Avliver vanlige myter om potet
Poteten bør være førstevalg som tilbehør til middagen, enten den er kokt, bakt eller stekt. Det finnes neppe en råvare som er så anvendelig og som passer til nesten alt! Bli med å feire en av Norges viktigste råvarer på potetdagen 4.oktober.

Langt fra kjedelig
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFg) mener poteten har fått et ufortjent dårlig rykte.
– Mange, spesielt unge kan se på den anvendelige knollen som traus og kjedelig, mens den eldre garde ofte trykker den tett til brystet. Det er på mange måter uforståelig hvorfor den blir valgt bort til fordel for ris og pasta som er et dårligere valg både når en ser på næringsstoffene, men også i et bærekraftig perspektiv. I Norge er vi nærmest selvforsynt med potet. Nesten 80 % av potetene vi spiser er produsert i Norge.
Det er ikke noe som er kjedelig i disse sprø smakfulle hasselbackpotetene, eller med ildfulle poteter- også kalt patatas bravas.
Et billig valg
I dyrtid-rapporten fra SIFO er det tydelig at mange har endret måten de handler mat på (1). Tall viser at litt over halvparten av alle husholdninger har gått over til å kjøpe billigere matalternativer (53 %).
– Ved å la potet være del av kostholdet vil du kunne spare mye penger. Mye av maten vi spiser har økt i pris de siste årene, og mange velger bort dyrere matvarer og ser til f.eks pasta. Ved å velge potet som er en billig råvare vil man fortsatt kunne lage gode og sunne middager med et høyere innhold av næringsstoffer, som samtidig metter mer enn ris og pasta, sier ernæringsrådgiveren.
Det finnes mange myter om potet, her knuser vi dem en gang for alle;
Poteter er usunt- Nei det stemmer ikke. Poteten inneholder mer kostfiber, vitaminer og mineraler enn pasta og ris. Kostfiber gjør at du holder deg mett lenge.
Man blir tykk av å spise potet- Det stemmer ikke. Potet inneholder halvparten så lite kalorier som pasta og ris. Samtidig metter den godt og kan ta plassen til mer energitett mat.
Du kan spise grønne poteter- Nei, grønne poteter bør ikke spises. Grønne poteter gir oss en indikasjon på at poteten har vært under forhold der den kan ha dannet et giftig stoff som heter solanin.
Man bør ikke spise poteter med skall- Spis poteter med skall! Det meste av kostfiberet og vitaminene ligger rett under skallet.
Søtpoteter er mye sunnere enn potet- Nei det stemmer ikke, begge deler er sunt! Søtpotet og potet har mange likheter, men i et bærekraftig perspektiv vil den norske poteten helt klart være det beste valget. I tillegg er skallet på poteten mer egnet å spise enn skallet på søtpotet, potet vil dermed gi mer fiber. Potet er i tillegg en god kilde til vitamin C i kostholdet mens søtpoteten er en god kilde til betakaroten som er en forløper til Vitamin A.
Poteter tar lang tid å tilberede- Det finnes mange måter å tilberede poteter på. Hva med å prøve en airfryer som tar 10-15 minutter hvis du deler den i båter eller staver? Små poteter og mandelpoteter trenger ikke ta mer enn 15 minutter å koke.
Man kan ikke se om en potet er norsk- Alle røde poteter i butikken er norske, men ikke alle norske poteter er røde for vi har også gule norske poteter. Se også etter nyt Norge merket.
-
Dyrtid III. Husholdenes økonomiske trygghet i mars. 2023SIFO RAPPORT 3-2023
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder



Lenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom