Slipp barna løs på kjøkkenet i høstferien

Del

Baking er en fin aktivitet som skaper gode barndomsminner. Bak med barna i ferien eller la de prøve seg helt selv. Det vil skape matglede og matkompetanse hos både små og store. Og så deilig bakst det blir, da!

Høstferien gir mer fritid og muligheter til å eksperimentere på kjøkkenet. Når barna får prøve seg selv, opplever de både mestring og matglede.
Høstferien gir mer fritid og muligheter til å eksperimentere på kjøkkenet. Når barna får prøve seg selv, opplever de både mestring og matglede. MatPrat.no

– Tillat barna å eksperimentere på kjøkkenet. Det vil bringe hele huset matglede og deilig bakst, og ikke minst så vil det øke barnas matkompetanse. En bakedag med hele familien er også en flott aktivitet, sier Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn

5 gode råd for baking med barn

Torunn Nordbø har både som mor og mormor mye erfaring med å bake sammen med små hjelpere. Her er hennes fem beste råd når man skal ha med barna på bakeaktiviteter.

1. Planlegg godt

Det er alltid lurt å planlegge når du skal bake eller lage mat, men det er ekstra viktig når barn skal bake. Nedturen blir mangedoblet dersom det er barn med høye bakeforventninger som må avbryte underveis. Sørg for at du har alt i hus før det skal bakes.

2. Sett av nok tid

Pass på at dere ikke får det travelt, det forsurer stemningen. Det kan være en fordel at oppskriften eller fremgangsmåten er en du kjenner.

3. Avklar forventningene

Forventninger er viktig å få avklart. Hvilke forventninger har barna, og hvilke har du? Du kjenner barnet ditt, med tanke på alder, modenhet og temperament, men også hvilke grenser som kan strekkes i mestring og læring. Hva kan dere gjøre sammen? Og hva kan barnet selv klare?

4. Innarbeid gode vaner

Når du baker sammen med barna, vil de lære mye mer enn «bare» baking. Det gjelder for det første hygiene, gjennom vasking av hender før det skal bakes, og underveis i bakingen. Barnet ditt vil også lære mer om råvarer og produkter. Det er også viktig å få barna til å bli med på å rydde og vaske etter at bakingen er ferdig.

5. Oppfordre til samarbeid

Når det skal settes en deig, elte, forme og steke, hva er det dere kan gjøre sammen? Hvilke oppgaver kan barnet selv mestre, og hva er det barnet kan hjelpes med? Mange ganger er det enklere å gjøre det selv – men prøv å stå imot trangen til å fikse det for barnet.

Fine oppskrifter for små hender

Vi har funnet frem tre oppskrifter som passer ypperlig for baking i skoleferien. Men bruk gjerne kjente oppskrifter eller let i kokebøker eller på matnettsteder.

null
Skilpadder og andre brøddyr lages av rundstykkedeig hvor barna kan slippe kreativiteten løs og bake sine favorittdyr, kosedyr eller andre former de liker. BrodogKorn.no
null
Grove horn med ost og skinke passer ypperlig til å ha med på både skogs- og bytur. Enkle å lage og knallgode å spise. Gode også i matpakken, så frys ned om det blir noe igjen. BrodogKorn.no
null
Å bake boller er noe barn både mestrer og liker. Disse små bollene med vaniljekrem er spesielt godt egnet for små barnehender som ønsker å lage noe ekstra godt. BrodogKorn.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

– Tillat barna å eksperimentere på kjøkkenet i høstferien. Det vil bringe hele huset matglede og deilig bakst, og ikke minst så vil det øke barnas matkompetanse, sier Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: MatPrat.no
– Tillat barna å eksperimentere på kjøkkenet i høstferien. Det vil bringe hele huset matglede og deilig bakst, og ikke minst så vil det øke barnas matkompetanse, sier Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: MatPrat.no
MatPrat.no
Last ned bilde
Skilpadder og andre brøddyr lages av rundstykkedeig hvor barna kan slippe kreativiteten løs og bake sine favorittdyr, kosedyr eller andre former de liker. Foto: BrodogKorn.no
Skilpadder og andre brøddyr lages av rundstykkedeig hvor barna kan slippe kreativiteten løs og bake sine favorittdyr, kosedyr eller andre former de liker. Foto: BrodogKorn.no
BrodogKorn.no
Last ned bilde
Grove horn med ost og skinke passer ypperlig til å ha med på både skogs- og bytur. Enkle å lage og knallgode å spise. Gode også i matpakken, så frys ned om det blir noe igjen. Foto: BrodogKorn.no
Grove horn med ost og skinke passer ypperlig til å ha med på både skogs- og bytur. Enkle å lage og knallgode å spise. Gode også i matpakken, så frys ned om det blir noe igjen. Foto: BrodogKorn.no
BrodogKorn.no
Last ned bilde
Å bake boller er noe barn både mestrer og liker. Disse små bollene med vaniljekrem er spesielt godt egnet for små barnehender som ønsker å lage noe ekstra godt. Foto: BrodogKorn.no
Å bake boller er noe barn både mestrer og liker. Disse små bollene med vaniljekrem er spesielt godt egnet for små barnehender som ønsker å lage noe ekstra godt. Foto: BrodogKorn.no
BrodogKorn.no
Last ned bilde

Lenker

Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn sitt formål er å drive generisk opplysnings- og informasjonsvirksomhet om norskprodusert korn og norskproduserte bakervarer, på vegne av alle aktørene i verdikjeden.

Opplysningskontoret for brød og korn ønsker å skape matglede, matlyst og bakelyst, og skal formidle matkunnskap om brød og korn. Temaene ernæring/helse og miljø/bærekraft knyttet til matkorn er sentrale, og vektlegges i samsvar med myndighetenes kostråd og bærekraftsmål.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye