Naturvernforbundet

Krevde klimahandling fra Bjelland og Barth

Del

Mange samlet seg til klimamarkeringer i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og Kristiansand. Neste uke begynner FNs klimatoppmøte i Dubai, der utenriksminister Espen Barth Eide og klimaminister Andreas Bjelland Eriksen leder Norges delegasjon.

Jente legger rapport i en koffert som klimaministeren skal ha med til klimatoppmøtet i Dubai
Maria (13) fra Barnas Klimapanel var blant appellantene som sendte et klart klimabudskap til klimaminister Andreas Bjelland Eriksen under klimamarkeringen i Oslo. Rasmus Madsen Berg/Natur og Ungdom Til redaksjonelt bruk

På den nasjonale markeringen i Oslo fikk klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen en koffert. Underveis leverte talerne ting i kofferten som statsråden skal ha med seg til klimaforhandlingene.

- Det er sunt å være sint. Det er også mange som føler mye klimasorg. Derfor trenger vi ledere som tar ansvar. Kirken og våre partnere i andre organisasjoner har store forventninger til kraftige handlinger fra Norge på klimatoppmøtet, sa Oslo-biskopen Kari Veiteberg i sin tale.

- Vi kjemper for retten til å overleve, for framtida til barn over hele verden. Vi har ikke råd til å vente. Norge har ikke bare et stort ansvar for å kutte utslipp og omstille oljenæringen hjemme, men også til å gi mer klimafinansiering til land i Sør, spesielt når det gjelder klimatilpasning. Utenriks- og klimaministrene må ha med seg ambisjon og lederskap til Dubai, sa Birgitte Lange, generalsekretæren i Redd Barna.

- Jeg har vært på klimamarkeringer utallige ganger, men vi gir ikke opp. Vi tar staten til et nytt klimasøksmål under COP fordi Norge ikke tar klimahensyn i nye oljeutlysninger. Vi forventer at Norge samtidig som rettssaken pågår støtter et forpliktende vedtak om utfasing av alle fossile energikilder på COP28, sa Natur og Ungdom-leder Gina Gylver.

Bjelland Eriksen tok imot en koffert med innspill fra sivilsamfunn, inkludert et symbolsk bilde av velferdsstaten fra leder i LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag (NTL) Kjersti Barsok, en panda fra WWF-leder Karoline Andaur, et brev fra 200 forskere som ber regjeringen om å lage en plan for omstilling av oljeindustrien, en kopi av Barnas klimapanels nye rapport, en tskjorte fra Amnesty som krever løslatelse av politiske fanger i UAE, og en kopi av Klimautvalget 2050s rapport som sier at Norge må slutte å lete olje fra Naturvernforbundet-leder Truls Gulowsen.

Mer informasjon og bilder fra markeringene vil bli lagt ut på Naturvernforbundets nettsider og i sosiale medier.

Kontakter

Bilder

Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, sender gode tips med i kofferten til klimaminister Andreas Bjelland Eriksen. Klimatoppmøtet i Dubai starter 30. november.
Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, sender gode tips med i kofferten til klimaminister Andreas Bjelland Eriksen. Klimatoppmøtet i Dubai starter 30. november.
Last ned bilde

Om oss

Naturvernforbundet ble grunnlagt i 1914 og er Norges eldste natur- og miljøvernorganisasjon. Vi er en demokratisk medlemsorganisasjon med over 37 000 medlemmer og rundt 100 fylkeslag og lokallag i hele landet.

Naturvernforbundet jobber med et bredt spekter av saker innen miljø- og naturvern, men spesielt med områdene naturvern, klima, energi og samferdsel. 

Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye