I dag er det VERDENS frukt- og grønnsaksdag!
I dag er det verdens frukt- og grønnsaksdag som markeres over store deler av verden. Bak markeringen er alliansen som jobber for å fremme inntak av frukt og grønnsaker, AIAM5 for mennesker over hele verden (1). Dagen markeres i over 30 land på samme dato, 20.oktober.
Den ferske forbrukerundersøkelsen “5 a day Europe”, viser at det står dårlig til med det daglige frukt og grøntinntaket til folk flest, samt at dyrtiden vi er inne i, gjør det vanskeligere enn noen gang å nå frem med budskapet (2).
Trangere økonomi utfordrer frukt- og grøntinntaket i Norge og i Europa
Undersøkelsen viser at med trange økonomiske forhold gjør det store utslag på prioriteringene til folk flest, og det går hardt ut over hardt ut over frukt og grønt inntaket. Nå er det kun 18,6 % av befolkningen som når anbefalingen om “5 om dagen” med minst 5 porsjoner med frukt/bær og grønnsaker hver dag (1). Videre viser undersøkelsen at andelen som legger vekt på lav pris øker, og flere oppgir at de kjøper de billigste alternativene. Det er også stadig færre som er villig til å betale ekstra for frukt og grønnsaker av høy kvalitet.
Det er ikke bare i Norge det står dårlig til med frukt og grønt inntaket. Tall fra undersøkelsen viser at det jevnt over er alt for lavt forbruk av frukt og grønt i Europeiske land. Vi ser et stabilt forbruk, men det er stabilt lavt. Utfordringene er ulike verden over og dagen gir oss en anledning til å reflektere over hvorfor det er viktig å inkludere friske matvarer som frukt og grønnsaker i kostholdet. Verdens helseorganisasjon (WHO) påpeker at lavt inntak av disse matvarene er en av de ti viktigste risikofaktorene for dødelighet, og økt forbruk kunne reddet 1,7 millioner liv verden over.
– Fem porsjoner frukt og grønnsaker om dagen gir viktige vitaminer, fiber og mineraler, samtidig som det reduserer risikoen for kroniske sykdommer som diabetes og fedme, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
I dag lanserer AIAM5 en digital kampanje som har det internasjonale budskapet «Eat Fruits and Vegetables. More hydration, More life» på verdens frukt- og grønnsaksdag.
– Opplysningskontoret for frukt og grønt slutter seg til kampanjen og oppfordrer alle, inkludert forbrukere, dagligvarebutikker og produsenter, til å sette mer fokus på frukt og grønnsaker i hverdagen og på den måten jobbe samlet for å bedre helsen til folk flest, avslutter Sagen.
1.Global Alliance to Promote Fruit and Vegetable Consumption "5 a day"
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom