Yrkestrafikkforbundet

Yrkessjåførene fortviler - bruk refleks!

Del

7 av 10 yrkessjåfører opplever ofte farlige situasjoner som skyldes manglende refleksbruk. Det viser en undersøkelse blant medlemmene i Yrkestrafikkforbundet.

Per Christian Lind (YTF)

-Nå er de lyse sommerkveldene over, og det blir mørkt tidligere og tidligere. Vi ser dessverre at mange ikke tenker over at dette, og lar være å bruke refleks, sier Jan Arne Laberget, leder for lastebilsjåførene i Yrkestrafikkforbundet.

Han har kjørt vogntog i over 40 år og opplever farlige situasjoner hver eneste høst og vinter.

-Med nærlys i 50 km/t har jeg to sekunder på å oppdage en gående uten refleks. I 80 km/t er det snakk om litt over et sekund. Det sier seg selv at å ikke bruke refleks i trafikken er livsfarlig, sier Laberget.

Det er ikke bare av hensyn til seg selv at refleksbruk er viktig.

-Hvis jeg kommer i 80 km/t med et vogntog på 50 tonn og må svinge ut i den andre kjørebanen for å unngå å treffe fotgjengeren, kan det bli en veldig stygg møteulykke. Det er alle yrkessjåførers mareritt, sier han.

Refleks reduserer risikoen med 85 prosent

Tall fra Statens Vegvesen viser at i nesten 30 prosent av dødsulykkene brukte ikke fotgjengeren refleks. Vegvesenet anslår at risikoen for å bli påkjørt reduseres med 85 prosent med refleksbruk.

-Dette bør være en viktig påminnelse til alle nå når vi går inn i høsten. Det er ganske enkelt. Bruk refleks, sier Jan Arne Laberget.

Om oss

Yrkestrafikkforbundet er et fagforbund for deg som arbeider i transportsektoren. Vårt viktigste mål er å jobbe for at du som yrkessjåfør har en arbeidsdag å leve med og en lønn å leve for. Dette arbeider våre 16 medarbeidere i sekretariatet og nesten 400 tillitsvalgte rundt om i Norge med hver dag.

Følg pressemeldinger fra Yrkestrafikkforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Yrkestrafikkforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Yrkestrafikkforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom