Noe av det sunneste du kommer til å spise i julen
Julen er tiden for god mat og hygge, og den tradisjonelle maten står sterkt blant de fleste. Ofte får vi høre at julen er tiden for fråtsing og usunne måltider. Men det er mye bra på tallerkenen rundt høytiden også. Her er råvarer som vi forbinder med juletiden som vi kan spise med den beste samvittighet.

Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å nyte den gode maten i julen. Prøv også å fylle tallerken med mer av alle de gode grønnsakene vinteren har å by på. Det vil gjøre tallerken litt lettere, men samtidig smakfull og mer næringsrik.
—Nyt den tradisjonelle gode festmaten vi har i julen og la grønnsakene og potetene få god plass på tallerkenen, avslutter hun.
Gode grunner for å spise:
-
Rødkål og surkål: Surkål og rødkål har plass ved siden av ribba på tallerken hos mange i julen. Både rødkål og surkål inneholder lite kalorier. Rødkål inneholder mest vitamin C, men de er gode kilder til vitaminet begge to. Faktisk er det mer vitamin C i både rødkål og rhodekål enn i appelsin. Dette gjelder om den er rå og ikke kokt.
-
Klementin: Klementiner gjør deg mett på lite. De er rike på fiber, noe som gir en bedre metthetsfølelse, og de gir i tillegg svært lite kalorier.
-
Potet: Har lavt fettinnhold og er en kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, som kan være lurt å tenke på akkurat i julen med mye tung mat for magen.
-
Rosenkål: Rosenkål er hos mange selvskreven mat i julen og kan nesten regnes som supermat med sitt høye næringsinnhold. Den inneholder faktisk nesten dobbelt så mye fiber som mange andre fiberrike grønnsaker.
-
Gulrot: Gulrot har et høyt innhold av vitamin A i form av betakaroten, og bidrar til å opprettholde huden og synet vårt. Gulrot er også en super kilde til fiber, som regulerer magen og gir deg økt metthetsfølelse.
-
Løk: Løk har et høyt innhold av fiber, som gir god metthetsfølelse og gjør godt for fordøyelsen. Løk inneholder også forskjellige typer antioksidanter som er bra for immunforsvaret vårt.
-
Erter: Har lavt energi - og fettinnhold, samt et høyt innhold av protein. I tillegg er de en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Erter har også et høyt kostfiberinnhold.
-
Multer: Multer har et høyt innhold av vitamin C, samt er en kilde til vitamin E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.
-
Norske epler: Epler har et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen og som gir god metthetsfølelse.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
Circle K kåret til vinner av historiens første NM i frukt og grønt for energistasjoner19.3.2025 14:41:58 CET | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har for første gang arrangert NM i frukt og grønt energistasjon (bensinstasjon), en landsdekkende konkurranse med mål om å fremme et grønnere utvalg for folk på farten.
Vinnere av NM Sunn mat i kantina 202419.3.2025 14:00:53 CET | Pressemelding
Vinnerne av NM Sunn mat i kantina 2024 ble kåret på #MerAv-seminaret under UMAMI arena i Lillestrøm. Coor Service Management vant kjedeprisen, mens The Kitchen at VIA, en del av Furset Kantine, gikk til topps i kategorien for enkeltstående kantiner.
Grøntløftet 2025 er i gang – Hele grøntnæringen samles for å inspirere til mer frukt og grønt på tallerkenen13.3.2025 13:16:15 CET | Pressemelding
I dag på OFGs fagdag i Bjørvika gikk startskuddet for Grøntløftet 2025 – et ambisiøst samarbeid som forener hele grøntnæringen i Norge for å få forbrukerne til å spise mer frukt og grønt. Med rundt 20 norske bedrifter og organisasjoner ombord, er målet å skape en betydelig endring i folks kostholdsvaner.
Volum og verdivekst i frukt- og grøntmarkedet13.3.2025 09:37:41 CET | Pressemelding
Den ferske frukt- og grøntstatistikken for 2024, viser en økning både i volum og verdi i frukt- og grøntmarkedet i Norge. Sammenlignet med 2023 har volumet av frisk frukt og grønt økt med 2 %, mens verdien har steget med 5,4 %.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom