Vil gjøre Norge sunnere
Konkurransene NM Sunn mat i farta og NM Sunn mat i kantina arrangeres for 2.gang og har som mål å bidra til å motivere kantiner og utsalgssteder som tilbyr “mat i farta” til å sette mer frukt, grønt, grovt og sjømat på menyen.

— Matomgivelsene våre har hatt en massiv utvikling de siste 50 årene noe som har resultert i at hele 7 av 10 nordmenn er overvektige (1), vi påvirkes til å ta dårlige valg overalt hvor vi går. Blant all bollelukten og fristende saftige burgere må sunne valg promoteres godt, og alternativene som tilbys må være innbydende og passe behovet til kunden der og da, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Målet om å øke forbruket av frukt, grønt, grovt og sjømat er en del av innsatsområde 4 under Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold og er i tråd med Helsedirektoratets kostholdsanbefalinger.
— Dessverre går forbruket i feil retning. I stedet for å se en økning i forbruket av frukt, grønt, grovt og sjømat blant forbrukerne ser vi en nedgang. Samarbeid er helt nødvendig for at dette skal kunne endres og alle som selger og serverer mat må bidra til at det skal være lett å ta gode valg. Målet med konkurransene er å være en positiv bidragsyter til at flere kantiner og serveringsteder får en driv til å gjøre enda mer for å selge og tilby mer av det sunne.
Ny innretning på NM Sunn mat i farta 2023: Vil ha frem de gode ideene blant de ansatte
— For dem som selger “mat i farta” har vi fått flere signaler om at det å både inkludere grønt, grovt og sjømat i en og samme rett eller produkt kan være utfordrende. Vi mener det er fullt mulig å lage gode, fristende retter som inkluderer både grovt, grønt og blått, sier Sagen og forklarer at kjøpmennene og andre ansatte som arbeider på utsalgsstedene kanskje brenner inne med noen ideèr til produkter og retter som kunne oppfylt alle kriteriene og samtidig truffet kundens behov og ønsker.
— Målet med konkurransen i år vil derfor være å få frem de gode idéene. Kanskje ender det med produktutvikling eller at retten settes på menyen senere. I 2023 er det derfor de ansatte som skal sende inn forslag til retter som de tror passer godt til deres kundesegment og som ville solgt godt på sitt arbeidssted.
Sagen forteller at påmeldingsfristen for begge konkurransene er 25.august, og oppfordrer til å lese mer om konkurransene her: NM Sunn Mat i farta og NM Sunn mat i kantina.
Konkurransene arrangeres av Sjømat Norge, Baker- og Konditorbransjens Landsforening, Opplysningskontoret for frukt og grønt og Norges Frukt og grønnsaksgrossisters forbund.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom