Avliver vanlige myter om potet
Poteten bør være førstevalg som tilbehør til middagen, enten den er kokt, bakt eller stekt. Det finnes neppe en råvare som er så anvendelig og som passer til nesten alt! Bli med å feire en av Norges viktigste råvarer på potetdagen 4.oktober.

Langt fra kjedelig
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFg) mener poteten har fått et ufortjent dårlig rykte.
– Mange, spesielt unge kan se på den anvendelige knollen som traus og kjedelig, mens den eldre garde ofte trykker den tett til brystet. Det er på mange måter uforståelig hvorfor den blir valgt bort til fordel for ris og pasta som er et dårligere valg både når en ser på næringsstoffene, men også i et bærekraftig perspektiv. I Norge er vi nærmest selvforsynt med potet. Nesten 80 % av potetene vi spiser er produsert i Norge.
Det er ikke noe som er kjedelig i disse sprø smakfulle hasselbackpotetene, eller med ildfulle poteter- også kalt patatas bravas.
Et billig valg
I dyrtid-rapporten fra SIFO er det tydelig at mange har endret måten de handler mat på (1). Tall viser at litt over halvparten av alle husholdninger har gått over til å kjøpe billigere matalternativer (53 %).
– Ved å la potet være del av kostholdet vil du kunne spare mye penger. Mye av maten vi spiser har økt i pris de siste årene, og mange velger bort dyrere matvarer og ser til f.eks pasta. Ved å velge potet som er en billig råvare vil man fortsatt kunne lage gode og sunne middager med et høyere innhold av næringsstoffer, som samtidig metter mer enn ris og pasta, sier ernæringsrådgiveren.
Det finnes mange myter om potet, her knuser vi dem en gang for alle;
Poteter er usunt- Nei det stemmer ikke. Poteten inneholder mer kostfiber, vitaminer og mineraler enn pasta og ris. Kostfiber gjør at du holder deg mett lenge.
Man blir tykk av å spise potet- Det stemmer ikke. Potet inneholder halvparten så lite kalorier som pasta og ris. Samtidig metter den godt og kan ta plassen til mer energitett mat.
Du kan spise grønne poteter- Nei, grønne poteter bør ikke spises. Grønne poteter gir oss en indikasjon på at poteten har vært under forhold der den kan ha dannet et giftig stoff som heter solanin.
Man bør ikke spise poteter med skall- Spis poteter med skall! Det meste av kostfiberet og vitaminene ligger rett under skallet.
Søtpoteter er mye sunnere enn potet- Nei det stemmer ikke, begge deler er sunt! Søtpotet og potet har mange likheter, men i et bærekraftig perspektiv vil den norske poteten helt klart være det beste valget. I tillegg er skallet på poteten mer egnet å spise enn skallet på søtpotet, potet vil dermed gi mer fiber. Potet er i tillegg en god kilde til vitamin C i kostholdet mens søtpoteten er en god kilde til betakaroten som er en forløper til Vitamin A.
Poteter tar lang tid å tilberede- Det finnes mange måter å tilberede poteter på. Hva med å prøve en airfryer som tar 10-15 minutter hvis du deler den i båter eller staver? Små poteter og mandelpoteter trenger ikke ta mer enn 15 minutter å koke.
Man kan ikke se om en potet er norsk- Alle røde poteter i butikken er norske, men ikke alle norske poteter er røde for vi har også gule norske poteter. Se også etter nyt Norge merket.
-
Dyrtid III. Husholdenes økonomiske trygghet i mars. 2023SIFO RAPPORT 3-2023
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder



Lenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
Circle K kåret til vinner av historiens første NM i frukt og grønt for energistasjoner19.3.2025 14:41:58 CET | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har for første gang arrangert NM i frukt og grønt energistasjon (bensinstasjon), en landsdekkende konkurranse med mål om å fremme et grønnere utvalg for folk på farten.
Vinnere av NM Sunn mat i kantina 202419.3.2025 14:00:53 CET | Pressemelding
Vinnerne av NM Sunn mat i kantina 2024 ble kåret på #MerAv-seminaret under UMAMI arena i Lillestrøm. Coor Service Management vant kjedeprisen, mens The Kitchen at VIA, en del av Furset Kantine, gikk til topps i kategorien for enkeltstående kantiner.
Grøntløftet 2025 er i gang – Hele grøntnæringen samles for å inspirere til mer frukt og grønt på tallerkenen13.3.2025 13:16:15 CET | Pressemelding
I dag på OFGs fagdag i Bjørvika gikk startskuddet for Grøntløftet 2025 – et ambisiøst samarbeid som forener hele grøntnæringen i Norge for å få forbrukerne til å spise mer frukt og grønt. Med rundt 20 norske bedrifter og organisasjoner ombord, er målet å skape en betydelig endring i folks kostholdsvaner.
Volum og verdivekst i frukt- og grøntmarkedet13.3.2025 09:37:41 CET | Pressemelding
Den ferske frukt- og grøntstatistikken for 2024, viser en økning både i volum og verdi i frukt- og grøntmarkedet i Norge. Sammenlignet med 2023 har volumet av frisk frukt og grønt økt med 2 %, mens verdien har steget med 5,4 %.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom