Naturvernforbundet

På kollisjonskurs med et levelig klima

Del

Norge har ingen troverdig plan for omstillingen vekk fra fossile energikilder som ødelegger klimaet. Norsk oljepolitikk er på kollisjonskurs med et levelig klima på kloden, mener Naturvernforbundet.

Tusenvis av folk foran Stortinget, demonstrerer for en bedre klimapolitikk
Fra klimademonstrasjon i Oslo i 2019. Kravet om at Norge må bidra til å kutte mer utslipp kommer både nedenfra og ovenfra. Tor Bjarne Christensen / Naturvernforbundet Til redaksjonell bruk

I dag publiserte FNs miljøprogram statusrapporten «The Production Gap Report». Rapporten viser at Norge og de andre oljeproduserende landene undergraver klimamålet som verdens land har satt seg. Til sammen planlegger fossilprodusentene å utvinne dobbelt så mye kull, olje og gass enn det som er mulig å forbrenne, dersom vi skal unngå mer enn 1,5 graders oppvarming. Samtidig leter flere land, blant annet Norge, stadig etter mer olje og gass som er planlagt utvunnet lenge etter 2050, året da verdens utslipp skal være nær null. 

Også Norges planer bryter med klimamålene, sier FN i rapporten. Selv om produksjonen av norsk olje og gass vil gå betydelig ned frem mot 2050 er det fortsatt planlagt en god del produksjon også etter 2050. Naturvernforbundet mener rapporten er nok et bevis på at norsk oljepolitikk er på kollisjonskurs med et levelig klima.  

- FN advarer mot fortsatt oljeleting, det internasjonale energibyrået advarer mot fortsatt oljeleting, og det samme gjør Klimautvalgets rapport som kom forrige uke. Det mangler ikke på advarsler. Når skal regjeringen begynne å lytte til all denne kunnskapen og skjerpe klimainnsatsen, spør Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.  

Norge har heller ikke en plan for utfasing av fossil energi, noe som kritiseres i rapporten. Klimautvalget 2050, nedsatt av regjeringen Solberg, anbefalte i forrige uke stans i nye letelisenser og at Norge legger en plan for utfasing.  

- Støres blanke avvising av Klimautvalgets råd fremstår totalt uansvarlig, og i strid med naturvitenskapelige bevis i klimasaken. Nok et tydelig varsel fra FN bør få norske myndigheter til å handle. Regjeringens «utvikling, ikke avvikling»-mantra gjør at kapitalen og arbeidskraften som mangler i grønne næringer fortsatt blir kapret av oljenæringen, sier Gulowsen. 

I slutten av november arrangeres FNs klimatoppmøte COP28 i Dubai. Naturvernforbundet krever at Norge har med seg langt mer konkrete klimaplaner i kofferten til møtet. 

- Ingen land i verden er bedre stilt til å gå i front når vi vet at verden må omstille seg bort fra fossil energi. Men da må vi begynne å gjøre konkrete grep for å fase ned vår olje- og gassvirksomhet, slik Klimautvalget 2050 peker på. Det vil gi ringvirkninger internasjonalt, sier Gulowsen. 

Kontakter

Om oss

Naturvernforbundet ble grunnlagt i 1914 og er Norges eldste natur- og miljøvernorganisasjon. Vi er en demokratisk medlemsorganisasjon med over 37 000 medlemmer og rundt 100 fylkeslag og lokallag i hele landet.

Naturvernforbundet jobber med et bredt spekter av saker innen miljø- og naturvern, men spesielt med områdene naturvern, klima, energi og samferdsel. 

Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom