Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Har du høy utdannelse og inntekt er det større sannsynlighet for at du følger kostrådene

Del
Bare halvparten av befolkningen forsøker å følge Helsedirektoratets kostråd, mens 76 prosent synes selv de har et sunt kosthold, viser en landsrepresentativ undersøkelse gjort av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Kan kostholdsanbefalinger forsterke sosial ulikhet i helse? Politikere og fagpersoner tar debatten i Arendal onsdag 16.8.
Kan kostholdsanbefalinger forsterke sosial ulikhet i helse? Politikere og fagpersoner tar debatten i Arendal onsdag 16.8.

I undersøkelsen kommer det frem at de med høy utdannelse og inntekt i større grad følger kostrådene, og anser seg selv som sunne. Om vi slår sammen utdannelse og inntekt øker forskjellene – hvor de som har både høy utdannelse og inntekt anser seg selv som sunnest.

Generelt mener 76 prosent av befolkningen at de har et sunt kosthold. 83 prosent av de med høy inntekt svarer det samme, og 65 prosent av de med lavest inntekt sier de spiser sunt.

– Vi vet at det allerede er sosiale forskjeller i hvordan man etterlever kostholdsrådene, og at det har sammenheng med kunnskap og inntekt. Det er derfor interessant å diskutere om de nye kostrådene med et ekstra bærekraftselement, vil bidra til å øke forskjellene i helse, sier Ida Berg Hauge, direktør i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)

Tar debatten på Arendalsuka 

For første gang skal bærekraft innlemmes i kostrådene. I følge NNR skal vi spise langt mer grønnsaker, frukt og belgfrukter, mindre kjøtt og ha et moderat inntak av egg og meieriprodukter. Ambisjonene er skyhøye, og oppdragsgiver Nordisk ministerråd har sagt det klart: Norden skal være verdens mest bærekraftige region innen 2030.

I forbindelse med Arendalsuka har Opplysningskontorene invitert Helsedirektoratet, politikere og ernæringseksperter til samtale om de nye kostrådene vil skape enda større sosiale forskjeller i helse?

Disse deltar: Marit Kolby, høyskolelektor og ernæringsbiolog, Oslo Nye Høyskole, Ole Berg, spesialrådgiver, Helsedirektoratet, avdeling folkesykdommer, Tove Elise Madland, medlem av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Arbeiderpartiet og Eilin Lundekvam By, seniorrådgiver ernæring, Matprat. 

Arrangementet "Vil nye kostråd skape større sosiale forskjeller?" finner sted 16.8 kl. 13:30 – 14:30 på Bar Barrique øl og vinstue, Teaterplassen 1, Arendal

Her er hele programmet til Opplysningskontorene i landbruket: https://www.facebook.com/events/1075948136718996

Spørsmål: Hvor uenig eller enig er du i følgende utsagn? Tallene viser andelen som er enig i utsagnet (svarer 6-10 på en 10-punkt skala der 1 betyr «helt uenig» og 10 betyr «helt enig»

Utsagn

Alle

Lavere

utdannelse *

Middels utdannelse *

Høyere utdannelse *

Jeg forsøker å følge Helsedirektoratets kostråd

50 %

44 %

50 %

61 %

Alt i alt har jeg et sunt kosthold

76 %

70 %

77 %

86 %

* Høyest fullførte utdannelse: Lavere utdannelse er grunnskole, videregående skole, fagskole o.l. Middels utdannelse er universitet/høyskole inntil 3 år. Høyere utdannelse er universitet/høyskole 4 år eller mer

Utsagn

Alle

Inntekt under 500.000 **

Inntekt 500-800.000 **

Inntekt 800-1.100.000 **

Inntekt over 1.100.000 **

Jeg forsøker å følge Helsedirektoratets kostråd

50 %

41 %

51 %

50 %

56 %

Alt i alt har jeg et sunt kosthold

76 %

65 %

74 %

79 %

83 %

** Brutto husstandsinntekt

Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) uke 25 2023. 1.050 intervjuer

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kan kostholdsanbefalinger forsterke sosial ulikhet i helse? Politikere og fagpersoner tar debatten i Arendal onsdag 16.8.
Kan kostholdsanbefalinger forsterke sosial ulikhet i helse? Politikere og fagpersoner tar debatten i Arendal onsdag 16.8.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye