Opplysningskontoret for frukt og grønt

Norske jordbær og bringebær til langt ut i september!

Del

Nye produksjonsmetoder og innovative løsninger gjør at vi nå kan spise både norske bringebær, bjørnebær og jordbær også på høsten.

Inni tunnelene er jordbærene satt på opphøyede hyller.
Inni tunnelene er jordbærene satt på opphøyede hyller.

Teknobær: 5 dobler avlingen av jordbær 

– Det ligger mye forskning, teknologiske løsninger og kunnskap bak tunellproduksjon. Dette er highteck dyrking som gjør det mulig å bruke mindre plantevern, få mer stabile avlinger fordi de ikke blir like påvirket av klima, mer effektiv plukking, samt frigi ressurser for bonden med mer automatiserte løsninger.  Du skal helst vite hva du driver med, for dette er kompliserte saker, sier Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, som er imponert over den nye teknologien. 

Bærplantene overvåkes nøye og får eksakt det de trenger av vann og gjødsel. Sensorer måler luftfuktighet, hvor mye vann som kommer inn og ut av pottene samt solinnstråling. Det tas jevnlig prøver som blir studert for å sørge for en optimal oppskrift på gjødselblanding. Alt for at plantene skal trives best mulig. Det ligger mye lidenskap hos bærbønder og selv om mye av automatikken har tatt over blir plantene dobbeltsjekket. 

– Vi kan fortsatt ikke stole blindt på teknologien, sier bringebærbonde, Ole Martin Rud fra Obær i Spikkestad, som også dyrker bjørnebær. Selv om automatikken hjelper oss veldig, går vi fortsatt rundt og sjekker alle radene i tunellene hver dag. Vi risikerer ikke noe. En defekt vannslange som ikke blir oppdaget kan fort føre til en død plante.  

Tunnelproduksjon er også svært klimasmart da man kan styre klimaet i mye større grad fordi dørene kan stenges igjen, men også åpnes så det kommer nok luft inn for at det ikke skal bli råte ved for mye regn. Ikke minst så 5- dobler det avlingen på jordbær, og på gode år kan det doble avlingen på bringebær. 

– En av de største fordelene med tunnellproduksjon er det det trengs svært lite plantevernmiddel. De sprøyter faktisk ikke mot insekter i det hele tatt, det brukes nyttedyr sier Helge Bonden fra Bonden Bær.  

Den varme våren og den våte sommeren 

Det har ligget mye spenning rundt hvordan været påvirker bærsesongen og de som dyrker i tunell har en klar fordel når det kommer til vær og vind. Mange frilandsbønder har nok merket ekstremværet godt. Helge Bonden forteller at selv om det har regnet mye har det gått ganske greit med avlingen. All regnet har ført til mer fuktighet i tunellene, og det har gjort at det har vært noe mer råte. Men dette plukker de ut for hånd og fjerner fra feltet så det ikke skal spre seg. De svingende temperaturene både i vår og sommer har også ført til at det har gått litt saktere med veksten enn normalt. 

Han driver i dag 20 mål med tunellproduksjon med jordbær som er i drift i dag. Selv om mange tror at jordbærsesongen går mot slutten har Helge fortsatt flere uker igjen før det er slutt. Han har fortsatt mellom 18-20 arbeidere som plukker jordbær hver dag. De plukker i gjennomsnitt 3 paller som går til Coop butikkene. Han dyrker jordbærsorten Favori og skryter av dens holdbarhet. 

– De fleste nordmenn kjenner til sorten Corona og sverger til den, men Favori sorten er minst like god og holder seg mye bedre. Corona faller ofte på smak på sikt. Det er stort fokus på smak i norsk jordbærproduksjon, og Favori er veldig god. Den egner seg godt til tunellproduksjon påpeker Helge Bonden. 

– Vi er veldig glade for at vi har hatt tunellproduksjon nå som det er vært ekstremnedbør sier Rud. Vi har ikke blitt påvirket av det må noen måte annet enn at den kalde sommeren har gjort at det har gått litt senere.  Det er svært gledelig at vi kan gi kundene store og søte bringebær og bjørnebær til langt ut i september.  

Tips fra bonden: 

  • For at bærene skal holde lengst mulig bør de ikke settes ut i sola rett fra kjøleskapet. Da vil det bli kondens og det igjen kan føre til at bærene blir fortere dårlige om de ikke spises opp samme dag. 

  • Vent ca. 15 minutter fra du tar bærene ut fra kjøleskapet til du spiser dem, da kommer aromaen frem og de smaker mye bedre enn kalde rett fra kjøleskapet. 

  • Hold bærene mest mulig kalde og ikke ta de så mye inn og ut av kjøleskapet. Man kan nesten si; 1 time ute i sola er 1 dag mindre i holdbarhet. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bringebærne er godt beskyttet for vær og vind i de klimasmarte tunellene
Bringebærne er godt beskyttet for vær og vind i de klimasmarte tunellene
Last ned bilde
Store og søte bjørnebær på Obær i Spikkestad
Store og søte bjørnebær på Obær i Spikkestad
Last ned bilde
Jordbær på rad og rekke over bakken
Jordbær på rad og rekke over bakken
Last ned bilde
I tunell kan det dyrkes bringebær til langt ut i september
I tunell kan det dyrkes bringebær til langt ut i september
Last ned bilde

Om oss

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye