Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Følg live fra Arendalsuka: Nye kostråd, sosiale forskjeller og dyrevelferd

Del
Hvordan sikrer vi et bærekraftig kosthold for alle? Onsdag 16. august diskuterer blant andre Marit Kolby, Heidi Bjerkan og Katrine Lekang norsk landbruk - med fokus på de nye nordiske kostrådene og dyrevelferd. Følg samtalene live her.

Arrangementene streames her.

Kl. 12:00-13:00 Bærekraftig kosthold; Mer enn valget mellom animalsk og planter


Flere har stilt spørsmål ved om arbeide med å innlemme bærekraftvurderinger i revideringen av kostholdsanbefalinger har god nok forankring i nasjonale forhold. Det er påpekt at manglende bredde i vurderingen av bærekraft og en for negative vurderinger av animalsk produksjon.Har rapporten et godt nok vitenskapelig grunnlag for å si noe om bærekraftig matproduksjon i Norge? Hvilke konsekvenser vil rapporten ha for norsk matproduksjon om anbefalingene blir en del av kostrådene?

Deltagere:
• Katrine Lekang, bærekraftekspert med doktorgrad i biologi, MatPrat
• Emil Beddari, bærekraftige matsystemer, Fremtiden i våre hender
• Anders Bjartnes, redaktør Energi og klima
• Vilde Haarsaker, assisterende generalsekretær, Småbrukarlaget
• Ibrahim Ali, Politisk nestleder, Senterungdommen

_____________________________________

Kl. 13.30-14.30: Vil nye kostråd skape større sosiale forskjeller?


Vi rådes til å spise langt mer grønnsaker, frukt og belgfrukter, mindre kjøtt og ha et moderat inntak av egg og meieriprodukter. I det andre arrangementet inviteres det til debatt der vi spør om folk flest kommer til å følge de nye kostrådene eller om de først og fremst appellerer til de som allerede er opptatt av helse og miljø? Kan kostholdsanbefalinger forsterke sosial ulikhet i helse? Hvilket ansvar har politikerne og hvilke hensyn skal fagfolk vurdere? Hvis forbruket av norskprodusert melk, egg og kjøtt skal reduseres, må vi erstatte næringsinnholdet med noe annet. Hvordan sikrer vi like god kunnskap og tilgang til næringsrike og klimavennlige erstatninger i kostholdet?

Deltagere:
• Marit Kolby, høyskolelektor og ernæringsbiolog, Oslo Nye Høyskole
• Ida Berg Hauge, direktør, Opplysningskontoret for Meieriprodukter
• Ole Berg, spesialrådgiver, Helsedirektoratet, avdeling folkesykdommer
• Tove Elise Madland, medlem av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Arbeiderpartiet
• Margit Martinsen, talsperson Grønn Ungdom
• Eilin Lundekvam By, seniorrådgiver ernæring, MatPrat

_____________________________________

Kl 15.30-16.30: Kan norsk landbruk tilby et liv verdt å leve?

Husdyrproduksjon har gjennomgått en intensivering de siste 70 årene. Vi har i dag færre drøvtyggere enn i 1945, samtidig som dyra produserer mer. Tilgjengeligheten og forbruket av animalske produkter har økt. Hva innebærer dette?Behovet for mer åpenhet i produksjonen av matvarer har økt de siste årene. Ikke minst i produksjoner der dyr involveres. Er dagens kjøttforbruk forenlig med etisk og bærekraftig matproduksjon? Hvordan fungerer logikken vår omkring disse spørsmålene? Landbruket har lykkes med å øke produksjon av rimelige animalske produkter til befolkningen. Men hvem betaler prisen?

Deltakere:
• Anne Zondag, samfunnsanalytiker i MatPrat
• Heidi Bjerkan, Michelin-kokk med fokus på dyrevelferd
• Erica Horgan, leder for Foreningen Norske Etologer
• Gunnar Alstad, Norges Bondelag
• Morten Tønnesen, Rådet for dyreetikk

Arrangementene er et samarbeid mellom Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Opplysningskontoret for egg og kjøtt og Opplysningskontoret for brød og korn. Velkommen til en spennende debattdag!

Kontakter

Bilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye