Opplysningskontoret for frukt og grønt

Vil gjøre Norge sunnere

Del

Konkurransene NM Sunn mat i farta og NM Sunn mat i kantina arrangeres for 2.gang og har som mål å bidra til å motivere kantiner og utsalgssteder som tilbyr “mat i farta” til å sette mer frukt, grønt, grovt og sjømat på menyen.

Ja til mer frukt, grønt, grovt og sjømat på menyen!
Ja til mer frukt, grønt, grovt og sjømat på menyen!

— Matomgivelsene våre har hatt en massiv utvikling de siste 50 årene noe som har resultert i at hele 7 av 10 nordmenn er overvektige (1), vi påvirkes til å ta dårlige valg overalt hvor vi går. Blant all bollelukten og fristende saftige burgere må sunne valg promoteres godt, og alternativene som tilbys må være innbydende og passe behovet til kunden der og da, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Målet om å øke forbruket av frukt, grønt, grovt og sjømat er en del av innsatsområde 4 under Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold og er i tråd med Helsedirektoratets kostholdsanbefalinger.

— Dessverre går forbruket i feil retning. I stedet for å se en økning i forbruket av frukt, grønt, grovt og sjømat blant forbrukerne ser vi en nedgang. Samarbeid er helt nødvendig for at dette skal kunne endres og alle som selger og serverer mat må bidra til at det skal være lett å ta gode valg. Målet med konkurransene er å være en positiv bidragsyter til at flere kantiner og serveringsteder får en driv til å gjøre enda mer for å selge og tilby mer av det sunne.

Ny innretning på NM Sunn mat i farta 2023: Vil ha frem de gode ideene blant de ansatte

— For dem som selger “mat i farta” har vi fått flere signaler om at det å både inkludere grønt, grovt og sjømat i en og samme rett eller produkt kan være utfordrende. Vi mener det er fullt mulig å lage gode, fristende retter som inkluderer både grovt, grønt og blått, sier Sagen og forklarer at kjøpmennene og andre ansatte som arbeider på utsalgsstedene kanskje brenner inne med noen ideèr til produkter og retter som kunne oppfylt alle kriteriene og samtidig truffet kundens behov og ønsker.

— Målet med konkurransen i år vil derfor være å få frem de gode idéene. Kanskje ender det med produktutvikling eller at retten settes på menyen senere. I 2023 er det derfor de ansatte som skal sende inn forslag til retter som de tror passer godt til deres kundesegment og som ville solgt godt på sitt arbeidssted.

Sagen forteller at påmeldingsfristen for begge konkurransene er 25.august, og oppfordrer til å lese mer om konkurransene her: NM Sunn Mat i farta  og NM Sunn mat i kantina.

Konkurransene arrangeres av Sjømat Norge, Baker- og Konditorbransjens Landsforening, Opplysningskontoret for frukt og grønt og Norges Frukt og grønnsaksgrossisters forbund.

1. Overvekt og fedme - FHI

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om oss

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye