Norske husholdninger kaster mat for 10 000 i året- og de single er verst
Verdens internasjonale dag mot matsvinn markeres 29. september. Visste du at det er på hjemmebane at det kastet mest mat? En vanlig husholdning kaster mat for 10 000 kroner i året (1). Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Få tips til hvordan du kan redusere matsvinn!
Ikke bare bra for miljøet
I en tid der matvareprisene er høye er det ikke bare miljøet som har godt av at vi har fokus på å redusere matsvinn, det har også lommeboka, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Når du kaster mindre mat, vil du kunne spare pengene du vanligvis ville brukt på innkjøp til nye matvarer. Dette kan utgjøre en betydelig forskjell på årsbasis, noe som mange kan ha godt av nå i disse tider. Er det noe du mangler til middagen, se om du har noe annet som kan brukes før du går på butikken.
Reduser matsvinnet
I norske husholdninger kastes det mest brød og dernest frukt og grønnsaker. Undersøkelser viser at det er de unge og de som bor i single husholdninger som kaster mest mat (2).
– Det kan være mange årsaker til at frukt og grønt ofte blir kastet; det kan være lett å glemme hva man har i kjøleskapet, kanskje har du også noe i kjøleskapet som egentlig burde ligget på benken. Frukt og grønt er levende produkter der levetiden kan bli påvirket dersom de ikke oppbevares riktig, forteller Sagen.
Her er noen enkle tips til hva du kan gjøre hjemme hos deg for å minske matsvinnet;
-
Først inn, først ut; organiser kjøleskapet ditt slik at de eldste varene blir brukt først. Dette hjelper deg med å unngå at matvarer blir glemt og utgår på dato.
-
Planlegg innkjøpene; lag en handleliste basert på det du faktisk trenger, og prøv å følge den. Unngå impulsive kjøp som kan føre til overskudd av mat.
-
Lag restemåltider; bruk frukt og grønnsaker som begynner å bli litt overmodne til å lage deilige smoothier, supper, eller sauser. Dette gir maten en ny sjanse og gir deg sunne og smakfulle alternativer.
-
Oppbevar frukt og grønt riktig: lær deg hvilke frukt og grønnsaker som skal ligge hvor. Noen råvarer trives best på benken, mens andre bør ligge kaldt i kjøleskap for at holdbarhet og smak skal bli best mulig.
-
Frys overskudd: hvis du ikke kan bruke all frukten og grønnsakene før de blir dårlige, kan du enkelt fryse dem for senere bruk. Dette forlenger levetiden til matvarene betydelig.
-
Bruk skallet når det er mulig: mange frukt- og grønnsaksskall er fulle av næringsstoffer og smak. Vask dem godt og bruk dem i retter som chips, suppebuljong eller i smoothier.
-
Bruk hele grønnsaken: kaster du stilken på brokkolien eller blomkålen? Spar den neste gang- den er nemlig super å bruke i supper, gryter eller moser. Den kan også brukes i smoothie.
1] FAO (2011). Global Food Losses and Food Waste. Extent, Causes and Prevention.
[2] NORSUS (2021). Sektorrapport for matbransjen, offentlig sektor og husholdningsleddet.
Nøkkelord
Kontakter
Marte EkebergInnholdsrådgiver og pressekontakt
Tel:99254278marte@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Kvinner spiser 30 % mer frukt og grønt enn menn29.11.2024 07:34:53 CET | Pressemelding
Undersøkelsen “5 a Day Europe”, som utføres årlig av Opplysningskontoret for Frukt og grønt (OFG) viser at kvinner spiser betydelig mer frukt og grønnsaker enn menn.* I snitt spiser kvinner 3,7 porsjoner om dagen, mens menn bare spiser 2,9 porsjoner – dette utgjør en forskjell på hele 30 %.
Nordmenn spiser mer frukt og grønt – men ligger fortsatt bak britene27.11.2024 09:27:04 CET | Pressemelding
Undersøkelsen 5 a Day Europe* som gjennomføres på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), viser for 2024 en positiv utvikling i nordmenns frukt- og grøntinntak, men likevel er vi et godt stykke bak mange andre land i Europa, særlig sammenlignet med britene, som spiser aller mest. Grøntløftet pekes på som en del av løsningen.
Oppgaven til Årets Grønne Kokk 2025 er klar1.11.2024 08:06:01 CET | Pressemelding
Kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 arrangeres for 10. gang den 19. mars 2025 på Umami Arena på Lillestrøm. Konkurransen setter fokus spesielt på de norske grønne råvarene og skal inspirere til økt bruk av frukt og grønt. Nå er oppgaven klar og alle landets kokker inviteres til å kvalifisere seg.
Vinnere: NM i frukt og grønt dagligvare24.10.2024 15:06:42 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i dag på Bjørvika ble premieutdelingen for NM i frukt og grønt dagligvare avholdt. Her er årets vinnere.
Nå spiser vi mer frukt og grønt24.10.2024 09:37:14 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) presenterte i dag svært positive tall for forbruk av frukt og grønnsaker. For første gang siden 2019 peker tallene oppover, etter flere år med bekymringsfulle nedganger og et alarmerende lavt tall i fjor. Nå har forbruket steget betraktelig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom