Opplysningskontoret for frukt og grønt

De tre store matdagene i høst

Del

Nå bugner butikkene av fantastiske norskprodusert frukt og grønnsaker, og det er derfor på sin plass å feire vår rike matkultur. I september og oktober er det flere merkedager som markerer hvor viktig norsk produksjon er for vår selvforsyning. La oss sammen feire høstens smaksopplevelser og den unike norske matkulturen!

Lun eplekake med norske friske og søte epler!
Lun eplekake med norske friske og søte epler!

Den norske epledagen, 26. september 

Siste tirsdagen i september – altså den 26. september er den norske epledagen, en tradisjon som ble opprettet av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) for over 30 år siden, forteller matfaglig rådgiver i OFG, Toril Gulbrandsen. Dagen har vært markert hvert år siden den gang. Dette er tiden å omfavne de søte, friske og sprø eplene som vi alle elsker. Det er mye godt som kan lages med epler. Lite smaker bedre enn en lun eplekake på en kjølig høstdag. 

 Les mer:  Epleoppskrifter fra OFG  

Fårikålens festdag, 28. september 

Fårikål er en tradisjonsrett som nesten alle som har vokst opp i Norge, har et forhold til, og det er ikke uten grunn at fårikål regnes som Norges nasjonalrett, sier Gulbrandsen. Den siste torsdagen i september feirer vi denne gode høsttradisjonen. Husk å bruke like mye kål som kjøtt i denne enkle retten. Den trenger bare ett par timers koketid. Gode melne poteter hører med. Hent frem høstens beste råvarer og inviterer familie og venner til fårikålfest.  

– Ja, for det finnes ikke enklere festmat, og det med bare to ingredienser (i tillegg til pepper og litt salt da). 

Potetens dag, 4. oktober 

Poteten, en allsidig rotknoll somfortjener sin egen hyllest. I Norge er vi heldige som kan nyte norske poteter stort sett hele året. Derfor feirer vi potetens dag hvert år i uke 40, som historisk sett har vært kjent som potetferien. Vi bruker potet kokt, stekt, bakt, stuet, i supper og gryteretter, i salater og omeletter, den er skikkelig allsidig med andre ord. Potet kan brukes til det meste, og inngår som en viktig ingrediens i kostholdet.  

– La oss gi denne næringsrike råvaren den anerkjennelsen den fortjener, avslutter Gulbrandsen. Hva med å prøve en skikkelig saftig potetburger med pommes frites.?

Les mer her:  Våre beste potetoppskrifter

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

De beste pommes frites lager du selv av norske poteter!
De beste pommes frites lager du selv av norske poteter!
Last ned bilde
Har du prøvd potetburger? Saftig og digg!
Har du prøvd potetburger? Saftig og digg!
Last ned bilde
Fårikål er en selvskreven rett på høsten.
Fårikål er en selvskreven rett på høsten.
Last ned bilde
Hva smaker vel bedre enn en lun eplekake med krem
Hva smaker vel bedre enn en lun eplekake med krem
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye