Dyrebeskyttelsen Norge

Fire personer i valpenetteverket i Arendal er endelig pågrepet

Del

Fire personer er nå siktet for brudd på § 25 i dyrevelferdsloven, som regulerer avl. Dyrebeskyttelsen Norge har jobbet aktivt i flere år for å stanse dette nettverket. Det foreligger liten tvil om at avl av hund må reguleres bedre.

Tekst: Eva Hustoft, fagrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge

Rasen staffordshire bullterrier har vært mye avlet på i nettverket. Bilde for illustrasjon.
Rasen staffordshire bullterrier har vært mye avlet på i nettverket. Bilde for illustrasjon. Foto: Freddy Sky/Shutterstock

Prioriterer uetisk avl  

Dyrebeskyttelsen Norge har i forbindelse med denne saken sendt flere bekymringsmeldinger til Mattilsynet, og har politianmeldt personer i nettverket for brudd på både § 25 og § 27 i dyrevelferdsloven. Vi har også oversendt mye informasjon til etterforsker i politiet fortløpende mens saken har pågått.

  • Vi mottar mange bekymringsmeldinger som omhandler uetisk avl. Disse sakene er svært tidkrevende, og gir dessverre ofte ikke resultater. At dyrekrimenheten i Agder nå har pågrepet fire personer i denne saken forteller oss at uetisk avl står høyt oppe på dyrekrimenhetens prioriteringsliste, sier Åshild Roaldset daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Vi er glade for at politiet etterforsker saken, og at de nå slår ned på denne valpefabrikken.

Det er vanligvis millionbeløp å tjene på slike valpefabrikker, og bøter vil derfor ikke ha tilstrekkelig avvergende effekt. Historikken i dette nettverket tilsier at gjentakelsesfaren er stor, og derfor forventer vi både fengselsstraff og forbud mot hold av hund.

  • Vi snakker i denne saken om et stort antall svært syke renrasede hunder. Mange av hundene er registrerte i Norsk Kennel klub og også annonsert til salgs over deres hjemmeside. Denne saken illustrerer godt at hundeavlen må reguleres på en måte som gjør at Mattilsynet får tilstrekkelig verktøy for å stanse denne type dyremishandling, lenge før situasjonen har blitt så ille som her, sier Roaldset.

Hundeavlen må reguleres bedre

Dagens hundeavl skaper store problemer for hundene våre, blant annet i forhold til helse, og kjøp og salg.

Dyrebeskyttelsen Norge mener at problemene kan løses ved at man tar i bruk tilgjengelige avlsverktøy i hundeavlen. Det betyr i korte trekk at man i hundeavlen må bruke estimerte avlsverdier for helse, lynne og funksjon, i tillegg til genstudier av slektskap, Bruk av estimerte avlsverdier er også i tråd med EUs Responsible dog breeding guidelines, og må ansees å være dagens forståelse for hvordan avl bør foregå.

Norge bør følge EUs retningslinjer for avl av hund og katt, noe som medfører at avl må bli mer basert på teknologi og vitenskap. Sammenlignet med dagens hundeavl, som er basert på en lekmansforståelse av avl og genetikk, vil dette være både billigere for oppdrettere og bedre for hundene. I tillegg gir det økt trygghet for valpekjøper og gjør det vanskeligere å selge smuglervalper.

Dyrebeskyttelsen Norge mener det er viktig at forskriften som utarbeides av Mattilsynet i disse dager, resulterer i at teknologi og databaser benyttes, både i avlsarbeidet og i tilsynet med avlen. Dette vil gi hundene våre bedre helse, det vil gi Mattilsynet mulighet til å føre tilsyn med avlen ved hjelp av få ressurser, og det vil gi valpekjøper tilgang til den informasjonen hen har krav på etter § 27 i dyrevelferdsloven.

Her forklarer vi hvordan. 

Kontakter

Lenker

Om Dyrebeskyttelsen Norge

Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 25 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.

Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye