unngå matsvinn er å planlegge riktig mengde per person og sørge for at matrester og tilbehør kan brukes i flere retter, sier Stine Wickmann i Melk.no.

Kommunikasjonsrådgiveren i Melk.no tror noe av årsaken til mye matsvinn er at vi handler inn for mye julemat, at vi ikke helt vet hva vi skal gjøre med restene - eller glemmer av maten innerst i kjøleskapet.  

– Desember er nok den måneden i året det lønner seg ekstra mye å planlegge innkjøpene godt. Vi arrangerer flere større selskap som gjør det vanskelig å beregne riktig mengde, vi baker flere sorter enn vi greier å spise, og benytter ingredienser vi vanligvis ikke bruker så mye av resten av året, sier Stine Wickmann i Melk.no

Det ligger i den norske folkesjela at vi i jula ikke skal spare på noe, og mange er nok livredde for at vi ikke har kjøpt inn nok mat.  

– Et godt tips for å unngå matsvinn er å planlegge riktig mengde per person og sørge for at matrester og tilbehør kan brukes i flere retter. I tillegg er det smart å rydde godt i kjøleskapet sånn at man har god oversikt og bruker opp rester før man kjøper mer. Et godt eksempel på nydelig gjenbruk er den populære julegrøten som spises av mange på lille julaften, hvor restene blir til dessertfavoritten riskrem med rødsaus på julaften, sier Wickmann. 

Med noen enkle tips kan du minimere matsvinnet, spare penger og lette på samvittighet – uten at det går ut over julekosen.  

5 enkle tips til mindre matsvinn i julen  

Planlegg godt: Lag menyer og kjøp inn akkurat mengde kjøtt, fisk, grønnsaker og tilbehør som passer selskapet.  

Orden innerst kjøleskapet: Storinnkjøp er vel og bra, men et stappfullt kjøleskap kan føre til at vi mister oversikten. Hold orden og kikk godt inn bakerst i kjøleskapet før du handler mer. 

Bruk sansene: smak, lukt og se på mat som har passert best før dato før du kaster. Flere av våre basisvarer som melk, egg og ost er like god etter.  

Oppbevar restemat riktig: Restemat holder seg best om du dekker til maten og setter det kaldt i 2-4 grader så fort som mulig.  

Spis restene: det lønner seg å spise opp restematen. Både ribbe, pinnekjøtt og fisk kan enkelt brukes til koldtbord og tapas med en ny tvist dagene derpå.  

Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i november 2023. 1007 intervjuer. 

Kontakter

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye