Slipp barna løs på kjøkkenet i høstferien
Baking er en fin aktivitet som skaper gode barndomsminner. Bak med barna i ferien eller la de prøve seg helt selv. Det vil skape matglede og matkompetanse hos både små og store. Og så deilig bakst det blir, da!
![Høstferien gir mer fritid og muligheter til å eksperimentere på kjøkkenet. Når barna får prøve seg selv, opplever de både mestring og matglede.](/data/images/public/89913/18003356/ff3fd1be-bee9-4309-abe5-179bfd27df51-w_720.jpg)
– Tillat barna å eksperimentere på kjøkkenet. Det vil bringe hele huset matglede og deilig bakst, og ikke minst så vil det øke barnas matkompetanse. En bakedag med hele familien er også en flott aktivitet, sier Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn
5 gode råd for baking med barn
Torunn Nordbø har både som mor og mormor mye erfaring med å bake sammen med små hjelpere. Her er hennes fem beste råd når man skal ha med barna på bakeaktiviteter.
1. Planlegg godt
Det er alltid lurt å planlegge når du skal bake eller lage mat, men det er ekstra viktig når barn skal bake. Nedturen blir mangedoblet dersom det er barn med høye bakeforventninger som må avbryte underveis. Sørg for at du har alt i hus før det skal bakes.
2. Sett av nok tid
Pass på at dere ikke får det travelt, det forsurer stemningen. Det kan være en fordel at oppskriften eller fremgangsmåten er en du kjenner.
3. Avklar forventningene
Forventninger er viktig å få avklart. Hvilke forventninger har barna, og hvilke har du? Du kjenner barnet ditt, med tanke på alder, modenhet og temperament, men også hvilke grenser som kan strekkes i mestring og læring. Hva kan dere gjøre sammen? Og hva kan barnet selv klare?
4. Innarbeid gode vaner
Når du baker sammen med barna, vil de lære mye mer enn «bare» baking. Det gjelder for det første hygiene, gjennom vasking av hender før det skal bakes, og underveis i bakingen. Barnet ditt vil også lære mer om råvarer og produkter. Det er også viktig å få barna til å bli med på å rydde og vaske etter at bakingen er ferdig.
5. Oppfordre til samarbeid
Når det skal settes en deig, elte, forme og steke, hva er det dere kan gjøre sammen? Hvilke oppgaver kan barnet selv mestre, og hva er det barnet kan hjelpes med? Mange ganger er det enklere å gjøre det selv – men prøv å stå imot trangen til å fikse det for barnet.
Fine oppskrifter for små hender
Vi har funnet frem tre oppskrifter som passer ypperlig for baking i skoleferien. Men bruk gjerne kjente oppskrifter eller let i kokebøker eller på matnettsteder.
![null](https://kommunikasjon.ntb.no/data/images/public/89913/18003356/9da6c5ef-c0bb-4458-a352-529611cbfc1a-w_720.jpg)
![null](https://kommunikasjon.ntb.no/data/images/public/89913/18003356/6be892b2-e71c-4ce0-9111-0b8eaf4351d6-w_720.jpg)
![null](https://kommunikasjon.ntb.no/data/images/public/89913/18003356/63bc2f82-719a-4efd-b0ec-29c686ffb081-w_720.jpg)
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
![– Tillat barna å eksperimentere på kjøkkenet i høstferien. Det vil bringe hele huset matglede og deilig bakst, og ikke minst så vil det øke barnas matkompetanse, sier Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: MatPrat.no](/data/images/public/89913/18003356/eb6092f6-391c-4d3a-952e-dcaf55f15205-w_240.jpg)
![Skilpadder og andre brøddyr lages av rundstykkedeig hvor barna kan slippe kreativiteten løs og bake sine favorittdyr, kosedyr eller andre former de liker. Foto: BrodogKorn.no](/data/images/public/89913/18003356/33926731-20da-4dce-b10f-d4f6964ac986-w_240.jpg)
![Grove horn med ost og skinke passer ypperlig til å ha med på både skogs- og bytur. Enkle å lage og knallgode å spise. Gode også i matpakken, så frys ned om det blir noe igjen. Foto: BrodogKorn.no](/data/images/public/89913/18003356/e342a45f-5924-460d-a74a-5c29c197b6e7-w_240.jpg)
![Å bake boller er noe barn både mestrer og liker. Disse små bollene med vaniljekrem er spesielt godt egnet for små barnehender som ønsker å lage noe ekstra godt. Foto: BrodogKorn.no](/data/images/public/89913/18003356/218be6fe-015c-4e66-a83c-9fce6739fa4e-w_240.jpg)
Lenker
Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn sitt formål er å drive generisk opplysnings- og informasjonsvirksomhet om norskprodusert korn og norskproduserte bakervarer, på vegne av alle aktørene i verdikjeden.
Opplysningskontoret for brød og korn ønsker å skape matglede, matlyst og bakelyst, og skal formidle matkunnskap om brød og korn. Temaene ernæring/helse og miljø/bærekraft knyttet til matkorn er sentrale, og vektlegges i samsvar med myndighetenes kostråd og bærekraftsmål.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grepet som redder feriebudsjettet26.6.2024 07:35:00 CEST | Pressemelding
Mange nordmenn planlegger Norgesferie. Et enkelt grep kan spare ferieglade nordmenn for hundrevis av kroner i sommer.
Skolebrødets dag markeres over hele landet fredag 21. juni19.6.2024 08:05:00 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for brød og korn etablerte Skolebrødets dag, som i år markeres fredag 21. juni. Bakerier og butikker fra Mandal i sør til Harstad i nord bruker denne dagen til å markere det kjente og kjære bakverket, Skolebrødet. – Selv om vi skal spise sunt og riktig er det lov å kose seg også, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Vil ha frimerke med duft av norsk grovbrød22.5.2024 15:17:02 CEST | Pressemelding
Det franske postvesenet kom i forrige uke ut med et duftfrimerke for å feire den verdenskjente bagetten. Nå utfordrer Opplysningskontoret for brød og korn statsminister Støre, matminister Pollestad og Posten til å følge etter franskmennene og lage et norsk frimerke med duften av norsk bakst.
17. mai med nybakt rabarbra14.5.2024 08:05:00 CEST | Pressemelding
Rabarbraen er i ferd med å bli spiseklar. Martin fra Bakermesterskapet har en rabarbra-favoritt til nasjonaldagen. Du kan lage den enkel, eller klaske til med fransk vri.
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom