Gresskar hører ikke bare Halloween til
Selv om halloweengresskar er mest vanlig, blir det mer og mer populært med andre gresskartyper også. Ikke kast restene fra Halloweengresskaret og lag noe godt med gresskar i høst!

Uhyggelig mye matsvinn av gresskar
Oktober er høysesong for gresskar, det dyrkes faktisk ca. 1900 tonn i året i Norge, forteller Ragnhild Eri produktsjef for grønnsaker i Norgro.
– Alle produsentene vasker og pakker flere tonn gresskar daglig akkurat nå. Kvaliteten er fin i år, til tross for en dårlig høst, forteller Eir. Det finnes flere forskjellige typer gresskar, men det er Halloweengresskarene som dominerer nå rett før Halloween.
De fleste forbinder gresskar med Halloween og skumle ansikter med lykter eller lys inni. Når gresskarene blir hulet ut og skjært i blir innholdet ofte kastet. En undersøkelse gjennomført av Norstat for OFG i 2021 viste at så mange som 6 av 10 ikke bruker maten i gresskaret etter å ha laget lykter (1).
– Det er alt for mange som kaster all den gode maten som er i gresskaret rett i søpla. Jeg tror det er fordi mange ikke tror at Halloweengresskar ikke kan spises, eller at det ikke vet hva de kan bruke restene til, forteller Iselin Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Bruk fruktkjøttet til å lage supper, stapper eller ha det i bakst, oppfordrer Sagen. Prøv for eksempel gresskarscones. Gresskaret gjør dem ekstra saftig, og baksten blir skikkelig god. Frøene fra gresskaret kan ristes for å lage deilige snacks som kan brukes på salater, frokostblandinger og gjærbakst, eller de kan brukes som garnityr. Dette er en flott måte å redusere matsvinn og få mest mulig ut av denne allsidige frukten.
Halloween er barnas dag. Imponer med skumle gresskarlapper eller deilige gresskarvafler. Det er et sunt og godt innslag blant alle søtsakene.
Lag noe godt med matgresskar
I tillegg til å være en viktig del av Halloween, spiller gresskar også en stor rolle i kulinariske opplevelser i høstsesongen. Matgresskar er kjent for sin deilige smak og næringsrike egenskaper.
– Det dyrkes mest Halloween gresskar i Norge. Selv om vi ikke har konkrete målinger på matgresskar, vet vi at tallene er stigende for matgresskar, sier Eri.
I Norge er vi mest kjent med Butternut og Hokkaido gresskar. De er rike på vitaminer, spesielt A og C, samt fiber. Flaskegresskar/ Butternut gresskar er fantastisk godt å bake i ovnen, og begge sorter passer veldig godt i supper-gjerne sammen med løk og gulrot som i denne varmende gulrot og gresskarsuppen. Gresskar kan brukes på mange måter. En av de mest kjente rettene er kanskje gresskarpai, som har en søt og krydret smak og er en favoritt på Thanksgiving-bordet i USA.
Uansett om det brukes til å lyse opp natten under Halloween-feiringen eller som ingrediens i en smakfull høstrett, er gresskar blitt en av høstens fine tradisjoner og gode smaker.
[1] Tall fra undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt, 2021
Les mer om de ulike gresskartypene her
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder





Lenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Noe av det sunneste du kommer til å spise i julen5.12.2023 09:07:27 CET | Pressemelding
Julen er tiden for god mat og hygge, og den tradisjonelle maten står sterkt blant de fleste. Ofte får vi høre at julen er tiden for fråtsing og usunne måltider. Men det er mye bra på tallerkenen rundt høytiden også. Her er råvarer som vi forbinder med juletiden som vi kan spise med den beste samvittighet.
Stram økonomi; Spis grønt og billig22.11.2023 10:06:56 CET | Pressemelding
Økte kostnader gjør at mange må gjøre justeringer i både levevaner og handlekurven, men ikke la det gå på helsen løs, advarer Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Vinnerne av NM Sunn mat i kantina20.11.2023 16:44:24 CET | Pressemelding
I dag er vinnerne av NM Sunn mat i kantina kåret. Nivået har vært svært høyt og det er veldig gledelig å se hva kantinene på pallen har gjort av ekstra innsats i konkurranseperioden for å fremme Merav-råvarene, sier Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kinakål på nye måter9.11.2023 08:59:53 CET | Aktuelt
Mange husker nok kinakålsalat servert med mais, paprika og thousand island dressing. Da vi ble kjent med kinakål på 70 tallet hev vi oss over den. Kinakålen gjorde oss til en salatspisende nasjon!
Dette høstes på jordene nå6.11.2023 10:57:35 CET | Pressemelding
Norskproduserte frukt og grønnsaker er ikke noe som bare hører sommerhalvåret til. Faktisk finnes det grønnsaker som høstes så sent som i november. Lagringsgrønnsakene er nå på full fart inn til lagring, og det kan nordmenn nyte godt av utover den kalde lange vinteren og så langt lageret rekker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom