Naturvernforbundet

Rødt lys for Norges klima- og omstillingspolitikk

Del

Naturvernforbundet gir norsk politikk rødt lys på 7 av 10 kriterier i sin årlige statusrapport om en rettferdig, grønn omstilling. En kursendring må starte allerede på klimatoppmøtet i Dubai neste uke, mener organisasjonen.

Samiske demonstrasjoner i Oslo
Samiske demonstrasjoner i Oslo Naturvernforbundet Til redaksjonelt bruk

Hva ligger i begrepet «rettferdig omstilling», og hvordan oppfyller Norge målet? Det har Naturvernforbundet sett på i sin nye statusrapport. Det er langt mellom godordene, og rødt lys for 7 av 10 vurderingskriterier. Ingen områder oppnår grønt lys. Rapporten er en del av en serie med årlige statusoppdateringer om Norges oppfølging av klimamålene.

Regjeringen har lovet at klima og natur skal være rammen rundt all politikk. Norge har klima-, natur- og bærekraftsmål som vi er forpliktet til å nå innen 2030 og som må ses i sammenheng. Regjeringen har lagt stor vekt på at klimapolitikken må være rettferdig. Regjeringen støtter også en rettferdig omstilling, et krav som lenge har blitt fremmet av fagbevegelsen og miljøorganisasjoner.

– Skal vi få til en rettferdig omstilling, krever det flere grønne lys for norsk klimapolitikk. Vi mener denne rapporten er en god veiviser for regjeringen. De har så langt skapt store forventninger, men oppfylt målene dårlig. Tiltakene harmonerer dårlig med alvoret i klima- og naturkrisene, sa Pernille Bonnevie Hansen, nestleder i Naturvernforbundet, da hun lanserte rapporten i dag på Klimahuset i Oslo.

Rapporten ble lansert på et frokostmøte i Oslo i dag foran klimatoppmøtet (COP28) i Dubai som starter 30. november 2023. Den er et innspill som Naturvernforbundet håper regjeringen tar med seg inn i klimaforhandlingene – og når de kommer hjem til Norge.

– Klimatoppmøtet bør være et utstillingsvindu for vår nye klimaminister og en kraftfull klimapolitikk. Utenriksminister Espen Barth Eide har også fått en viktig rolle i forhandlingene. Vi forventer at han arbeider for forpliktende vedtak om utfasing av alle fossile energikilder i Dubai. På hjemmebane må regjeringen følge opp med ny politikk i tråd med anbefalingene fra Klimautvalget 2050 for en rettferdig omstilling av oljenæringen, med letestans som første skritt, sier Hansen.

Slik vurderes en rettferdig omstilling i Norge i 2023 i rapporten:

En rettferdig omstilling bygger broen til en bærekraftig verden ved å…

1. Kutte utslipp – rødt

2. Bevare/restaurere natur – rødt

3. Sikre bærekraftig forbruk – rødt

4. Tilpasse til klimaendringene – rødt

5. Støtte bærekraft globalt – gult

… gjennom en demokratisk prosess som bevarer nåværende og fremtidige arbeideres rettigheter ved å…

6. Skape nye bærekraftige arbeidsplasser og gjøre eksisterende arbeidsplasser bærekraftige – rødt

7. Sikre trygge arbeidsforhold, medbestemmelse og velferdsordninger – gult

8. Gi utdanning, etterutdanning og opplæring for bærekraft – gult

… og inkluderer og tar hensyn til særlig utsatte grupper og områder ved å:

9. Sikre urfolks/minoriteters rettigheter – rødt

10. Rette spesielle tiltak mot grupper som påvirkes mest av omstillingen – rødt

Lenker

Om oss

Naturvernforbundet ble grunnlagt i 1914 og er Norges eldste natur- og miljøvernorganisasjon. Vi er en demokratisk medlemsorganisasjon med over 37 000 medlemmer og rundt 100 fylkeslag og lokallag i hele landet.

Naturvernforbundet jobber med et bredt spekter av saker innen miljø- og naturvern, men spesielt med områdene naturvern, klima, energi og samferdsel. 

Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye