Tankesmien Agenda

9 av 10 velger norsk mat og drikke i butikken

Del

En ny undersøkelse gjennomført av Respons Analyse/Tankesmien Agenda viser at et stort flertall bevisst velger norsk når de handler mat og drikke.

Produksjon av Naturli-produkter hos Orkla i 2022.
Produksjon av Naturli-produkter hos Orkla i 2022. Bente Birkeland

Tidligere undersøkelser har vist støtte til norsk matvareproduksjon. Denne undersøkelsen viser en tilsvarende sterk støtte til at mat og drikke skal pakkes og bearbeides i Norge. 8 av 10 respondenter ønsker at mer av det vi spiser og drikker skal være produsert, bearbeidet og pakket i Norge. Bare 1 av 10 gjør aldri et aktivt valg om å kjøpe norsk mat og drikke i butikken. Undersøkelsen viser også klart lavere tillit til arbeidsvilkårene i utenlandsk mat- og drikkevareproduksjon enn i Norge.

- Tallene viser en sterk støtte til norskprodusert mat og drikke. Mange velger norsk mat på grunn av kvaliteten og tryggheten i norske produkter, men også støtten til norske arbeidsplasser i næringen. Et organisert arbeidsliv med sterke fagforeninger virker å bidra, sier forfatter av notatet og rådgiver i Tankesmien Agenda, Axel Fjeldavli. 

Notatet Fairtrade på norsk er skrevet av Tankesmien Agenda. Undersøkelsen i notatet er gjennomført av Respons Analyse med 1024 respondenter, i september 2023. 

Kontakter

Om Tankesmien Agenda

Tankesmien Agenda er en partipolitisk uavhengig tankesmie som bidrar til samfunnsanalyse og politikkutvikling for det moderne sentrum-venstre.

Enkeltindividets frihet forutsetter et bærekraftig samfunn med like muligheter, tillit og små forskjeller. Tankesmien Agenda skal styrke det offentlige ordskiftet gjennom kunnskapsformidling, utredninger, meningsutveksling og forslag til nye politiske løsninger som fremmer et slikt samfunn.

Tankesmien Agenda er en møteplass for fremtidsrettet politisk nytenkning i hele landet, hvor samfunnsengasjerte mennesker fra politikk, akademia, organisasjonsliv, næringsliv og media kan bidra med ulike oppfatninger og perspektiver.

Tankesmien Agenda er organisert som et ideelt AS, og eies av Trond Mohn og Landsorganisasjonen i Norge (LO).

Følg pressemeldinger fra Tankesmien Agenda

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Tankesmien Agenda på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Tankesmien Agenda

Agenda og mannsutvalget markerer mannsdagen 19. november17.11.2023 08:08:28 CET | Pressemelding

-Mannsrollen er i endring. Derfor er det viktig å diskutere den i et fremtidsperspektiv: Hvordan kommer mannsrollen til å se ut i 2050? Og hva slags politikk trenger vi for å fremme reell likestilling mellom kjønnene? sier Trygve Svensson, daglig leder i Tankesmien Agenda. - Vi har markert 8. mars siden oppstarten som tankesmie. Det er helt naturlig, siden vi er opptatt av likestilling og kjønn. De siste årene er det blitt stadig tydeligere at det også er viktig å diskutere menns utfordringer i et likestillingsperspektiv. Derfor markerer vi for første gang mannsdagen med både humor, musikk og paneldiskusjoner, fortsetter han. Den internasjonale mannsdagen har vært markert 19. november siden 80-tallet. Regjeringen satte ned Mannsutvalget i 2022, og de skal levere en offentlig utredning med oversikt over hvilke likestillingsutfordringer menn møter gjennom livet. På Youngs i Oslo møtes flere denne søndagen for å debattere både mannsrollen frem mot 2050 og menn og det moderen arbeidslivet.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom