FN-sambandet

Denne uka i FN: Hva skjer i Karabakh? FN-sambandet forklarer

Del

DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Mer enn hundre tusen flyktninger fra Karabakh-regionen har nylig ankommet grensebyen Goris i Armenia. Foto: UNHCR/Karen Minasyan.
Mer enn hundre tusen flyktninger fra Karabakh-regionen har nylig ankommet grensebyen Goris i Armenia. Foto: UNHCR/Karen Minasyan.

FN-sambandet forklarer: Hva skjer i Karabakh?

Her er seks spørsmål og svar om Karabakh og konflikten mellom Armenia og Aserbajdsjan. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

null
Den eskalerende konflikten mellom israelske styrker og palestinske væpnede grupper har fordrevet hundretusenvis av mennesker, og flere millioner ble bedt om å forlate nord-Gaza innen 24 timer tidlig på fredag. Foto: OCHA/Mohammad Lubbad.

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

I oktober har Brasil presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram finner du her.

Mandag: På mandag forventes Sikkerhetsrådet å vedta en presidenterklæring om Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo). En åpen orientering, etterfulgt av lukkede konsultasjoner, om situasjonen i Libya og arbeidet til FN-operasjonen i landet (UNSMIL) er også planlagt. FNs generalsekretærs spesialrepresentant og leder av UNSMIL, Abdoulaye Bathily, vil orientere. Lederen for Libyas sanksjonskomité, Japans FN-ambassadør Ishikane Kimihiro, forventes å orientere Rådet om komiteens aktiviteter. Etter konsultasjonene om Libya, vil Sikkerhetsrådet diskutere situasjonen på Kypros under «enhver annen sak». Storbritannia, penneholderen i denne saken, ba om møtet etter rapporter fra 9. oktober om at det var oppnådd en forståelse mellom de to sidene om ordninger for å håndtere situasjonen på Pyla/Pile-platået. Spesialrepresentant for generalsekretæren og assisterende spesialrådgiver for Kypros, Colin Stewart, forventes å orientere. Også på mandag er det trolig at Sikkerhetsrådet vil stemme over et russisk foreslått utkast til en resolusjon om opptrapping av volden i Gaza og Israel. Brasil har også foreslått et utkast til en resolusjon om denne konflikten. Rådets medlemmer vil også fortsette å følge nøye med på situasjonen i Israel og på Gazastripen, og de kan holde flere møter – avhengig av utviklingen – denne uken. Rådet forventes også å holde lukkede konsultasjoner om Vest-Sahara på mandag. Spesialrepresentant og leder av FNs oppdrag for folkeavstemningen i Vest-Sahara (MINURSO), Alexander Ivanko, og generalsekretærens utsending for Vest-Sahara, Staffan de Mistura, er de ventede brieferne.

Tirsdag: Rådet vil holde en orientering om De store sjøer-regionen i Øst-Afrika. Generalsekretærens spesialutsending for regionen, Huang Xia, og en sivilsamfunnsrepresentant forventes å orientere. Lukkede konsultasjoner er planlagt etter den åpne orienteringen. Lederen for sanksjonskomitéen for Al-Shabaab, Japans FN-ambassadør Ishikane Kimihiro forventes å orientere Rådet om komiteens arbeid. Rådsmedlemmene vil også motta sin halvårlige orientering – i lukkede konsultasjoner – om generalsekretærens rapport om gjennomføringen av resolusjon 1559 som handler om Libanon på tirsdag. FNs under-generalsekretær for politiske og fredsbyggende saker, Rosemary DiCarlo, er den forventede brieferen.

Torsdag: Rådet skal, etter planen, stemme over et utkast til en resolusjon som fornyer sanksjonsregimet for Haiti, som ble etablert i en innledende periode på ett år i henhold til resolusjon 2653. En åpen orientering og lukkede konsultasjoner om Somalia er også planlagt på torsdag. De forventede brieferne er generalsekretærens spesialrepresentant og leder av FN-oppdraget i Somalia (UNSOM), Catriona Laing, og spesialrepresentant for AU-kommisjonens leder (SRCC) for Somalia og leder for AUs overgangsoppdrag i Somalia (ATMIS), Mohamed El-Amine Souef. Rådet vil også holdet et møte med troppebidragende land til FNs flerdimensjonale integrerte stabiliseringsoppdrag i Den sentralafrikanske republikk (MINUSCA).

Fredag: Brasil vil innkalle til en åpen høynivådebatt om «bidrag fra regionale mekanismer for fred og sikkerhet» under agendapunktet «Opprettholdelse av internasjonal fred og sikkerhet». Den brasilianske utenriksministeren, Mauro Vieira, vil lede diskusjonen, og FNs under-generalsekretær for politiske og fredsbyggende saker, Rosemary DiCarlo, og en sivilsamfunnsrepresentant er de forventede brieferne.

Ellers denne uka vil Rådet trolig fortsette å forhandle om en ny godkjenning av tiltakene i resolusjon 2146 knyttet til ulovlig eksport av petroleum fra Libya. En avstemning om saken var opprinnelig planlagt til 12. oktober, men ble utsatt for å gi mer tid til diskusjon. Medlemmene vil også fortsette å følge nøye med på utviklingen i Myanmar. De kan diskutere et utkast til en pressemelding om artilleriangrepet den 10. oktober på en flyktningleir nær grensen mellom Kina og Myanmar under «enhver annen sak».

Rådsmedlemmer kan også holde et møte for å motta en oppdatering om fremdriften i tilbaketrekkingen av FN-oppdraget i Mali (MINUSMA).

Israel-Palestina-konflikten: Hva gjør FN?

FN jobber døgnet rundt for å de-eskalere krisen, ved å engasjere nøkkelaktører og gi nødhjelp til sivile på bakken. Les saken på fn.no.

Uttalelse fra utenriksministeren om situasjonen i Israel og Palestina. Les saken på regjeringens sider.

Sudan: Den enorme beskyttelseskrisen fortsetter, advarer UNHCR. Les saken på UN News.

Sudan: Norge øker støtten til sivile. Les saken på regjeringens sider.

Colombia trapper opp innsatsen for å nå historiske fredsmål, ifølge FN-utsending. Les saken på UN News.

Menneskerettigheter

null
En ny aksjon skjer for tiden i Oslo, for å markere at det har gått to år siden Høyesterett bestemte at vindkraftutbyggingen i Fosen reinbeitedistrikt var i strid med FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter. Siden den tid har lite skjedd og vindkraftanleggene er fortsatt i drift. Foto: Rasmus Berg/Natur og Ungdom/Flickr.

Hva er greia med brudd på samers menneskerettigheter på Fosen?

For to år siden slo en enstemmig Høyesterett fast at vindkraftutbyggingen i Fosen reinbeitedistrikt var i strid med FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter. Hva skjer nå? Og hva er veien videre? FN-sambandet forklarer. Les saken på fn.no.

Styrking av jenter gjennom idrett. Les saken på UNRICs sider.  

FNs menneskerettighetsråd utvider mandatet til spesialrapportør om Russland. Les saken på UN News.

Etiopia: Ofrene «i limbo» siden undersøkelsesmandatet for menneskerettigheter avsluttes.  Les saken på UN News.

Arbeidsliv

null
Høynivåmøtet arrangert av ILO og WHO om pandemiforebygging, beredskap og respons ble arrangert samtidig som medlemsland vurderer å utarbeide en ny pandemitraktat etter covid-19. Foto: ILO/KB Mpofu.

ILO/WHO: Universell sosial beskyttelse er nødvendig for pandemiforebygging, beredskap og respons

Nøkkelrollen til sosial beskyttelse i å støtte pandemiforebygging, beredskap og respons – og helse generelt – ble fremhevet på et høynivåmøte organisert av ILO og WHO. Les saken på ILOs sider.

ILO-sjefen: Mer internasjonal økonomisk støtte til kritiske sosiale behov er nødvendig i land med finanspolitisk stress. Les saken på ILOs sider.

Matsikkerhet

null
Norge skal gi ny støtte til direkte overføringer til fattige familier rammet av sult og usikker tilgang til mat. Foto: World Bank/Chor Sokunthea.

Norge skal gi 100 millioner til Verdensbankens arbeid for matsikkerhet

Regjeringen har inngått en avtale på 100 millioner kroner til Verdensbankens arbeid for å styrke sosiale sikringsnett i land rammet av de globale konsekvensene av Russlands krig mot Ukraina. Les saken på regjeringens sider.

Helse

null
—Vi er i ferd med å utslette polio fra jordens overflate, sa president for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, da helsesamarbeidsprosjektet ble kunngjort. Foto: OCHA/Sayed Habib Bidell.

Ny finansiering skal sikre at 370 millioner barn får poliovaksinasjoner, og mer helseinnovasjon i lavinntektsland

EU-kommisjonen, Den europeiske investeringsbanken og Bill & Melinda Gates-stiftelsen trapper opp støtte for å møte kritiske globale helsemuligheter. Verdens helseorganisasjon og UNICEF blir samarbeidspartnere i implementeringen. Les saken på WHOs sider.

WHO lanserer global plan for å ta tak i den viktigste dødsårsaken ved fødsel. Les saken på WHOs sider.

Klima og miljø

null
Vest-Afghanistan har blitt rammet av nok et jordskjelv, og mange har sovet ute i telt siden hjemmene deres ble ødelagt av de første skjelvene. Foto: UN Photo/Sampa Kangwa-Wilkie/UNAMA.

Afghanistan: Nytt jordskjelv bare fire dager senere

Et nytt jordskjelv rammet vestlige Afghanistan bare dager etter at to store skjelv tok livet av mer enn 2 000 mennesker i samme region. Les saken på fn.no.

WMO: — Vi trenger bedre overvåking av stadig mer uberegnelig vannsyklus. Les saken på WMOs sider.

FN-sambandet mener

null
— Våre tanker går til alle de berørte etter det sjokkerende terrorangrepet i Israel og den eskalerende krisen i Gaza, sier FN-sambandets generalsekretær. Foto: Magent fotobyrå/Knut Neerland.

Midtøsten på «randen til avgrunnen» advarer FN, mens Israel-Hamas-konflikten fordyper Gaza-krisen

— Nå må verden ta grep for å sikre en fredelig løsning, sier FN-sambandets generalsekretær. Det er positivt at Norge øker støtten, samtidig som det er viktig at vi fortsetter å vurdere behovene i ukene som kommer. Les det siste på UN News.

Utvikling

null
11. oktober hvert år markerer verden Den internasjonale jentedagen. Nylig advarte FN om en økende motstand mot kvinners rettigheter og likestilling. Foto: OCHA/Ali Haj Suleiman.

Debattinnlegg: FNs bærekraftsmål skal fremme jenters rettigheter

FNs generalforsamling vedtok i desember 2011 at 11. oktober skulle være FNs internasjonale jentedag. —  Resolusjonen sa tydelig at det å investere i jenter og styrke deres stilling er avgjørende for å utrydde fattigdom i verden, skriver FN-sambandets leder, Catharina Bu, sammen med Erik Lunde fra Strømmestiftelsen, Kaia Helgemo Lindtner fra Kvinnehelsehus Kristiansand og Claudia Klostergaard ved UiAs senter for likestilling. Les saken på Fedrelandsvennens sider.

Uganda: Norge stenger ambassaden i Kampala. Les saken på regjeringens sider.

Merk deg! Kommende arrangmenter

null
I år skal FN-dagen handle om menneskerettigheter. FN-sambandet, i samarbeid med TV 2 Skole/Elevkanalen, arrangerer årets direktesending som vises på tirsdag 24. oktober, der vi spør: — Hvorfor trenger vi fortsatt disse rettighetene? Plakat: FN-sambandet.

9.–27. oktober: Den 86. sesjonen av FNs kvinnekomité (CEDAW). Les mer her.

15.–17. oktober: Verdens helsetoppmøte i Berlin. Statssekretær Bjørg Sandkjær deltar også på FNs befolkningsfonds (UNFPA) lansering av «The Equity 2030 Alliance». Les mer her.

16.–19. oktober: FNs transformasjonsforum for bærekraftig utvikling. Les mer her.

16.–20. oktober: Verdens matforum, organisert av FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO). Les mer her.

16.–20. oktober: Verdensforum for urbanskoger. Les mer her.

16.–20. oktober: Verdens investeringsforum, arrangert av UNCTAD. Les mer her.

16.–20. oktober: Den 25. generalforsamlingssesjonen av FNs verdensturismeorganisasjon (UNWTO). Les mer her.

17. oktober: Frokostmøte arrangert av FOKUS - Forum for kvinner og utviklingsspørsmål om FNs Kvinnekommisjon – hvordan utgjøre en forskjell? Les mer her.

17. oktober: Lansering av FN barnefonds (UNICEF) rapport «Innocenti Report Card 18» om barnefattigdom og sosial beskyttelse. Les mer her.

17.–20. oktober: Den 27. sesjonen av FNs ekspertkomité for internasjonalt samarbeid i skattesaker. Les mer her.

19. oktober: Paneldebatt om «FNs bærekraftsmål og fremtidens teknologi i Trondheim, arrangert av FNs utviklingsfond (UNDP), med Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon, Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim, FNs Assisterende Generalsekretær Ulrika Modeer, kunstig intelligens-ekspert Inga Strumke og direktør ved FNs Utviklingsprogram (UNDP) Arvinn Gadgil. Les mer her.

20. oktober: Frokostseminar arrangert av NUPI om identitet og rase i sikkerhetsdilemmaet mellom USA og Kina. Les mer her.

21.–28. oktober: Internasjonal uke i Bergen, som i år handler om menneskerettigheter. Les mer her.

24. oktober: FN-dagen direktesending, arrangert av FN-sambandet i samarbeid med TV2 Skole/Elevkanalen. Følg med på sendingen her.

25.–26. oktober: AidEx 2023: Verdens største begivenhet for humanitær bistand og katastrofehjelp. Les mer og bli med i den norske paviljongen her.

Fra FN-kalenderen:

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.