Eksperter slår alarm! Vi spiser alt for lite frukt og grønt!
I dag legger Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) frem ferske tall som viser at andelen som spiser “5 om dagen” er på rekordlavt nivå. Eksperter er svært bekymret for nordmenns kosthold.

Stabilt lavt inntak; Prisbevisste spiser minst frukt og grønt
Helt ferske tall fra forbruksundersøkelsen “5 a day Europe”, som gjennomføres hvert år av OFG, viser at vi spiser alarmerende lite frukt og grønt daglig. Dyrtiden vi er inne i gjør at forbruker sparer inn på alt. Det går hardt ut over frukt og grønt inntaket og det er kun 18,6 % som når anbefalingen om “5 om dagen” med minst 5 porsjoner med frukt/bær og grønnsaker hver dag.
– Det er skremmende lite frukt og grønt, sier Iselin Sagen, ernæringsrådgiver i OFG. Hun er spesielt bekymret for at andelen som spiser lite ser ut til å øke. Tallene fra undersøkelsen viser at det nå er hele 29,3 % som spiser kun èn porsjon med frukt og grønt eller mindre per dag. Det er en drastisk forskjell fra undersøkelsen i 2018 der det var 17 % som spiste èn porsjon eller mindre (1).
Matvareprisene er rekordhøye, og nå ser vi virkelig konsekvensene av dette. Andelen som legger vekt på lav pris øker, og dette trekker forbruket ned. Det er flere som oppgir at de kjøper de billigste alternativene og stadig færre er villig til å betale ekstra for frukt og grønnsaker av høy kvalitet.
– Trenden er klar; på bare et år ser vi en økning fra 31 % i 2022 av andelen som kjøper de billigste alternativene, mens årets tall nå viser 37 %.
Det er igjen de med mest presset økonomi som kommer dårligst ut av det. Tallene viser at de som er opptatt av lav pris på grønnsaker har lavere forbruk av frukt og grønt, sier Sagen.
Etterlyser politiske tiltak
Generalsekretær Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen mener det gir grunn til bekymring når vi nå ser effekt av dyrtid;
– Politikerne våre må komme med tiltak som gjør at alle har råd til å kjøpe frukt og grønnsaker, slik kostrådene anbefaler. At folk nå må droppe å kjøpe inn dette, skader helsen på kort og lang sikt.
Grønnsakene taper på det viktigste måltidet
Blant de som sjelden eller aldri har grønnsaker/salat til fisk eller kjøtt på middagstallerkenen er det 25 % som begrunner det med ønske om å spare penger på dagligvarer. Vi vet at middag er det måltidet vi spiser mest frukt og grønnsaker.
– Når også grønnsakene taper til det viktigste måltidet, og årsaken er for å spare penger på dagligvarer er dette alvorlig.
Må vi se på handlemønsteret vårt?
Det kan se ut som frukt og grønt må vike for andre varer når trang økonomi og dyrtid er realiteten for veldig mange. Sagen mener harde prioriteringer og fornuftige valg blir viktigere, om prisøkningene ikke skal gå på helsen løs.
– Planlegging av både måltider og hva man trenger til det man skal lage blir viktig å ha på plass før man går i butikken. Hjemmelaget vil stort sett alltid være både rimeligere og mer næringsrikt, sier Sagen og forteller at du kan få en pakke kål, 2 kg potet, en kilo gulrot, og en pakke løk til under hundrelappen.
Ernæringsrådgiveren anbefaler å sjekke kjøleskapet hver dag for å se om det er noe som må brukes opp før det blir dårlig.
– Det er mye penger å spare ved å være bevisst på eget matsvinn. Velg også frukt og grønt over andre “unøvendige” matvarer. Energidrikker for eksempel kan ikke ha plass i handlevognen når matvareprisene holder på å knekke privatøkonomien, avslutter hun.
1. Innsikt hentet fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe 2018, 2021, 2023
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Noe av det sunneste du kommer til å spise i julen5.12.2023 09:07:27 CET | Pressemelding
Julen er tiden for god mat og hygge, og den tradisjonelle maten står sterkt blant de fleste. Ofte får vi høre at julen er tiden for fråtsing og usunne måltider. Men det er mye bra på tallerkenen rundt høytiden også. Her er råvarer som vi forbinder med juletiden som vi kan spise med den beste samvittighet.
Stram økonomi; Spis grønt og billig22.11.2023 10:06:56 CET | Pressemelding
Økte kostnader gjør at mange må gjøre justeringer i både levevaner og handlekurven, men ikke la det gå på helsen løs, advarer Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Vinnerne av NM Sunn mat i kantina20.11.2023 16:44:24 CET | Pressemelding
I dag er vinnerne av NM Sunn mat i kantina kåret. Nivået har vært svært høyt og det er veldig gledelig å se hva kantinene på pallen har gjort av ekstra innsats i konkurranseperioden for å fremme Merav-råvarene, sier Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kinakål på nye måter9.11.2023 08:59:53 CET | Aktuelt
Mange husker nok kinakålsalat servert med mais, paprika og thousand island dressing. Da vi ble kjent med kinakål på 70 tallet hev vi oss over den. Kinakålen gjorde oss til en salatspisende nasjon!
Dette høstes på jordene nå6.11.2023 10:57:35 CET | Pressemelding
Norskproduserte frukt og grønnsaker er ikke noe som bare hører sommerhalvåret til. Faktisk finnes det grønnsaker som høstes så sent som i november. Lagringsgrønnsakene er nå på full fart inn til lagring, og det kan nordmenn nyte godt av utover den kalde lange vinteren og så langt lageret rekker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom