Lys opp med Lucia på jobben
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?

– Nybakte lussekatter kan være mer enn bare en godbit. Å spre glede på arbeidsplassen i mørketiden, kan bety mye for arbeidsmiljøet, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Hun har selv sørget for Luciatog og lussekatter på kontoret i flere år. Under pandemien kjørte Torunn og en kollega, begge iført luciadrakt og lys i håret, rundt til alle som var på hjemmekontor, og delte ut baksten. Det skapte både glede, varme og latter.
– Det kan være en måte å vise omsorg, takknemlighet og anerkjennelse for kolleger. Det kan også være en mulighet til å dele kultur, tradisjoner og historier med hverandre, noe som kan styrke samholdet og inkluderingen i arbeidsfellesskapet, sier Nordbø.
To av ti baker lussekatter før jul
Hvor mange baker egentlig lussekatter til jul? Det har Opinion undersøkt på oppdrag fra MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn.
Undersøkelsen viser at 17 % av de spurte har tradisjon for å bake lussekatter før jul. Det er flest unge voksne kvinner i Oslo-området som baker lussekatter, mens det er færrest eldre menn i Nord-Norge.
Lussekatter kan bakes som vanlige hveteboller, men at det som gjør dem spesielle er fasongen og gulfargen. Fasongen kan være en S, en spiral, en krans eller en figur. Gulfargen kommer fra safran, som gir lussekattene en distinkt smak og aroma. Lussekattene pyntes ofte med rosiner.
– Hvis du vil ha ekstra luftige og saftige lussekatter, kan du prøve tangzhong-metoden. Det innebærer å lage en jevning av en del av melet sammen med noe av væsken, før resten av ingrediensene tilsettes. Dette gjør at baksten holder seg lenger, sier Nordbø. Hun legger til at lussekatter også kan bakes uten gluten eller bare plantebasert, for de som har spesielle behov eller ønsker.
Om du ikke har lyst til å bake lussekattene selv har de fleste butikker og bakerier lussekatter i disken til Luciadagen.




Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder




Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom