Har samlet inn tre millioner til Fjordsøksmålet

Del

Mange tusen mennesker har støttet Fjordsøksmålet hvor Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har saksøkt staten for tillatelsen til å dumpe gruveavfall i Førdefjorden. Hittil er nærmere tre millioner kroner er samlet inn.

Penger fra folk som vil støtte saksøkingen av statens tillatelse til gruvedumping i Førdefjorden har strømmet inn fra hele landet. Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom, og Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen foran Oslo tingrett.
Penger fra folk som vil støtte saksøkingen av statens tillatelse til gruvedumping i Førdefjorden har strømmet inn fra hele landet. Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom, og Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen foran Oslo tingrett. Rasmus Berg

– Dette er folkets søksmål! Det er ikke noen store donorer, men tusenvis av givere som er med og finansierer denne saken. Det gir oss stor styrke og legitimitet, sier Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom.

Innsamlingen ble startet sommeren 2022, etter at de to organisasjonene bestemte seg for å gå til sak mot staten for å stanse den planlagte gruvedumpingen i Førdefjorden. Det er samlet inn penger via Vipps, kontonummer, Facebook og en rekke innsamlinger på Spleis. De aller fleste har gitt sine bidrag til kampanjen «Støtt Fjordsøksmålet» på Spleis som de to organisasjonene står bak. I tillegg er det startet 33 private innsamlinger, mange av dem under strandryddekampanjen «Plukk for fjorden», som ble arrangert i september.

– Helt overveldet

– Vi er helt overveldet av responsen. Det er dyrt å saksøke staten, og bidragene fra alle støttespillerne har gjort det mulig å gjennomføre dette uten å brekke ryggen økonomisk, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

På spleisinnsamlingene har det kommet bidrag fra 4911 givere. Det er noen store summer fra foreninger og enkeltpersoner, men de aller fleste har gitt fra 50 til 500 kroner. Snittsummen ligger på 455 kroner.

Penger innsamlet til Fjordsøksmålet

▪ Spleis Naturvernforbundet/Natur og ungdom: 2 136 800,- / 4574 givere
▪ Spleis private innsamlinger: 98 980,- / 337 givere
▪ Vipps/Facebook/konto: 724 008,- / antall giver ukjent
▪ Innsamlet totalt: 2 959 788,- / 4911 givere

De største gavene er det Naturvernforbundet i Sunnfjord, Redd Villaksen, Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane, Kinn MDG og Naturvernforbundet i Ås som står for. Av de private innsamlingene kom det penger inn på spleisene til Ingjerd H. Haarstad, som svømte for Førdefjorden, og Ole Bjørn Hevrøy, som pukket søppel for fjorden.

Historisk miljørettssak

Natur og Ungdom og Naturvernforbundet gikk til sak fordi de mener at staten har brutt flere lover ved å tillate dumping av gruveavfall i Førdefjorden, spesielt EUs vannrammedirektiv og mineralavfallsdirektivet. Det er første gang saker knyttet til disse EØS-rettslige miljøkravene prøves i norsk rett. Saken er derfor av stor prinsippiell betydning.

Rettsforhandlingene fant sted i Oslo tingrett i perioden fra 18. september til 4. oktober. Det var satt av hele 10 dager i retter, og en rekke vitner var innkalt. Dom i saken er ventet 10. november.

Langvarig miljøstrid

Striden om gruvedumping i Førdefjorden er en av Norges mest langvarige miljøstrider. Det har vært planer om deponering av gruveavfall i Førdefjorden helt siden 1990-tallet. Statens egen faginstans Havforskningsinstituttet har hele veien frarådet prosjektet og uttalt at det «ikke er bærekraftig bruk av fjorden». Likevel har staten gitt gruveselskapet Nordic Mining tillatelse til å utvinne mineralene rutil og granat i åpent dagbrudd i Engebøfjellet med deponering av opptil 170 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden.

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom