De tre store matdagene i høst
Nå bugner butikkene av fantastiske norskprodusert frukt og grønnsaker, og det er derfor på sin plass å feire vår rike matkultur. I september og oktober er det flere merkedager som markerer hvor viktig norsk produksjon er for vår selvforsyning. La oss sammen feire høstens smaksopplevelser og den unike norske matkulturen!

Den norske epledagen, 26. september
Siste tirsdagen i september – altså den 26. september er den norske epledagen, en tradisjon som ble opprettet av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) for over 30 år siden, forteller matfaglig rådgiver i OFG, Toril Gulbrandsen. Dagen har vært markert hvert år siden den gang. Dette er tiden å omfavne de søte, friske og sprø eplene som vi alle elsker. Det er mye godt som kan lages med epler. Lite smaker bedre enn en lun eplekake på en kjølig høstdag.
Les mer: Epleoppskrifter fra OFG
Fårikålens festdag, 28. september
– Fårikål er en tradisjonsrett som nesten alle som har vokst opp i Norge, har et forhold til, og det er ikke uten grunn at fårikål regnes som Norges nasjonalrett, sier Gulbrandsen. Den siste torsdagen i september feirer vi denne gode høsttradisjonen. Husk å bruke like mye kål som kjøtt i denne enkle retten. Den trenger bare ett par timers koketid. Gode melne poteter hører med. Hent frem høstens beste råvarer og inviterer familie og venner til fårikålfest.
– Ja, for det finnes ikke enklere festmat, og det med bare to ingredienser (i tillegg til pepper og litt salt da).
Potetens dag, 4. oktober
Poteten, en allsidig rotknoll somfortjener sin egen hyllest. I Norge er vi heldige som kan nyte norske poteter stort sett hele året. Derfor feirer vi potetens dag hvert år i uke 40, som historisk sett har vært kjent som potetferien. Vi bruker potet kokt, stekt, bakt, stuet, i supper og gryteretter, i salater og omeletter, den er skikkelig allsidig med andre ord. Potet kan brukes til det meste, og inngår som en viktig ingrediens i kostholdet.
– La oss gi denne næringsrike råvaren den anerkjennelsen den fortjener, avslutter Gulbrandsen. Hva med å prøve en skikkelig saftig potetburger med pommes frites.?
Les mer her: Våre beste potetoppskrifter
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder




Lenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom