Slipp barna løs på kjøkkenet i høstferien
Baking er en fin aktivitet som skaper gode barndomsminner. Bak med barna i ferien eller la de prøve seg helt selv. Det vil skape matglede og matkompetanse hos både små og store. Og så deilig bakst det blir, da!

– Tillat barna å eksperimentere på kjøkkenet. Det vil bringe hele huset matglede og deilig bakst, og ikke minst så vil det øke barnas matkompetanse. En bakedag med hele familien er også en flott aktivitet, sier Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn
5 gode råd for baking med barn
Torunn Nordbø har både som mor og mormor mye erfaring med å bake sammen med små hjelpere. Her er hennes fem beste råd når man skal ha med barna på bakeaktiviteter.
1. Planlegg godt
Det er alltid lurt å planlegge når du skal bake eller lage mat, men det er ekstra viktig når barn skal bake. Nedturen blir mangedoblet dersom det er barn med høye bakeforventninger som må avbryte underveis. Sørg for at du har alt i hus før det skal bakes.
2. Sett av nok tid
Pass på at dere ikke får det travelt, det forsurer stemningen. Det kan være en fordel at oppskriften eller fremgangsmåten er en du kjenner.
3. Avklar forventningene
Forventninger er viktig å få avklart. Hvilke forventninger har barna, og hvilke har du? Du kjenner barnet ditt, med tanke på alder, modenhet og temperament, men også hvilke grenser som kan strekkes i mestring og læring. Hva kan dere gjøre sammen? Og hva kan barnet selv klare?
4. Innarbeid gode vaner
Når du baker sammen med barna, vil de lære mye mer enn «bare» baking. Det gjelder for det første hygiene, gjennom vasking av hender før det skal bakes, og underveis i bakingen. Barnet ditt vil også lære mer om råvarer og produkter. Det er også viktig å få barna til å bli med på å rydde og vaske etter at bakingen er ferdig.
5. Oppfordre til samarbeid
Når det skal settes en deig, elte, forme og steke, hva er det dere kan gjøre sammen? Hvilke oppgaver kan barnet selv mestre, og hva er det barnet kan hjelpes med? Mange ganger er det enklere å gjøre det selv – men prøv å stå imot trangen til å fikse det for barnet.
Fine oppskrifter for små hender
Vi har funnet frem tre oppskrifter som passer ypperlig for baking i skoleferien. Men bruk gjerne kjente oppskrifter eller let i kokebøker eller på matnettsteder.



Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder




Lenker
Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn sitt formål er å drive generisk opplysnings- og informasjonsvirksomhet om norskprodusert korn og norskproduserte bakervarer, på vegne av alle aktørene i verdikjeden.
Opplysningskontoret for brød og korn ønsker å skape matglede, matlyst og bakelyst, og skal formidle matkunnskap om brød og korn. Temaene ernæring/helse og miljø/bærekraft knyttet til matkorn er sentrale, og vektlegges i samsvar med myndighetenes kostråd og bærekraftsmål.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom