Dyrebeskyttelsen Norge

Dyrebeskyttelsen Norge støtter nasjonalt fyrverkeriforbud

Del

Miljøpartiet de Grønne foreslår et nasjonalt forbud mot privat bruk av fyrverkeri på nyttårsaften. Dyrebeskyttelsen Norge stiller seg bak forslaget.

FYRVERKERIFORBUD: Dyrebeskyttelsen Norge anmoder Justiskomiteen å se blant annet til Sverige, USA og Kina for gode alternativer til fyrverkeri. Fantastiske lysshow som sparer både mennesker, dyr og miljøet for unødige belastninger. På bildet ser vi nyttårsfyrverki i Oslo.
FYRVERKERIFORBUD: Dyrebeskyttelsen Norge anmoder Justiskomiteen å se blant annet til Sverige, USA og Kina for gode alternativer til fyrverkeri. Fantastiske lysshow som sparer både mennesker, dyr og miljøet for unødige belastninger. På bildet ser vi nyttårsfyrverki i Oslo. Shutterstock

Slik praksisen med fyrverkeri er i dag, er det mange dyr og mennesker som blir skadelidende hvert år. Mange forholder seg ikke til det tillatte tidsrommet for oppskyting av fyrverkeri, som er mellom 18:00 på nyttårsaften og 2:00 på 1. nyttårsdag. Det blir derfor vanskelig å skjerme dyr og mennesker mot fyrverkeri.

Dyrebeskyttelsen Norge mener fyrverkeri har negative konsekvenser for mennesker, dyr og miljø. Det er ingen gode grunner til å fortsette praksisen med fyrverkeri i privat regi.

Øyeskader på mennesker

For nyttårsfeiringen 2023/2024 ble det rapportert inn 127 uønskede hendelser med fyrverkeri, ifølge Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB). 37 av disse var personskader, hvorav 10 øyeskader. Ifølge overlege ved øyeavdelingen på Haukeland sykehus, Nils Bull, er det registrert cirka 250 alvorlige øyeskader de seneste 16 årene grunnet bruk av fyrverkeri.

Dyrebeskyttelsen Norge ser også med bekymring på ulempen fyrverkeri medfører for mennesker med traumer fra krig, vold eller andre traumatiske opplevelser, hvor høye smell kan være en stor påkjenning.

Drektige dyr dør

Det føres ikke noe register over dyr som skades eller dør på grunn av fyrverkeri, men Dyrebeskyttelsen Norge er kjent med de alvorlige konsekvenser fyrverkeri har for dyr. Dette gjelder hester som får panikk, skader seg og må avlives, drektige dyr som dør grunnet stresset med fyrverkeri, kalver som trampes i hjel av stressede dyreflokker.

I forbindelse med nyttårsfeiringen 2023/2024, ble det registrert 60 hunder på rømmen som følge av fyrverkeri, ifølge hundegruppen Rømlingen. Flere av disse har per i dag ikke blitt funnet.

Truer miljøet

Forsøpling fra fyrverkeri truer også miljøet. Fyrverkeri inneholder både plast og tungmetaller, som henslengt gjør skade over tid. Søppel i naturen kan med tiden gå ned i grunnvannet som mikroplast, som utgjør en trussel for både dyr og mennesker.

Dyrebeskyttelsen Norge anmoder Justiskomiteen å se blant annet til Sverige, USA og Kina for gode alternativer til fyrverkeri. Fantastiske lysshow som sparer både mennesker, dyr og miljøet for unødige belastninger.

Representantforslaget ble lagt frem av Une Bastholm, Lan Marie Nguyen Berg og Rasmus Hansson.

Nøkkelord

Kontakter

Om Dyrebeskyttelsen Norge

Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 25 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.

Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye