Norske jordbær og bringebær til langt ut i september!
Nye produksjonsmetoder og innovative løsninger gjør at vi nå kan spise både norske bringebær, bjørnebær og jordbær også på høsten.

Teknobær: 5 dobler avlingen av jordbær
– Det ligger mye forskning, teknologiske løsninger og kunnskap bak tunellproduksjon. Dette er highteck dyrking som gjør det mulig å bruke mindre plantevern, få mer stabile avlinger fordi de ikke blir like påvirket av klima, mer effektiv plukking, samt frigi ressurser for bonden med mer automatiserte løsninger. Du skal helst vite hva du driver med, for dette er kompliserte saker, sier Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, som er imponert over den nye teknologien.
Bærplantene overvåkes nøye og får eksakt det de trenger av vann og gjødsel. Sensorer måler luftfuktighet, hvor mye vann som kommer inn og ut av pottene samt solinnstråling. Det tas jevnlig prøver som blir studert for å sørge for en optimal oppskrift på gjødselblanding. Alt for at plantene skal trives best mulig. Det ligger mye lidenskap hos bærbønder og selv om mye av automatikken har tatt over blir plantene dobbeltsjekket.
– Vi kan fortsatt ikke stole blindt på teknologien, sier bringebærbonde, Ole Martin Rud fra Obær i Spikkestad, som også dyrker bjørnebær. Selv om automatikken hjelper oss veldig, går vi fortsatt rundt og sjekker alle radene i tunellene hver dag. Vi risikerer ikke noe. En defekt vannslange som ikke blir oppdaget kan fort føre til en død plante.
Tunnelproduksjon er også svært klimasmart da man kan styre klimaet i mye større grad fordi dørene kan stenges igjen, men også åpnes så det kommer nok luft inn for at det ikke skal bli råte ved for mye regn. Ikke minst så 5- dobler det avlingen på jordbær, og på gode år kan det doble avlingen på bringebær.
– En av de største fordelene med tunnellproduksjon er det det trengs svært lite plantevernmiddel. De sprøyter faktisk ikke mot insekter i det hele tatt, det brukes nyttedyr sier Helge Bonden fra Bonden Bær.
Den varme våren og den våte sommeren
Det har ligget mye spenning rundt hvordan været påvirker bærsesongen og de som dyrker i tunell har en klar fordel når det kommer til vær og vind. Mange frilandsbønder har nok merket ekstremværet godt. Helge Bonden forteller at selv om det har regnet mye har det gått ganske greit med avlingen. All regnet har ført til mer fuktighet i tunellene, og det har gjort at det har vært noe mer råte. Men dette plukker de ut for hånd og fjerner fra feltet så det ikke skal spre seg. De svingende temperaturene både i vår og sommer har også ført til at det har gått litt saktere med veksten enn normalt.
Han driver i dag 20 mål med tunellproduksjon med jordbær som er i drift i dag. Selv om mange tror at jordbærsesongen går mot slutten har Helge fortsatt flere uker igjen før det er slutt. Han har fortsatt mellom 18-20 arbeidere som plukker jordbær hver dag. De plukker i gjennomsnitt 3 paller som går til Coop butikkene. Han dyrker jordbærsorten Favori og skryter av dens holdbarhet.
– De fleste nordmenn kjenner til sorten Corona og sverger til den, men Favori sorten er minst like god og holder seg mye bedre. Corona faller ofte på smak på sikt. Det er stort fokus på smak i norsk jordbærproduksjon, og Favori er veldig god. Den egner seg godt til tunellproduksjon påpeker Helge Bonden.
– Vi er veldig glade for at vi har hatt tunellproduksjon nå som det er vært ekstremnedbør sier Rud. Vi har ikke blitt påvirket av det må noen måte annet enn at den kalde sommeren har gjort at det har gått litt senere. Det er svært gledelig at vi kan gi kundene store og søte bringebær og bjørnebær til langt ut i september.
Tips fra bonden:
-
For at bærene skal holde lengst mulig bør de ikke settes ut i sola rett fra kjøleskapet. Da vil det bli kondens og det igjen kan føre til at bærene blir fortere dårlige om de ikke spises opp samme dag.
-
Vent ca. 15 minutter fra du tar bærene ut fra kjøleskapet til du spiser dem, da kommer aromaen frem og de smaker mye bedre enn kalde rett fra kjøleskapet.
-
Hold bærene mest mulig kalde og ikke ta de så mye inn og ut av kjøleskapet. Man kan nesten si; 1 time ute i sola er 1 dag mindre i holdbarhet.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder




Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom