Ny utstilling: Jorda rundt på Tøyen
Universitetet i Oslo har i mange år jobbet for å realisere et veksthussenter som kan bringe verdens naturmangfold til Tøyen og Norge. Naturhistorisk museum har hatt planene klare i over to år, men bevilgningene har manglet.
Formålet med den nye utstillingen er å vise hvordan veksthuset vil se ut, bidra til folkelig engasjement, få politikerne på banen og skape grunnlag for å bygge allianser med samfunnets viktigste beslutningstakere.
«Jorda rundt på Tøyen» gir de besøkende et inntrykk av hva veksthusene vil tilføre samfunnet. Store plansjer forteller om tropisk regnskog, ørken og de andre naturtypene som publikum vil oppleve. En detaljert modell av veksthuset i skala 1:100 viser hvordan signalbygget er planlagt bygd i form av tre store kupler, den største 26 meter høy. Et utvalg planter fra verdens ulike klimasoner bidrar til følelsen av å være på en eksotisk reise.
Rektor Stølen: Mulig med spleiselag?
– Vi intensiverer nå arbeidet for å skaffe finansiering. Klarer vi å skape et spleiselag av næringsliv, givere, by, fylke og stat? spurte rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen før han klippet snoren til utstillingen. Han tilføyde:
– Jeg tror det er mulig, og jeg vil gjøre det jeg kan for å bidra til at vi lykkes.
Ordfører Borgen: Behovet er åpenbart!
Blant Oslo-politikerne som deltok på åpningen var ordfører Marianne Borgen (SV).
– De siste årene har interessen for klima- og naturspørsmål økt markant – både i befolkningen og i næringslivet, sa Borgen. – I dagens situasjon med tap av biologisk mangfold er det helt åpenbart at vi trenger et nytt veksthus. Jeg håper at mange blir med på løftet for å realisere dette prosjektet, som vil få stor betydning for hele Norge og også internasjonalt.
Også Oslo-politikerne Merete Agerbak Jensen (H) og Hallstein Bjercke (V) uttrykte begeistring og helhjertet støtte til veksthusprosjektet.
Botanikk og statsøkonomi
– En femtedel av alle plantearter i verden er truet, fortalte botaniker Charlotte Sletten Bjorå, Naturhistorisk museum, på utstillingsåpningen.
– De botaniske hagene spiller en viktig rolle i bevaringsarbeidet. Vi er så heldige at 41 prosent av de truede artene i verden vokser i en eller flere botaniske hager. Dermed kan vi forske på dem og bevare dem. Derimot er det bare et lite mindretall av de tropiske artene som finnes i en botanisk hage. Vi trenger altså veksthus og internasjonalt samarbeid for å ta vare på de mange tropiske vekstene som er truet.
Bjorå trakk linjene til sin egen forskning, blant annet med mye feltarbeid i Afrika, der hun har forsket på arter som senere har forsvunnet. Hun trakk også fram Botanisk hages første direktør, Christen Smith, som ble utnevnt til professor i botanikk og statsøkonomi i 1814.
– På den tiden visste man å sette botanikken inn i sitt rette perspektiv. Kanskje kan det være en idé å gjenbruke, altså kombinasjonen botanikk og statsøkonomi? Plantenes betydning kan nemlig oppsummeres på følgende måte; uten planter vil vi ikke ha noe liv.
Toromiro utdødd i naturen
Museumsdirektør Brit Lisa Skjelkvåle var stolt over å kunne vise fram et ni år gammelt toromiro-tre. Treet hører hjemme på Rapa Nui (Påskeøya) og er nå utdødd i naturen. Botanisk hage har dyrket det frem fra frø som Thor Heyerdahl fikk med seg fra det siste treet på øya.
– Toromiro kan stå som representant for det biologiske mangfoldet vi er i ferd med å miste, og som vi ønsker å skape blest om i vårt nye veksthus, sa Skjelkvåle. Hun avsluttet med å takke Tom Wilhelmsen-stiftelsen for økonomiske bidrag. Hun rettet videre en spesiell takk til Botanisk hages Venner for utrettelig engasjement og ikke minst for at de har betalt for utstillingen og den detaljerte modellen som utgjør sentrum i utstillingen.
Nøkkelord
Kontakter
Karenina KriszatKommunikasjonsleder
Naturhistorisk museum i Oslo
Anneleen KoolSeksjonssjef Botanisk hage
Tel:40 64 80 61anneleen.kool@nhm.uio.noBilder
Lenker
Om UiO - Naturhistorisk museum
Fakta
Utstillingen «Jorda rundt på Tøyen» arrangeres av Naturhistorisk museum og er finansiert av Botanisk hages venner.
Den ble åpnet av UiO-rektor Svein Stølen 28. august.
Den er åpen hver dag kl 10 – 17 på Tøyen hovedgård i Oslo.
Veksthuset vil romme fem av verdens klimasoner: Tropisk regnskog, tropisk tåkeskog, middelhavsklima, ørken og arktisk klima.
Veksthuset vil bli en nasjonal arena for kunnskap om biomangfold og bevaring av truede arter.
Arkitekt er Stein Halvorsen Arkitekter AS.
Følg pressemeldinger fra UiO - Naturhistorisk museum
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Naturhistorisk museum på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Naturhistorisk museum
Nordiske naturhistoriske museer sammen for å møte klima- og naturkrisen6.11.2024 12:54:08 CET | Pressemelding
I en tid preget av klima- og naturkrise spiller naturhistoriske museer en avgjørende rolle som troverdige kunnskapskilder. De fem nasjonale naturhistoriske museene i Norden ønsker nå å jobbe sammen for å styrke sin posisjon som kunnskapsleverandør for naturens tilstand.
Historisk konsert: ØYA gir scenen til utrydningstruede fugler6.8.2024 12:08:07 CEST | Pressemelding
For første gang under Øyafestivalen – eller kanskje noen festival – ryddes det plass i festivalprogrammet til utrydningstruede fugler. Målet er at det ikke er siste gang vi hører dem.
Naturhistorisk museum inviterer barn til å klatre, lukte og bruke sansene i ny utendørs utstilling.31.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Den nye utstillingen lar publikum utforske Norges geologiske historie over 3 milliarder år gjennom store, fargerike steiner og imponerende strukturer. Steinhagen er tilrettelagt slik at barn kan oppdage steinenes verden gjennom sanser og bevegelse.
Presseinvitasjon til utstillingsåpning27.5.2024 15:19:50 CEST | Presseinvitasjon
Naturhistorisk museum inviterer barn til å klatre, lukte og bruke sansene i ny utendørs utstilling. Torsdag 30. mai åpner Steinhagen på Naturhistorisk museum. Utstillingen tar publikum med på en reise i Norges fascinerende geologiske historie gjennom 3 milliarder år.
Hva er egentlig verdens mest miljøvennlige plagg?8.3.2024 07:15:00 CET | Pressemelding
12. mars åpner utstillingen Beyond fast fashion på Naturhistorisk museum. Utstillingen handler om den enorme veksten i klesproduksjon de siste tiårene, hvor klær kommer fra og hvor de havner til slutt. Den peker også på hvem som egentlig har ansvaret for å stoppe den stadig voksende overproduksjonen og -forbruket av klær.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom