Nyter fortsatt av den gode eplesesongen
Etter en fantastisk frukthøst, kan vi fortsatt nyte godt av norske epler. Ikke mindre enn ti tusen tonn har blitt høstet denne sesongen. Og fortsatt er det mye igjen, som kan nytes utover vinteren ved hjelp av ny teknologi
Utvidet sesong med ny lagringsteknologi
Norske epleprodusenter har funnet en smart måte å forlenge sesongen på. Tradisjonelt sett har norske epler vært tilgjengelige bare frem til november, men nå brukes ny teknologi for å endre dette.
Teknologien som heter ULO, som står for Ultra Low Oxygen. Den senker oksygennivået i lagringsrommene eplene ligger i fra 21% til 1% ved å erstatte luften med nitrogen. Dette gjør at eplene går inn i en slags "dvalemodus", der modningsprosessen bremses. Resultatet er at eplene forblir friske og sprø i mer enn et halvt år etter høstingen.
Det er 3 eplesorter som nå ligger i dvale på lageret og skal ut i butikken i julen og utover vinteren, og det er Aroma, Elstar og Rubinstep. Rubinstep har høyest volum- i følge Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS). Totalt er det ca 1200 tonn igjen på lager.
– Dette er gode nyheter for deg som forbruker, fordi du nå kan nyte friske og sprø norske epler både til jul og utover vinteren! Bare se etter Nyt Norge-merket for å være sikker på at eplene er norske, oppfordrer Iselin Bogstrand Sagen som er ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Det perfekte mellommåltid: Mett på lite
–Spiser du mye epler kan epler regnes som en kilde til vitamin C i kostholdet ditt. Epler inneholder kostfiber som gir en god metthetsfølelse, epler inneholder også lite kalorier sammenlignet med mange andre matvarer mange gjerne velger som mellommåltidsløsninger. Kombinasjonen av mye fiber, at det tar litt tid å spise og at det inneholder lite kalorier gjør at vi kan si at et eple gjør deg mett på lite og er det perfekte mellommåltid. forteller ernæringsrådgiveren og avslutter med å forklare at mye av de gode stoffene i eplet sitter rett under skallet.
–Så det aller beste er å spise eplet akkurat som det er, avslutter hun.
Funfacts om eple:
-
I Norge var det munkene som først startet med epledyrkingen
-
Det finnes mange tusen forskjellige eplevarianter fremavlet i forskjellige produksjonsland, tilpasset de lokale dyrkingsforhold.
-
Eplet kommer faktisk fra rosefamilien. Slekten inneholder ca. 25 ulike arter og finnes i Europa, Asia og Amerika.
-
Eplet er en av Norges mest spiste frukter
-
Eplet flyter fordi det har en lavere tetthet enn vann.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom