Stjerneforskere skal debattere bevissthetens mysterium
Finnes det bevissthet utenfor hjernen? Det spørsmålet diskuteres under Holbergdebatten 2. desember.

Årets Holbergdebatt finner sted i Universitetsaulaen i Bergen den 2. desember. Der vil Anil Seth, Rupert Sheldrake og Tanya Luhrmann ta for seg et av vitenskapens og filosofiens store, uløste mysterier: bevissthet.
Bevisstheten er en gåte som berører oss alle hele tiden, og diskusjoner om hva bevissthet er, har vært ført i tusener av år. I vår egen tid har spørsmålet på nytt blitt brennbart, idet det berører alt fra forholdet mellom vitenskap og religion til fenomener som genmodifisering, «smarte» medisiner og kunstig intelligens.
Panelet skal drøfte om det finnes bevissthet utenfor hjernen, og hvordan subjektive erfaringer kan forklares, hvis de kun er et produkt av hjernens fysiske aktivitet. Et overordnet spørsmål er om etablert vitenskap i noen grad er blitt dogmatisk: Trengs det «kjettere» for å stille spørsmål som lar oss komme nærmere svarene på store, uløste gåter, eller er de snarere en trussel mot et vitenskapelig verdenssyn?
Anil Seth er en britisk nevroforsker og forfatter som har drevet frem forskning på hjernen og bevissthet i mer enn 20 år. Seth er professor i nevrovitenskap og direktør for Centre for Consciousness Science ved University of Sussex. Hans mest kjente bok er Being You (2017).
Rupert Sheldrake er en britisk biolog. Hans mest kjente bok er The Science Delusion (2012), hvor han påstår at moderne vitenskap er basert på en tro om at virkelighetens grunnleggende spørsmål i hovedsak er besvart, slik at kun detaljer gjenstår. Denne antagelsen mener Sheldrake har blitt til et dogme som begrenser vitenskapens evne til å utforske verdens uløste gåter, blant annet spørsmålet om bevissthet.
Tanya Luhrmann er en amerikansk antropolog og professor ved Stanford University. Hun forsker på hvordan fenomener føles virkelige for folk som påvirkes av psykoser, stemmer, syner og en verden av det overnaturlige. Blant Luhrmanns mange bøker er den prisbelønte When God Talks Back (2012).
Debatten den 2. desember direktestrømmes til seere verden over, og alle kan sende inn egne spørsmål til panelet.
Holbergdebatten arrangeres av Holbergprisen, som er en internasjonal forskningspris innen fagområdene humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi. Prisen administreres av Universitetet i Bergen, på vegne av Kunnskapsdepartementet, og er verdt kr. 6 millioner.
Arrangementet er en markering av Ludvig Holbergs opplysningstanke og vil søke å skape debatt om sentrale, internasjonale spørsmål ved å invitere fremtredende samfunnsaktører i og utenfor akademia. Debatten arrangeres årlig i begynnelsen av desember, i anledning Ludvig Holbergs fødselsdag, som er 3. desember.
Mer informasjon om Holbergdebatten 2023 ligger her: https://holbergprize.org/en/2023-holberg-debate-does-consciousness-extend-beyond-brains
Kontakter
Ole SandmoKommunikasjonsrådgiverHolbergprisens sekretariat
Tel:98 00 18 78ole.sandmo@uib.noFølg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Dekaner og direktør ansatt på torsdagens styremøte8.5.2025 18:03:42 CEST | Pressemelding
Nye dekaner ansatt på Det medisinske fakultet og Fakultet for kunst musikk og design. Ny fireårsperiode for dekan på Fakultet for naturvitenskap og teknologi og direktør på Bjerknessenteret.
Her er årets finalister i forskerkonkurransen «Holbergprisen i skolen»8.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
(Bergen, 08. mai 2025) Årets finaleoppgaver handler om unges deltakelse i fritidsaktiviteter, om ME-pasienters møter med helsevesenet og om elevenes søvnmengde. Prisene deles ut under Holberguken 5. juni i Bergen.
Besøksrekord på Universitetsmuseet28.4.2025 12:21:21 CEST | Pressemelding
Kunnskapsfesten trakk 3346 vestlendinger til Universitetsmuseet i Bergen på søndag. Forsknings- og høyere utdanningsministeren hyller museet.
Unge søker politikk og økonomi i en urolig verden28.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
– UiB ser en markant økning i søkere til samfunnsøkonomi og statsvitenskapelige fag. Det er gledelig i en verden preget av uro, og hvor demokratiet og de gode samfunnsstrukturene våre skal forvaltes, sier rektor ved UiB, Margareth Hagen.
Ny studie avslører sammenhenger mellom navlestrengens lengde og hjerneutvikling hos barnet24.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
En ny studie fra Universitetet i Bergen har avdekket viktige sammenhenger mellom lengden på navlestrengen ved fødselen og senere nevroutviklingsforstyrrelser hos barnet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom