Hafslund Oslo Celsio

Hafslund Oslo Celsio: Verdens første samarbeidspartner for Net Zero Plastic

Del

Hafslund Oslo Celsio (Celsio) har som verdens første selskap inngått et samarbeid med Net Zero Plastic (NZP). Samarbeidet tar sikte på å bygge et nytt marked for fjerning av ikke-gjenvinnbar, fossil plast fra kretsløpet. NZP og Celsio vil gjennom handelsplattformen bidra til å løse verdens fossile plastproblem og realisere karbonfangstprosjekter i avfallsforbrenningsbransjen globalt.

Celsio avfallsforbrenningsanlegg på Klemetsrud
Celsio avfallsforbrenningsanlegg på Klemetsrud Hafslund Oslo Celsio, Einar Aslaksen

Verden har et stort plastproblem, der produksjon og sluttbehandling av fossile plastikkprodukter gir store klima- og miljømessige utfordringer gjennom CO2-utslipp og spredning av mikroplast i natur og hav. Store mengder plast lar seg av ulike årsaker ikke gjenvinne, og NZP-plattformen tilbyr en bærekraftig håndtering av denne ikke-gjenvinnbare plasten med eliminering av CO2-utslipp og miljøgifter.  

─ Vi i Celsio har stor tro på NZP og deres modell for å bidra til å løse verdens plastproblem og samtidig skape forretningsmuligheter for avfallsforbrenningsanlegg med karbonfangst, uttaler Jannicke Gerner Bjerkås, direktør for CCS og karbonmarkeder i Hafslund Oslo Celsio.
─ Vi tror at Plastic Elimination Certificates™ (PECs) vil bli et viktig supplement til salg av CO2-fjerningssertifikater på det frivillige markedet, og sammen vil disse to konseptene gjøre det mulig å genere nye inntektsstrømmer fra både den fossile og biogene CO2en vi skal fange. Dette er helt essensielt for å finansiere slike karbonfangstprosjekter, og vi ser frem til å bidra til utviklingen av NZP, fortsetter Bjerkås.

NZP bygger en internasjonal markedsplattform for kjøp og salg av Plastic Elimination Certificates™ (PECs). Samarbeidet med NZP gir Celsio rett til å selge plastelimineringssertifikater utstedt av NZP på deres plattform. Dette betyr at Celsio kan tilby en produsent eller konsument av et plastprodukt å kjøpe sertifikater for fjerning av et tilsvarende volum plast som de produserer/bruker i sine produkter. På denne måten kan ikke-gjenvinnbar, fossil plast sertifiseres som Net Zero Plastic.

Avfallsforbrenning av de plastfraksjonene som ikke lar seg gjenbruke eller resirkulere, kombinert med karbonfangst og -lagring (CCS), gir flere fordeler:

  • Produksjon av strøm og fjernvarme basert på overskuddsenergien fra avfallsforbrenningen.
  • Man unngår deponering av ikke-resirkulerbare plastfraksjoner og spredning av mikroplast i naturen.
  • Man fjerner miljøgifter fra kretsløpet med grundig rensing av røykgassen.

─ Selv om det gjøres fremskritt på å redusere mengde plast brukt til emballasje, og flere land øker gjenvinning av plastflasker, vil det fortsatt produseres mange millioner tonn ikke-gjenvinnbart plastavfall i mange år fremover. Eliminering av denne plasten med energigjenvinning med CO2-fangst er den beste løsningen for å unngå at plastavfall havner på feil sted og blir til forurensing. Mange aktører satser på å bygge karbonfangstanlegg, men de fleste trenger hjelp med de gjenstående udekkede kostnader. Det er dette vi har laget NZP for å bidra med. Hafslund Oslo Celsio leder an i å bygge og drifte CO2-fangst på energigjenvinning, og nå kan de også lede med innovativ finansiering av CO2-fangst prosjekter, uttaler Todd A. Flach, Managing Director, Net Zero Plastic.

Fakta i saken:

  • Celsios CCS-prosjekt er i en kostnadsreduserende fase med sikte på å få karbonfangst på Klemetsrud på plass for å oppnå Oslos klimamål.
  • En viktig del av prosjektet i denne perioden er å redusere kostnader og identifisere nye forretningsmuligheter. Salg av CO2-fjerningskvoter (BECCS) og sertifikater for fjerning av fossil plast fra kretsløpet er utpekt som mulige framtidige inntektskilder for avfallsforbrenningsanlegg med karbonfangst.
  • Hafslund Oslo Celsio i september samarbeidsavtalen med Net Zero Plastic omsalg av PECs. Dette, samt salg av sertifikater fra CO2-fjerning, forventes å bidra til å tette finansieringsgapet for bygging og drift av karbonfangstanlegget i Oslo.

For ytterligere informasjon, kontakt:

Todd A. Flach
Managing Director
Net Zero Plastic

Tel: +47 92488666
E-post: toddflach@net-zero-plastic.com

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Celsio avfallsforbrenningsanlegg på Klemetsrud
Celsio avfallsforbrenningsanlegg på Klemetsrud
Last ned bilde
Last ned bilde
Todd A. Flach, Managing Director, Net Zero Plastic
Todd A. Flach, Managing Director, Net Zero Plastic
Last ned bilde

Lenker

Om Hafslund Oslo Celsio (Celsio)

Hafslund Oslo Celsio (Celsio) bruker lokal overskuddsenergi som ellers ville gått tapt, til å produsere fornybar, vannbåren fjernvarme og kjøling. Vi kaller det sirkulær energi. Som navnet vårt tilsier, er hjemmemarkedet vårt Oslo, og sammen med byens innbyggere og næringsliv inngår vi i Oslos sirkulærøkonomi. 

Vi er landets største leverandør av fjernvarme og står i dag for 25 prosent av all fjernvarme som blir produsert i Norge, og 20 prosent av all oppvarming i Oslo.

Mye av overskuddsvarmen vi benytter, kommer fra avfallsforbrenning ved våre to anlegg på Klemetsrud og Haraldrud, men vi henter også varme fra Oslos kloakk og fra datasenter. Vi bruker varmen til å varme opp vann, som fraktes ut til byens næringsliv og innbyggere gjennom 700 kilometer med fjernvarmenett. Hver dag leverer vi varmt tappevann og oppvarming til mer enn 200 000 mennesker som bor eller jobber i Stor-Oslo.

Vi satser også stort på kjøling og jobber med å etablere egne kjølesentraler. Her vil vi produsere områdekjøling til kontor- og næringsbygg, blant annet ved å hente opp kaldt vann fra Oslofjorden og benytte store varmepumper. Som fjernvarme, er områdekjøling fornybar energi som bidrar til å redusere utslipp og frigjøre kapasitet i strømnettet. I tillegg er områdekjøling arealeffektivt og frigjør arealer både på tak, inne i bygg og under bakken.

Fra avfall til sirkulærenergi. Vi gjør også en annen og samfunnskritisk jobb for Stor-Oslo ved at vi sluttbehandler avfall som ikke kan eller bør gjenbrukes eller resirkuleres. I 2021 håndterte vi mer enn 365 000 tonn rest- og næringsavfall ved våre to avfallsforbrenningsanlegg. 

Vi skal realisere karbonfangst. Vår ambisjon er realisering av karbonfangst på avfallsforbrenningsanlegget vårt på Klemetsrud. Karbonfangstanlegget vil være et stort og viktig bidrag til at Oslo kan nå sine ambisiøse klimamål. I tillegg vil fangstteknologien kunne kopieres til tilsvarende anlegg over hele verden. Byggingen ble igangsatt høsten 2022. Celsios prosjekt inngår i det norske karbonfangst og -lagringsprosjektet, "Langskip". 

Celsio har 200 medarbeidere. Selskapet eies 60 prosent av Hafslund, 20 prosent av Infranode og 20 prosent av HitecVision. Hafslund er heleid av Oslo kommune.

Følg pressemeldinger fra Hafslund Oslo Celsio

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hafslund Oslo Celsio på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Hafslund Oslo Celsio

Karbonfangstprosjektet på Klemetsrud gjennomfører en kostnadsreduserende fase26.4.2023 10:00:00 CEST | Pressemelding

Hafslund Oslo Celsio (Celsio) tar karbonfangstprosjektet på Klemetsrud inn i en kostnadsreduserende fase. Et oppdatert estimat viser at kraftig prisøkning på utstyrsleveranser grunnet inflasjon, geopolitisk instabilitet og redusert kronekurs, vil føre til at prosjektet overstiger investeringsrammen. – Vår klare ambisjon er fortsatt å etablere karbonfangst på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud, men vi må justere veien til målet, uttaler selskapets administrerende direktør Knut Inderhaug.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye