Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster

Del

Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.

Med sammalt mel i røren blir pannekakene både mer mettende og litt sunnere.
Med sammalt mel i røren blir pannekakene både mer mettende og litt sunnere. Brodogkorn.no

De gjeldende kostrådene fra Helsedirektoratet anbefaler oss å spise grove kornprodukter hver dag. Ifølge anbefalingene betyr dette at vi skal spise til sammen 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn daglig. Rapporten fra Helsedirektoratet fra desember 2023, viser at det er potensiale i befolkningen for å spise mer grovt.

Daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø, forteller at grove kornprodukter kan bidra til bedre helse. 

– Grovt brød inneholder mer næring enn fint. Det er særlig fiber i brødet som er bra for helsa vår. Det gjør at vi føler oss mett lenger, og bidrar til et stabilt blodsukkernivå. Det har også mange andre helsegevinster, sier hun. 

Tre råd for å spise mer næringsrikt: 

  1. Bruk Brødskalaen: Velg brød som er merket «grovt» eller «ekstra grovt».
  2. Lur inn litt grovt: Når du lager vafler, pannekaker og pizza kan du bytte ut deler eller hele andelen siktet mel med sammalt mel.
  3. Bytt til bygg: Prøv bygg som tilbehør til middag, eller i stedet for ris i risengrynsgrøten. Om du bløtlegger bygget et par timer i forkant vil konsistensen bli mykere, og mer lik ris.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Med sammalt mel i røren blir pannekakene både mer mettende og litt sunnere.
Med sammalt mel i røren blir pannekakene både mer mettende og litt sunnere.
Last ned bilde
Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler tre små grove grep for et sunnere kosthold.
Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler tre små grove grep for et sunnere kosthold.
Last ned bilde

Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye